Ειδήσεις

Ένα... αντιτορπιλικό έφερε τα Χριστούγεννα στην Ιεράπετρα

Μαγνητίζει τα βλέμματα κατοίκων και περαστικών τα τελευταία 15 χρόνια ένας «πολυμήχανος» Ιεραπετρίτης που κάθε χρόνο φτιάχνει μία πρωτότυπη κατασκευή οποία φωταγωγείται την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου.

Η κατασκευή βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Ιεράπετρας - Γρα Λυγιάς.

«Ξεκίνησα το 2002 να κάνω κάθε φορά και μια διαφορετική κατασκευή και το συνεχίζω μέχρι και φέτος.

Την πρώτη φορά είδα σε κάποιο μπαλκόνι συντοπίτη μια ωραία Χριστουγεννιάτικη δημιουργία με φωτοσωλήνα και σκέφτηκα ότι κι εγώ μπορώ να φτιάξω κάτι σχετικό.

Δοκίμασε λοιπόν τις ικανότητες μου και βγήκε κάτι πολύ όμορφο που τα χάρηκαν πάρα πολύ τα παιδιά μου που ήταν τότε πολύ μικρά. Έχω δημιουργήσει με απλά υλικά διάφορες φωτιζόμενες δημιουργίες, όπως ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό, ένα τραίνο, ένα αεροπλάνο από το οποίο πέφτουν 4 αλεξίπτωτα κάτω από τα οποία υπάρχει από ένας αριθμός ο οποίος σχηματίζει το νέο έτος και διάφορα άλλα, που αρέσουν πολύ στα παιδιά μου στους συγγενείς και τους φίλους, με τους οποίους περνούμε τις Άγιες αυτές μέρες», μας είπε ο 52χρονος τεχνίτης της ΔΕΔΗΕ κ. Μανόλης Πατεράκης, ο οποίος φέτος ενώ ήθελε να φτιάξει κάτι εντελώς διαφορετικό, του άλλαξε γνώμη το γεγονός ότι ο μεγάλος του γιός κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

«Επειδή κι εγώ έχω υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό, θέλοντας να αφιερώσω την νέα μου Χριστουγεννιάτικη δημιουργία στο παιδί μου που υπηρετεί σε μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού της Κρήτης, κατασκεύασα  πάνω στην ταράτσα του σπιτιού μου, στη θέση Αλμυρός στη δυτική έξοδο της Ιεράπετρας, ένα αντιτορπιλικό, το οποίο όταν ανάψουν τα λαμπιόνια του φαίνεται να αναδύεται από τη θάλασσα φέρνοντας μας το 2018, ενώ στην πρύμνη του είναι έτοιμο να προσγειωθεί ένα ελικόπτερο. Αυτή είναι η πιο δύσκολη κατασκευή που έχω φτιάξει μέχρι τώρα και ελπίζω ότι θα αρέσει στην οικογένεια μου και στους φίλους μου», προσθέτει ο Μανόλης Πατεράκης.

«Τα τελευταία 15 χρόνια, ο γαμπρός μου στολίζει κάθε χρόνο την ταράτσα του σπιτιού του, με κατασκευές που δεν έχουν προηγούμενο. Η προετοιμασία της κάθε μιας κατασκευής αρχίζει από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και ολοκληρώνεται την 1η του Δεκέμβρη. Διαρκεί δηλαδή 11 μήνες.

Φέτος η κατασκευή του είναι μια υπερπαραγωγή, περίπου 50  τετραγωνικών μέτρων, με κύριο ερέθισμα ότι ο γιος του υπηρετεί τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου ηλεκτροδοτεί και φωτίζει την κατασκευή του,  η οποία είναι ορατή από τους διερχόμενους στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας Γρα Λυγιάς», συμπληρώνει ο κ Μανόλης Γερακιανάκης.

Σε ένα μεγάλο εργαστήριο που έχει κάτω από το σπίτι του, ο 52χρονος βάζοντας το μεράκι και τη φαντασία του δημιουργεί συνεχώς καινούργια πράγματα. Κατασκευές που είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα μας και διάφορα μικρά έπιπλα κήπου, με βασικό υλικό τα ξύλα τα οποία παίρνει από αχρησιμοποίητες παλέτες.

Όμως όπως φαίνεται, χάρη στα «θαυματουργά» χέρια του κ. Μανόλη Πατεράκης, και φέτος τα Χριστούγεννα η Ιεράπετρα θα λάμψει!

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια