Ειδήσεις

Μετά τους νοτιάδες, χειμωνιάζει στην Κρήτη με χιόνια & κρύο

Η εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές ενώ θα έρθουν και τα χιόνια στα ορεινά από την Τρίτη και μετά τα οποία μάλιστα θα κατέβουν πολύ χαμηλά με παράλληλη ενισχυση των βοριάδων στο νησί.

Μετά τους θυελλώδεις νοτιάδες, η Κρήτη ετοιμάζεται να μπει σε άκρως χειμερινό σκηνικό καθώς οι ισχυροί άνεμοι θα δώσουν την θέση τους στα χιόνια τις βροχές και στην  πτώση της θερμοκρασίας.

Η εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές ενώ θα έρθουν και τα χιόνια στα ορεινά από την Τρίτη και μετά τα οποία μάλιστα θα κατέβουν πολύ χαμηλά με παράλληλη ενισχυση των βοριάδων στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ- ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σήμερα πάντως και διανύοντας ένα θυελλώδες Σαββατοκύριακο από άποψη καιρού, οι συγκοινωνίες αποκαταστάθηκαν και τα δρομολόγια των πλοίων αλλά και των αεροσκαφών από και προς την Κρήτη πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Αναλυτικά τι αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ σε σχετική ανάρτηση τους:

Χειμωνιάζει τα Νικολοβάρβαρα, με νοτιάδες η Αννούλα! Πρόβα Χειμώνα θα κάνει ο Δεκέμβρης μετά της Αγίας Βαρβάρας, όμως γρήγορα και μέχρι της Αγίας Άννας, οι νοτιάδες θα επιστρέψουν κι ο καιρός θα γλυκάνει. Αναμένονται βροχές από την Δευτέρα λοιπόν και μετά, χιόνια στα ορεινά ...που τη νύχτα της Τρίτης, ξημερώματα Τετάρτης θα κατέβουν αρκετά χαμηλά, ενώ πρόσκαιρα οι βοριάδες θα πάρουν το πάνω χέρι και θα ενισχυθούν!

Ο καιρός στην Κρήτη

Σύμφωνα με νεότερο δελτίο νωρίς το μεσημέρι από τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα παρατηρείται πλέον  σημαντική εξασθένηση των ανέμων  και έως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής η ένταση τους θα πέσει έως και τα 3 Μποφώρ με μία τάση να στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και να ενισχυθούν ξανά έως και τα 5 Μποφώρ την Δευτέρα.

Παράλληλα η σταδιακή διάλυση του Βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο θα προκαλέσει μία πρόσκαιρη αύξηση νεφώσεων στα δυτικά τμήματα του νησιού με μικρές πιθανότητες για λίγες ασθενείς τοπικές παροδικές βροχές την Κυριακή το βράδυ και πιθανά την Δευτέρα. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθεί από αύριο Δευτέρα με την μέγιστη τιμή να υποχωρήσει κάτω από τους 20 °C.

Αλλαγή όμως σε ένα περισσότερο χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού αναμένεται σταδιακά από την Τρίτη.  Η αποκατάσταση και σταδιακή ενίσχυση των Βορείων ανέμων σε συνδυασμό με την εισβολή μίας έντονα ψυχρής  αέριας  μάζας από τα βόρεια θα προκαλέσει βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά ενώ αισθητή θα γίνει η πτώση της θερμοκρασίας σε χειμωνιάτικα επίπεδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες :

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές ιδιαίτερα στη δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει λίγο με την ελάχιστη στους 12 °C (ανατολικότερα θα είναι έως και 3 βαθμούς υψηλότερη) και τη μέγιστη να υποχωρεί λίγο κάτω από τους 20 °C.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

Αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες πολύ γρήγορα θα πυκνώσουν από τα δυτικά και στη συνέχεια σε όλα τα βόρεια τμήματα του νησιού και θα ξεκινήσουν οι βροχές οι οποίες θα επεκταθούν σταδιακά  και ανατολικότερα. Τις νυκτερινές ώρες και τα ξημερώματα της Τετάρτης αναμένεται να σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νησιού σε υψόμετρα πιθανά κάτω και από τα 1200 μέτρα. Στα νότια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα θα είναι πιο περιορισμένα.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι από ΒΔ διευθύνσεις στα 3 ως 4 Μποφώρ ενώ λίγο αργότερα θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις  και θα ενισχυθούν σταδιακά φθάνοντας  τα 5 έως και 6 Μποφώρ προς τις νυκτερινές ώρες. Δεν αναμένεται όμως να προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 12 °C και τη μέγιστη έως και τους 17 °C.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Τετάρτη. Φαίνεται όμως ότι από τις απογευματινές ώρες θα ξεκινήσει η σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως και 6 Μποφώρ, ενώ από τις απογευματινές ώρες εξασθενούν σταδιακά, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και αργότερα και ανατολικότερα.

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας, σε τιμές χειμερινής περιόδου, με την ελάχιστη να υποχωρεί κάτω από τους  10°C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα υποχωρήσει και κάτω από τους 5 °C  ) ενώ και οι μέγιστες θα κυμανθούν κοντά στους  12°C για τις παράκτιες ζώνες

Καλύτερη θα είναι η εικόνα του καιρού από την Πέμπτη με λίγες νεφώσεις να διατηρούνται  πρόσκαιρα το πρωί στα ορεινά ενώ οι άνεμοι στρέφονται και πάλι από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση έως και τα 4 Μποφώρ, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, κυρίως στα ορεινά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Οι καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και την Παρασκευή με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν μικρή άνοδο.

Σχόλια