Ειδήσεις

Η Κοινωφελής Εργασία σε αριθμούς: 45.000 άνεργοι με δουλειά

Η “ακτινογραφία” των προγραμμάτων ως προς τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους πολίτες

Πόσοι άνεργοι κατέθεσαν αιτήσεις; Πόσοι προσελήφθησαν στην Κοινωφελή Εργασία; Ποιο ήταν το κοινωνικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό προφίλ των ανθρώπων που έπιασαν δουλειά σε Δήμους και άλλους φορείς, Πού απασχολήθηκαν; Σε πόσα έργα και σε τι είδους έργα ή υπηρεσίες έβαλαν τη σφραγίδα τους; Πόσο κόσμο εξυπηρέτησαν, είτε γηγενείς (από νήπια μέχρι ηλικιωμένους) είτε τουρίστες;

Σε αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα σε σχέση με το πολυσυζητημένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που έδωσε έστω και για λίγους μήνες "ανάσα" σε χιλιάδες ανέργους σε όλη τη χώρα, αλλά και εδώ στην Κρήτη, δίνει απαντήσεις η σχετική "ακτινογραφία" του προγράμματος που παρουσιάστηκε τις προάλλες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας.

Η παρουσίαση κέντρισε για τα καλά το ενδιαφέρον, αφού για πρώτη φορά είδαμε να σκιαγραφείται μέσα από αριθμούς, πίνακες και στατιστικά το προφίλ των ωφελουμένων της Κοινωφελούς Εργασίας!

Αναλυτικότερα, τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα της Νέας Γενιάς Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους και τις τοπικές κοινωνίες παρουσιάστηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), παρουσία της αν. υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστήριξαν το υπουργείο Εργασίας, παρέχοντας τεχνική βοήθεια στην υλοποίηση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους της χώρας, που αφορούν συνολικά σε 45.000 ανέργους.

Με τη συνδρομή τους, για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε ένας σταθερός μηχανισμός (ηλεκτρονική πλατφόρμα), μέσω του οποίου οι υπηρεσίες του υπουργείου και του ΟΑΕΔ θα μπορούν να παρακολουθούν την εργασιακή πορεία του κάθε ωφελούμενου του προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή του. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω της διασύνδεσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις προσλήψεις-απολύσεις που γίνονται. Υπενθυμίζεται ότι στα νέα προγράμματα, οκτάμηνης διάρκειας, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στον άνεργο να βελτιώσει το βιογραφικό του, μέσα από την κατάρτισή του σε Πληροφορική (ΤΠΕ) και παρακολουθώντας σεμινάρια Κοινωνικής Οικονομίας.

«Η υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθεια επανένταξής τους στην αγορά εργασίας αποτελεί τον κεντρικό στόχο των νέων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Υποστηρίζουμε, με μια προσωρινή θέση εργασίας, το σκληρό πυρήνα της ανεργίας, που αποδεδειγμένα δε βρίσκει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα - δηλαδή τους μακροχρόνια ανέργους, ανέργους μεγάλης ηλικίας, με χαμηλά τυπικά προσόντα και πολύ χαμηλό εισόδημα. Η Κοινωφελής Εργασία συνδύασε την προσωρινή εργασία μακροχρόνια ανέργων σε συγκεκριμένα έργα που βελτίωσαν την καθημερινότητα του πολίτη», δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου.

Η "ακτινογραφία"

Ας δούμε, όμως, μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία της "ακτινογραφίας" της Κοινωφελούς, που παρουσιάστηκαν τις προάλλες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας.

Για τα νέας γενιάς προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είχαν υποβάλει αίτηση πρόσληψης πανελλαδικά 394.685 άνεργοι και έπιασαν δουλειά οι 45.225. Ο μέσος όρος αιτήσεων ανά θέση ήταν, δηλαδή, 10,5. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Κοινωφελούς ήταν 308.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 240.000.000 ευρώ ήταν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα 68.000.000 ευρώ καλύφθηκαν από εθνικούς πόρους.

Το βασικό "κορμό" των ωφελούμενων ανέργων που έπιασαν δουλειά μέσω της Κοινωφελούς αποτελεί η ηλικιακή κατηγορία των 46-50 ετών, με ποσοστό 19,35%. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (14,86%) κατέχει η ηλιακή κατηγορία 51-55 ετών, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή βαθμίδα 31-35 ετών, με ποσοστό 14,55%.

Σχεδόν 1 στους 2, για την ακρίβεια το 48,75% των ωφελουμένων που απασχολήθηκαν στην Κοινωφελή Εργασία, ήταν μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι δηλαδή για 3 και πλέον χρόνια!

Πού απασχολήθηκαν, όμως, οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας;

Έχουμε και λέμε... Ο απολογισμός μετρά 1.037 υποδομές δημοσίου συμφέροντος, 117 έργα υγείας-κοινωνικής πρόνοιας, 256 έργα πολιτισμού, 1.023 περιβαλλοντικά έργα, 1.630 έργα αναβάθμισης δημοτικών υπηρεσιών, 431 έργα αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, 1.252 δράσεις κοινωνικών υπηρεσιών και 417 έργα οδικού δικτύου.

Ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τρίτους, οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς προσέφεραν υπηρεσίες σε 26.493 νήπια, 75.774 ηλικιωμένους, 19.240 ΑμεΑ, 42.502 άπορους, 1.151 τοξικοαπεξαρτούμενους, 68.524 τουρίστες, αλλά και σε 4.520 αδέσποτα...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια