default-image

Από ποδοσφαιριστής έγινε «γόης» του Ελληνικού κινηματογράφου

Από ποδοσφαιριστής έγινε «γόης» του Ελληνικού κινηματογράφου

Σαν σήμερα, δύο σπουδαίοι ξένοι πεθαίνουν και ένας Έλληνας γεννιέται. Ο λόγος για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, αλλά και του Νέλσον Μαντέλα και τη γέννηση του Έλληνα ηθοποιού, Νίκου Κούρκουλου.

Η γέννηση του Νίκου Κούρκουλου

Σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 1934, γεννιέται στην Αθήνα ο «ζεν πρεμιέ» του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκος Κούρκουλος.

Μεγάλωσε στη συνοικία του Ζωγράφου και σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο παίζοντας στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός διαβάζοντας τυχαία θεατρικά συγγράμματα.

Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, στην απόφασή του αυτή έπαιξε ο Μάνος Κατράκης, τον οποίο ο Κούρκουλος εκτιμούσε απεριόριστα. Με την καθοδήγηση του Κατράκη, ο νεαρός Κούρκουλος έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1958.

Την επόμενη χρονιά, μάλιστα, έκανε το ντεμπούτο του στο σανίδι στο πλευρό των Χορν και Λαμπέτη, στην "Κυρία με τις καμέλιες" του Αλέξανδρου Δουμά. Τις επόμενες δεκαετίες πρωταγωνίστησε σε πληθώρα θεατρικών και κινηματογραφικών έργων.

Εξάλλου, υπήρξε για χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Θιασαρχών του Ελληνικού Θεάτρου, ενώ από το 1994 έως το θάνατό του διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Νίκος Κούρκουλος πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 2007, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Σαν σήμερα στις 5 Δεκεμβρίου του 1791 αφήνει την τελευταία της πνοή η -κατά πολλούς- μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυϊα όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1756.

Ο Μότσαρτ ήρθε στη ζωή στο Σάλτσμπουργκ της -τότε- Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους (σήμερα το Σάλτσμπουργκ ανήκει στην Αυστρία). Ο Αμαντέους ήταν γιος του συνθέτη Λεοπόλδου Μότσαρτ και της Άννας Μαρίας Περτλ.

Σε ηλικία 3 ετών έπαιζε ήδη πιάνο, στα 5 του συνέθετε, ενώ στα 6 του έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο!

Έζησε μόνο 35 χρόνια, ωστόσο, πρόλαβε να συνθέσει περίπου 600 έργα. Παρά την τεράστια φήμη του, εν ζωή, ο Μότσαρτ δυσκολευόταν πάρα πολύ να τα βγάλει πέρα.

Πέθανε τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου του 1791, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Στα διάσημα έργα του συμπεριλαμβάνονται το "Ρέκβιεμ", ο "Μαγικός Aυλός" και η "Μικρή Νυχτερινή Μουσική".

2013: Το τέλος του Νέλσον Μαντέλα

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα.

Ο άνθρωπος που έμελλε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στη Νότια Αφρική, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 σε ένα μικρό χωριό στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας του.

Παρέμεινε στη φυλακή για συνολικά 27 χρόνια, πριν τελικά γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια το 1964 και απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 1990.

Εξάλλου, στις εκλογές του 1994, ο Μαντέλα εκλέχτηκε από το νέο κοινοβούλιο πρόεδρος της χώρας του. Αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004.

Ο σπουδαίος Νέλσον Μαντέλα άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Ήταν 95 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News