default-image

"Πόλεμος" κατά της γραβιέρας για... οικονομικά συμφέροντα

Κρήτη
"Πόλεμος" κατά της γραβιέρας για... οικονομικά συμφέροντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμο συμφερόντων, με στόχο να χάσει η Κρήτη την αναγνώριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στη γραβιέρα, αποκαλύπτει σήμερα, μιλώντας στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη", το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" το φαινόμενο των εισαγωγών του αιγοπρόβειου γάλακτος, που προκαλεί συνεχείς μειώσεις στις τιμές του προϊόντος, ενώ για τη γραβιέρα Κρήτης τονίζει ότι γίνεται σε κεντρικό επίπεδο μεγάλη μάχη για την καλύτερη προώθησή της στις αγορές του εξωτερικού!

Τα οικονομικά συμφέροντα που πολεμούν το ΠΟΠ στην κρητική γραβιέρα είναι ισχυρά, σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του ΣΕΚ Ανδρέα Στρατάκη, όμως δε θέλησε να τα κατονομάσει, ούτε να προχωρήσει σε αναφορές περιοχών που μπορεί να θέλουν να κρατήσουν ως ΠΟΠ μόνο τη δική τους γραβιέρα, βγάζοντας από τη μέση το ξεχωριστό όνομα του δικού μας προϊόντος.

Το ερώτημα είναι ένα λοιπόν: Ποιος ή ποιοι θα επωφεληθούν αν ζημιωθεί η γραβιέρα της Κρήτης; Το σίγουρο ωστόσο, όπως λέει, είναι, ότι οι καταναλωτές της Κρήτης θα πρέπει κάποτε να επιλέξουν αν θέλουν να τρώνε υγιεινά αυτοί και τα παιδιά τους, στηρίζοντας τα κρητικά τυριά και κρέατα, ή αν θέλουν να παίξουν με την υγεία τους, τρώγοντας ξενόφερτα προϊόντα, ή ακόμα και προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα, που ασφαλώς και δεν έχουν την ποιότητα των κρητικών προϊόντων.

«Κάποια συμφέροντα πολεμούν την κρητική γραβιέρα. Καταβάλλουν δηλαδή προσπάθειες για να καταργηθεί το ΠΟΠ Γραβιέρας Κρήτης, επικαλούμενοι κάποιες γελοίες αιτιολογίες. Γίνεται από μας ένας μεγάλος αγώνας για να μπορέσει η Κρήτη να κρατήσει το ΠΟΠ σε προϊόν το οποίο πραγματικά είναι πολύ καλό. Υπάρχουν επώνυμα τυριά σε όλη τη χώρα. Δεν είναι όμως ότι γίνεται γι' αυτό το λόγο. Δε φωτογραφίζω... Η Κρήτη έχει μια γραβιέρα που είναι ξακουστό το όνομά της. Και προσπαθούν κι εκεί να μας χτυπήσουν. Στο τέλος όμως δε νομίζω ότι θα τα καταφέρουν», λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Στρατάκης και απευθυνόμενος στους καταναλωτές είναι κατηγορηματικός:

«Επιτέλους, ο καταναλωτής, τον οποίο επικαλούμαστε σε όλα τα προϊόντα, θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει κάποτε τι θέλει να ξεχωρίσει ο ίδιος, τι θα αγοράσει για να πάει στο σπίτι του να τρώνε ο ίδιος και τα παιδιά του. Και να καταλάβει από τη μια ότι, όταν θέλει να αγοράσει ένα προϊόν που είναι πεντακάθαρο, να δώσει μια τιμή παραπάνω, η οποία νομίζω ότι στη γραβιέρα δεν είναι υπερβολική. Εάν ο καταναλωτής αυτός θα βάλει στην ίδια μοίρα τα προϊόντα της Κρήτης με τα προϊόντα της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού, τότε νομίζω ότι δεν έχει κάνει την επιλογή εκείνη που θα έπρεπε. Και το γάλα θα πρέπει να πληρωθεί στον παραγωγό και το τυρί που παράγεται από αυτό το γάλα θα πρέπει να πληρωθεί»...

«Κάνουμε αγώνα για νέες αγορές»

«Κάνουμε μια προσπάθεια με τις ΕΑΣ-μέλη μας στην Κρήτη, να ανοίξουμε αγορές για την κρητική γραβιέρα», αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος. Ωστόσο, τονίζει ότι «στην προσπάθειά τους οι τυροκόμοι της Κρήτης να "σπρώξουν" τα τυριά τους για να μειώσουν τα αποθέματα, ρίχνουν τις τιμές στην αγορά και αυτή η μείωση μεταφέρεται στον παραγωγό. Το βάρος στην Κρήτη πέφτει στις πλάτες του παραγωγού», λέει ο συνδικαλιστής.

Μάλιστα, κάνει γενικότερη αναφορά σε μια κατάσταση που δεν επιτρέπει στους αιγοπροβατοτρόφους να επιβιώσουν, τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα.

«Αν σκεφτείτε ότι εμείς από τους 81.000 αιγοπροβατοτρόφους που είμαστε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, πάνω από το 60% είμαστε σε ηλικία άνω των 60 χρόνων, αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη εγκατάλειψη του κλάδου. Και να σας πω επίσης ότι από τους 81.000 αιγοπροβατοτρόφους, οι 33.000 έχουν από ένα μέχρι δύο αιγοπρόβατα. Είναι δηλαδή οι παππούδες, που τα έχουν για να φτιάχνουν το τυράκι τους και να απασχολούνται. Να πούμε, επίσης, ότι μέχρι πριν από μια πενταετία ήμασταν 125.000 οι αιγοπροβατοτρόφοι στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ κάνει λόγο και για συμμετοχή του Συνδέσμου σε ένα φόρουμ που λειτουργεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, «με στόχο να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο με την αγροδιατροφή. Και αυτό αφορά σε οτιδήποτε παράγεται στη χώρα. Προσπαθούμε να συνδέσουμε την παραγωγή αυτών των προϊόντων με τον τουρισμό. Και μετέχουν και οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, αλλά συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως και τα πανεπιστήμια. Και διαπιστώσαμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό χώρων μαζικής εστίασης χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα για να ταΐσουν τα 30 εκατομμύρια των τουριστών που μας έρχονται κάθε χρόνο»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News