Ειδήσεις

Μετά από πόσες ημέρες μια γρίπη παύει να είναι μεταδοτική;

Πότε μία γρίπη παύει να είναι μεταδοτική και σας δίνει την ευκαιρία να βγείτε έξω και να μην έχετε το άγχος ότι μπορεί να… κολλήσετε κάποιον;

Μη βιάζεστε

«Γενικά, τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες», υποστηρίζει η Margarita Rohr, γιατρός στην κλινική Langone Health της Νέας Υόρκης. «Μάλιστα η περίοδος που η ασθένεια σας είναι πιο μεταδοτική από ποτέ, είναι μια ημέρα πριν, αλλά και 5 έως 7 ημέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίζετε να μεταδίδετε τον ιό έως και δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων».

Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα, δε σημαίνει, απαραίτητα, ότι είστε

«Αν και κανείς δεν θέλει να μένει εκτός για πολλές ημέρες, χρειάζεται να κάνετε υπομονή», συμβουλεύει η Dr. Rohr: «Πριν επιστρέψετε στη δουλειά, φροντίστε να έχει περάσει ένα 24ωρο χωρίς πυρετό. Αν αισθάνεστε ατονία ή φτερνίζεστε και βήχετε αρκετά, απλά μείνετε άλλη μια ημέρα στο σπίτι. Ακόμα κι αν πάρετε φάρμακα για την καταστολή του πυρετού, συνεχίζετε να είστε μεταδοτική».

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείτε σε δημόσιο κλειστό χώρο φροντίστε να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή έχετε φτέρνισμα και να πλένετε συχνά τα χέρια σας!

Πηγή: bovary.gr

Σχόλια