default-image

Ήρθε η εικόνα σχεδόν 200 χρόνια μετά με αρωγό τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ

Κρήτη
Ήρθε η εικόνα σχεδόν 200 χρόνια μετά με αρωγό τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινημένοι αποχαιρέτησαν οι κάτοικοι της Μεσσαράς - πριν ένα μήνα - την εικόνα των Αγίων Δέκα Μαρτύρων, που επέστρεψε στην περιοχή σχεδόν διακόσια χρόνια μετά το ταξίδι της προσφυγιάς που οδήγησε πολλούς Κρητικούς στο Τολό της Αργολίδας, με σύμμαχο και αρωγό της προσπάθειας αυτής τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

Την προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Δέκα Μεσσαράς, πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Ένωση Κρητών Αργολίδας με τις ευλογίες των Μητροπόλεων Γόρτυνας - Αρκαδίας και Αργολίδος, οι οποίοι και ευχαριστούν τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ για τη συμβολή και συνδρομή τους αυτή.

Κατά την εκδρομή αυτή μεταφέρθηκε η ιερή εικόνα των Αγίων Δέκα, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τολό Αργολίδας και παρατέθηκε για διήμερο προσκύνημα στον Ναό των Αγίων Δέκα στο χωριό Άγιοι Δέκα στη Μεσσαρά.

Η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς η εικόνα έφτασε στο Τολό Αργολίδας μαζί με τους Κρήτης πρόσφυγες που έφυγαν από τη Μεσσαρά το 1860 διωγμένοι από τους Τούρκους.

Οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες οι εν Κρήτη, και τότε αλλά και σήμερα, αποτελούν ορόσημο ηρωισμού, πνευματικής ανδρείας και ελληνορθόδοξου αγωνιστικού φρονήματος, στοιχεία δηλαδή, που ούτε ήταν, αλλά και ούτε είναι άγνωστα σε αυτόν τον ένδοξο τόπο στην πανέμορφη Κρήτη μας.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν το ακόλουθο:

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η εικόνα αναχώρησε με τον ιερέα Μιχαήλ Κόλλια και απόγονους Κρητικών από το Τολό, για το ταξίδι στην Κρήτη.

«Επιβιβάστηκε» με κάθε επισημότητα στο πλοίο ΚΝΩΣΟΣ PALACE των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, που ήταν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Το Σάββατο το πρωί 4 Νοεμβρίου πλήθος κόσμου, φορείς και ιερός κλήρος, παρουσία του δημάρχου Γόρτυνας κ. Νίκου Σχοιναράκη, υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου την εικόνα.

Με πομπή η εικόνα έφτασε, μετά από 187 περίπου χρόνια στους Αγίους Δέκα, την έδρα του Δήμου Γόρτυνας, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σοτν Ιερό Ναό των Αγίων Δέκα.

Στους επισκέπτες που συνόδευσαν την εικόνα παρέθεσαν πρωινό στο Πνευματικό Κέντρο καισ τη συνέχεια προσκύνησαν στους τάφους των Αγίων Δέκα.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σύντομη επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Γόρτυνας και Κνωσού.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Εκτός από το μεγάλο πλήθος πιστών που ήρθαν από όλη την Κρήτη, στην τελετή παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ., κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Μπομποδάκης, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Χρυσοβαλάντης Τσατσάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, η πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αργολίδας κ. Χαρά Καραγιαννάκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Δέκα κ. Ιωάννης Καπαρουδάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού κ. Γιάννης ΓΕωργιδάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Τολού κ. Γιώργος Περαντωνάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσαριτών κ. Χαρά Κουρτικάκη, ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Δαριβιανάκης και ο πρώην πρόεδρος Μεσσαριτών Αποστόλης Πηρουνάκης.

Στη συνέχεια ο ιερέας των Αγίων Δέκα Γεώργιος Ραπτάκης παρέθεσε γεύμα για όλους τους πιστούς που συνόδεψαν την εικόνα από το Τολό και την Αθήνα και ακολούθησε Κρητικό γλέντι.

Το απόγευμα μετά τη συγκινητική παράκληση στον Ιερό Ναό των Αγίων Δέκα άρχισε το ταξίδι της επιστροφής, το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου το πρωί, αφού προηγήθηκε μία στάση των επισκεπτών στον τάφο του Καζαντζάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News