default-image

Κόβονται οι επιδοτήσεις όσων εμπλέκονται σε πυρκαγιές

Κρήτη
Κόβονται οι επιδοτήσεις όσων εμπλέκονται σε πυρκαγιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στις θέσεις Αρκαλονερό και Μάχα, βορειοδυτικά του Πάνω Χωριού Ιεράπετρας, σε μια δύσβατη περιοχή με θαμνώδη βλάστηση, όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών  από τους κατοίκους των γύρω χωριών και έχει προβληματίσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας.

Η πυρκαγιά που χαρακτηρίζεται «κτηνοτροφική» από  εκείνους που ξέρουν καλά την περιοχή αυτή, εκδηλώθηκε στις 4:00 το απόγευμα της Κυριακής, και πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση καίγοντας μόνο θάμνους για να τεθεί υπό έλεγχο μερικές ώρες αργότερα από δυο πεζοπόρα τμήματα της Π.Υ. καθώς δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς, που χαρακτηρίζεται εμπρησμός από πρόθεση, είναι μερικές δεκάδες στρέμματα καμένης γης, η οργή όμως των κατοίκων της περιοχής και των πυροσβεστών που ψάχνουν το  δράστη, είναι αμέτρητη, καθώς ήταν η δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε λίγες μέρες, που εκδηλώνεται την ώρα που σουρουπώνει στην περιοχή αυτή, όπου βόσκουν τα κοπάδια τους συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι.

«Εμείς και σε αυτήν την περίπτωση  κάνουμε προανάκριση για να βρούμε τον δράστη του εμπρησμού. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε την ίδια διαδικασία ψάχνοντας για στοιχεία που να μας οδηγούν στον υπαίτιο της πυρκαγιάς και έχουμε στείλει πάρα πολλούς  παραβάτες στον κ εισαγγελέα», μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχος Παναγιώτης Καράμπελας.

Οι υποψίες των κατοίκων της περιοχής που βλέπουν να καίγεται ο τόπος  τους Δεκέμβρη μήνα , εντοπίζονται σε εκείνους που έχουν συμφέροντα, καθώς πιστεύουν  ότι καίγοντας μια έκταση θα βγει χορτονομή για τα αιγοπρόβατα.

«Η τακτική αυτή, εκτός του ότι δεν αποφέρει τα αναμενόμενα λόγω της ανομβρίας,  θα επιβαρύνει υπερβολικά τους υπαίτιους, αφού εμείς στην Π.Υ. γνωρίζουμε με τις συντεταγμένες που οι ίδιοι έχουν δώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ποιοι κτηνοτρόφοι μισθώνουν η κατέχουν αυτές τις εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να αναγκάζονται να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, πληρώνοντας δεκαπλάσια χρήματα, από το αν αγόραζαν ζωοτροφές και χάνοντας μέρος των επιδοτήσεων τους», μας είπε ο προϊστάμενος του Ανακριτικού της Π.Υ. επιπυραγός Μανόλης Ροβιθάκης.

«Είναι αλήθεια ότι για  κάθε καμένη έκταση, μισθωμένη η αγορασμένη από κτηνοτρόφο, κάνουμε σήμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Δασαρχείο και κόβεται η επιδότηση του υπαίτιου κτηνοτρόφου, εκτός των άλλων.

Η Αθήνα μέσω δορυφόρου, γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή από τον πρώτο καπνό που θα σηκωθεί, σε τίνος κτηνοτρόφου την έκταση είναι η πυρκαγιά και από τότε που ισχύει ο νέος Νόμος κόβονται  οι επιδοτήσεις όσων εμπλέκονται σε τέτοιες πυρκαγιές.

 Στο Μεραμπέλλο από το 2015 με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κτηνοτροφικές πυρκαγιές», συμπληρώνει ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού Λασιθίου, αντιπύραρχος Μιχάλης Βασιλάκης.  

Σύμφωνα με το νέο Νόμο που ισχύει πλέον και εφαρμόζεται, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις, φυλάκιση από 2 έτη, χρηματική ποινή από 2.900 έως 150.000 ευρώ, και παύση του δικαιώματος της επιδότησης.

Αυτό γίνεται γιατί από το 2013 κι έπειτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης, στο Σώμα της Πυροσβεστικής, ώστε άμεσα να εντοπίζονται οι νομείς και οι κάτοχοι των  κτηνοτροφικών και αγροτικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, και  με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ισχύουν τα παρακάτω:

«Σε περίπτωση που αναφέρεται εγγράφως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος ότι προκλήθηκε πυρκαγιά με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των εκτάσεων στις οποίες σημειώθηκε, η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, εάν η αναφερόμενη έκταση δηλώθηκε στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης από συγκεκριμένο κτηνοτρόφο.

Εφόσον έχει δηλωθεί, ο κτηνοτρόφος ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, ότι σύμφωνα με το αντίστοιχο έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος, υπέπεσε σε παράβαση και θα του επιβληθεί κύρωση Πολλαπλής Συμμόρφωσης, καταχωρίζεται στο Πληροφοριακό Σύστημα έντυπο ειδικού ελέγχου Πολλαπλής Συμμόρφωσης και  από το έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος προκύπτει ότι  προκάλεσε πυρκαγιά. Παράλληλα προστίθεται παρατήρηση με αναφορά του σχετικού εγγράφου του Πυροσβεστικού Σώματος».

Σημειώνεται πως  ισχύει η απόφαση, που έλαβε το 2015, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος με αφορμή παλιότερα σοβαρά στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες σε εμπρησμούς εκ προθέσεως ή εξ' αμελείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που ακολουθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ' αμελείας, πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων που προβλέπουν φυλάκιση 2 έτη έως και ισόβια καθώς και επιβολή χρηματικής ποινής από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ, πλέον οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με την παύση του δικαιώματος επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους , όπως π.χ. πυρκαγιά με σκοπό τη βελτίωση βοσκοτόπου, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, «εφόσον πρόκειται για δασική έκταση, αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από τη Διεύθυνση Δασών και κοινοποιείται άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ η απόφαση κήρυξης της αναδασωτέας έκτασης, με απαγόρευση στο εξής της βόσκησης και οποιασδήποτε μορφής ενέργειας και επέμβασης σε αυτή. Επιπλέον οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News