default-image

"Πνίγουν" τους Κρητικούς εμπόρους τα κινέζικα μαγαζιά

Κρήτη
"Πνίγουν" τους Κρητικούς εμπόρους τα κινέζικα μαγαζιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοιχεία-σοκ για το παραεμπόριο και τα κινέζικα καταστήματα, που "βυθίζουν" ακόμα περισσότερο την τοπική αγορά της Κρήτης, παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV", γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Με βάση τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, μόνο στην πόλη του Ηρακλείου λειτουργούν πάνω από 50 κινέζικα καταστήματα, με τα περισσότερα να έχουν πάρει τη μορφή πολυκαταστημάτων, δίνοντας ουσιαστικά, όπως λένε οι έμποροι, τη χαριστική βολή στην οικονομική εξωστρέφεια, που είναι και το ζητούμενο για τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης.

Παρ' όλα αυτά, η εορταστική περίοδος που ξεκινά στην Κρήτη επίσημα τουλάχιστον σε λίγες μέρες είναι μια χρυσή ευκαιρία, όπως λένε οι έμποροι του νησιού, για μια ουσιαστική αύξηση των τζίρων σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές.

Στοίχημα για τους εμπόρους είναι μια ουσιαστική μάχη κατά της εσωστρέφειας, που μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια καλύτερη οικονομική χρονιά το 2018, απέναντι στα λουκέτα, το παραεμπόριο, αλλά και τη σχεδόν μηδενική καταναλωτική δυναμική που έχουν οι Κρητικοί λόγω των οικονομικών δυσχερειών.

Στην εκπομπή "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV", φορείς της αγοράς από ολόκληρο το νησί μετέφεραν τη δική τους αγωνία, υπογραμμίζοντας ότι η εορταστική περίοδος στο νησί σίγουρα δεν μπορεί να σώσει την παρτίδα, μπορεί όμως να βοηθήσει ουσιαστικά την ντόπια επιχειρηματικότητα.

Το σύνολο των ομιλητών στην εκπομπή "Ώρα Αιχμής", έχοντας το παράδειγμα αντίστοιχων περιόδων στο νησί μετά τις γιορτές, επισήμαναν ότι πάντα καταγράφεται ένα νέο κύμα λουκέτων, που συρρικνώνει επί της ουσίας την ντόπια εμπορική δυναμική της Κρήτης. Μάλιστα, στο κομμάτι της ένδυσης και της υπόδησης, η συρρίκνωση στο νησί τα τελευταία 10 χρόνια φτάνει ακόμα και στο εφιαλτικό ποσοστό του 40%. Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, το 1/3 των επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει κλείσει και ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό έχει φύγει από τους καθαρά εμπορικούς δρόμους για να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα, με στόχο την οικονομική επιβίωση.

Το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη του Ηρακλείου, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και οδηγεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους σε απόγνωση.

Γέμισαν ενοικιαστήρια οι εμπορικοί δρόμοι

Αν κανείς περπατήσει στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, ακόμη και στην οδό Δαιδάλου, τον πιο εμπορικό δρόμο του Ηρακλείου, θα διαπιστώσει δεκάδες καταστήματα στα αζήτητα. Έμποροι που για αρκετές δεκαετίες διατηρούσαν τα μαγαζιά τους και είχαν τη δυνατότητα να καλύπτουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη τον τζίρο τους να πέφτει, το ταμείο τους να αδειάζει και ολοένα και λιγότεροι καταναλωτές να επισκέπτονται τα καταστήματά τους.

Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ανοίκιαστων καταστημάτων καταγράφεται κυρίως στις οδούς Αγίου Μηνά και 1821, στη λεωφόρο Καλοκαιρινού, στην Κατεχάκη και την Αργυράκη, αλλά ακόμα και στην εμπορικότατη οδό Δαιδάλου. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα καταγράφεται οξυμμένο σε δρόμους που πριν μερικά χρόνια δεν είχαν έντονο πρόβλημα.

Αυτό όμως που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι ότι, παρά τα ενοικιαστήρια, τα μαγαζιά τους παραμένουν στα αζήτητα για πάνω από ένα με δύο χρόνια. Μιλώντας στην εκπομπή "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV", ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης έκανε λόγο για ένα φαινόμενο όχι τωρινό, αλλά που εμφανίστηκε από την αρχή της κρίσης.

«Τα λουκέτα που καταγράφονται στην αγορά του Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, μιας και από τα πρώτα χρόνια της κρίσης η εικόνα ήταν ξεκάθαρη όσον αφορά στα λουκέτα. Η συρρίκνωση της αγοράς είναι δεδομένη και αυτό που χρειάζεται είναι η Πολιτεία να δώσει επί της ουσίας κίνητρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμαντάκης.

Τα λουκέτα το 2015-2016 στο Ηράκλειο

Πτωτική ήταν η πορεία το 2016 όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα στο Ηράκλειο, με βάση τα στοιχεία από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ενώ δε διαφοροποιείται ωστόσο αισθητά η εικόνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το 2016 δημιουργήθηκαν 1.009 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.138, ενώ το 2015 είχαν ανοίξει 1.130 επιχειρήσεις και είχαν κλείσει 1.386.

Αξιοσημείωτες είναι και οι μεταβολές στους δείκτες των επιμέρους κλάδων. Συγκεκριμένα, το 2016 στο Τμήμα Εμπορίου άνοιξαν 10 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν, ενώ αντίστοιχα το 2015 είχαν κλείσει 191 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που είχαν ανοίξει.

Στο Τμήμα Εξαγωγών, το 2016 άνοιξε μία νέα επιχείρηση, ενώ έκλεισαν 3 επιχειρήσεις και αντίστοιχα το 2015 είχε ανοίξει μία νέα επιχείρηση και έκλεισαν 2. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το Τμήμα Μεταποίησης, στο οποίο το 2016 έκλεισαν 126 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που άνοιξαν, ενώ το 2015 είχαν κλείσει αντίστοιχα 130 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που είχαν ανοίξει.

Στο Τουριστικό Τμήμα, κατά το περασμένο έτος έκλεισαν 13 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που άνοιξαν, ενώ το 2015 υπήρξε μηδενική απόκλιση στο άνοιγμα και κλείσιμο επιχειρήσεων. Τέλος, στο Τμήμα Υπηρεσιών το 2016 δημιουργήθηκαν 3 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έκλεισαν, ενώ αντίστοιχα το 2015 είχαν ανοίξει 67 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που είχαν κλείσει.

Ο "βραχνάς" των κινέζικων: Δεκαέξι καταστήματα μόνο στη Λ. 62 Μαρτύρων

Οι εμπορικοί σύλλογοι της Κρήτης μέσα στο 2017 παρουσίασαν στοιχεία για τα κινέζικα καταστήματα που "πνίγουν" την αγορά του νησιού και ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, και σε χωριά του νησιού μας. Η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα στην Κρήτη βιώνει μια ιδιότυπη κατοχή και σταδιακούς εκτοπισμούς από ένα μεγάλο εχθρό με μεθοδικό και στοχευμένο τρόπο, χωρίς κανείς να γνωρίζει ούτε τις συνθήκες, ούτε τα "όπλα", ούτε τις δυνατότητες, ούτε τη μεθοδολογία του, σαν να είναι "αόρατος", όπως λένε οι εμπορικοί σύλλογοι του νησιού.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, το παραεμπόριο και τα κινέζικα καταστήματα προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό, που οδηγεί πολλούς ντόπιους επιχειρηματίες στην απόγνωση.

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε δύο μόνο στοιχεία που καταδεικνύουν αυτή την πραγματικότητα: Σ' ένα μόνο δρόμο, και συγκεκριμένα στη Λ. 62 Μαρτύρων του Ηρακλείου, δραστηριοποιούνται 16 κινέζικα μαγαζιά από 500 έως και 3.000 τ.μ. το καθένα. Όποιο κατάστημα στο Ηράκλειο εγκαταλείπεται από ντόπια επιχείρηση, εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που μαστίζει την αγορά τα τελευταία χρόνια, αμέσως ενοικιάζεται από Κινέζους.

Το νόμιμο στεγασμένο λιανικό εμπόριο, το "κύτταρο" των αγορών και της οικονομίας, με αγωνία και με απόγνωση, σε συνθήκες απελπισίας, καταγγέλλει στην κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, κυβερνητικούς και διοικητικούς, στην Περιφέρεια και στους Δήμους, ως τους υπεύθυνους πολιτικούς οργανισμούς του νησιού, και ζητά απ' όλους και από τον κατασταλτικό μηχανισμό να ενεργοποιηθούν, να οργανωθούν και να αντιμετωπίσουν αυτήν την τεράστια μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, που σταδιακά την αλώνει.

Το παραεμπόριο σε αριθμούς

Στη διάρκεια της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV" παρουσιάστηκαν στοιχεία από κατασχέσεις που έγιναν το α' εξάμηνο του 2017 και αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, που δε γνωρίζει από εποχές. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΣΕΕ έχει κάνει μια λίστα προτάσεων προς το αρμόδιο υπουργείο, για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα, που προκαλεί έντονο προβληματισμό και για την εορταστική περίοδο, που σε λίγες μέρες ξεκινά και στο νησί μας.

Έτος      Τεμάχια      Αξεσουάρ      Παιχνίδια/Σχολικά είδη      Κινέζικα

2017*      948.613      16,9%            37,7%            99,97%

* Στοιχεία για το πρώτο 7μηνο του 2017

Λουκέτα σε επιχειρήσεις

Έτος      Άνοιξαν       / Έκλεισαν

2015      1.130      1.386

2106      1.009      1.138

Κινέζικα

α) Σ' ένα μόνο δρόμο, και συγκεκριμένα στη λ. 62 Μαρτύρων του Ηρακλείου, δραστηριοποιούνται 16 κινέζικα μαγαζιά από 500 έως και 3.000 τ.μ. το καθένα.

β) Όποιο κατάστημα στο Ηράκλειο εγκαταλείπεται από ντόπια επιχείρηση, εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που μαστίζει την αγορά τα τελευταία χρόνια, αμέσως ενοικιάζεται από Κινέζους.

Προτάσεις κατά του παραεμπορίου

* Κατάργηση της άσκησης του υπαίθριου εμπορίου σε ιδιωτικούς χώρους.

* Δημιουργείται μια ενιαία ομάδα υπαίθριων αγορών και οι λαϊκές αγορές ενσωματώνονται σε αυτήν.

* Απαγορεύονται γενικώς οι υπαίθριες αγορές μπροστά από τα καταστήματα.

* Η ΕΣΕΕ κάνει μέσω των open malls μία προσπάθεια με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων κέντρων των πόλεων.

* Ζητείται η διεύρυνση της διάταξης προκειμένου να εξοβελιστεί το υπαίθριο εμπόριο από τα ιστορικά κέντρα των πόλεων.

* Για κάθε υπαίθρια αγορά, η αρμόδια Αρχή, είτε πρόκειται για το Δήμο είτε για την Περιφέρεια, πρέπει να εκδώσει ειδικό κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος είναι ανοιχτός στους πολίτες.

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News