default-image

Οξέα... με το τσουβάλι και μεγάλη πτώση τιμών στο λάδι

Κρήτη
Οξέα... με το τσουβάλι και μεγάλη πτώση τιμών στο λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απότομη και μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου μέσα σε περίπου 8-10 μέρες, με συνέπεια από τα 3,70 με 3,80 ευρώ το κιλό που είχε φτάσει η ανώτερη τιμή στην Κρήτη γύρω στα μέσα του μηνός, στα τέλη του ίδιου μήνα να μιλάμε πλέον για τιμές που δεν υπερβαίνουν πλέον τα 3,40 με 3,50 ευρώ το κιλό.

Η  εφημερίδα "Νέα Κρήτη" παρουσιάζει την αιτιολόγηση του φαινομένου, η οποία και αναφέρει πως οι Ιταλοί έμποροι, βρίσκοντας "πάτημα" τις μεγάλες οξύτητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Κρήτης, αλλά και τα ασυνήθιστα για την εποχή αυξημένα "Κ" του, να σταματήσουν να αγοράζουν, δημιουργώντας έτσι μια τεχνητή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και συνεπώς να προκαλέσουν την κατρακύλα των τιμών!

Συγκεκριμένα, το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος του φορέα Μάκης Αφθονίδης κάνει λόγο για αυξημένη οξύτητα σε συνδυασμό με αυξημένα "Κ" (τα οποία όσο αυξάνονται μειώνεται η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και πέφτουν οι τιμές), με συνέπεια οι Ιταλοί εισαγωγείς ελαιολάδου να στρέφονται το τελευταίο διάστημα σε άλλες χώρες για να αγοράσουν ελαιόλαδο, βρίσκοντας έτσι αφορμή για να ρίξουν τις τιμές. Ακόμα και αν το λάδι που αγοράζουν από την Τυνησία, για παράδειγμα, μπορεί να έχει τα ίδια προβλήματα με το κρητικό, αλλά προφανώς τους αρκεί που είναι... πιο φτηνό από το δικό μας.

«Είναι μια παράξενη μείωση των τιμών», λέει χαρακτηριστικά. «Θεωρώ ότι οι Ιταλοί βρίσκουν καλύτερες τιμές κάπου αλλού και ψωνίζουν και μετά θα έρθουν και σε μας. Στο μεταξύ, οι έμποροι οι δικοί μας δεν μπορούν να ρισκάρουν. Βέβαια, ούτε λάδια πολλά υπάρχουν φέτος. Η δική μας περιοχή ειδικά, από Αρκαλοχώρι να κατέβεις μέχρι Πύργο και μέχρι Σκινιά, τα 2/3 σε ολόκληρο το δήμο δε θα βγάλουν ούτε το λάδι για τις ανάγκες των νοικοκυριών. Τόσο δραματικά είναι τα πράγματα. Άνθρωποι που έβγαζαν 2-3 τόνους λάδι, άντε να βγάλουν φέτος 300 και 400 κιλά. Λάδι σχετικά καλής ποιότητας και σε καλές ποσότητες έχουν φέτος μόνο οι περιοχές της Βιάννου και της Εμπάρου»...

Στο ερώτημά μας σχετικά με τις οξύτητες και την ποιότητα του ελαιολάδου, ο πρώην πρόεδρος των ελαιουργών μάς λέει ότι στην παρούσα φάση παράγονται από 5-7 γραμμές κατά μέσο όρο, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό οι οξύτητες ήταν μεγαλύτερες.

«Δεν είναι όμως τόσο η οξύτητα, όσο τα ιχνοστοιχεία. Από τα ιχνοστοιχεία κανονίζει ο τυποποιητής την ημερομηνία λήξης στο λάδι. Και φέτος έχουμε σε πολλές περιπτώσεις αυξημένα τα Κ-270 και Κ-232, ασυνήθιστα για την περίοδο αυτή. Τέτοια λάδια βλέπαμε άλλες χρονιές Φεβρουάριο και Μάρτιο, που ήταν πολύ ώριμος ο καρπός», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Φέτος είχαμε και δάκο και ρυγχίτη. Και όταν έχουμε οξύτητες, είναι από δάκο. Ο ρυγχίτης δημιουργεί καρπόπτωση. Τελικά όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι ο κοσμάκης έχει επαναπαυτεί. Στηρίζεται στα χέρια ξένων να του κάνουν τη δουλειά αυτή. Εδώ είσαι από πάνω και δεν κάνεις τη δουλειά σου. Όχι να στείλεις τον άλλο να σου ψεκάσει για το δάκο. Αν δε βάλουμε την ψεκαστήρα στον ώμο ή το ψεκαστικό στην καρότσα, παραγωγή μην περιμένουμε. Το "πέσε πίτα να σε φάω" τελείωσε», καταλήγει ο κ. Αφθονίδης.

Οξέα... με το τσουβάλι

«Άλεσα πριν από ένα μήνα και έβγαζα 19 οξέα στο χοντρόλαδο», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.

«Και το πληρώθηκα στα 2 ευρώ. Καλή τιμή σε σχέση με άλλα χρόνια. Και άλεσα προχθές και έβγαλα 23 οξέα και το πούλησα 1,40 ευρώ το κιλό. Και όταν παραπονέθηκα, μου είπε ο έμπορος ότι έπεσε η τιμή μονομιάς 40 λεπτά κάτω μετά τις 20 Νοεμβρίου. Εμπορικά κόλπα; Τι να πω»...

Στο μεταξύ, στις 8 το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ρεθύμνου θα ενημερώσει σε ευρεία σύσκεψη τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ρεθύμνου για τις κινήσεις και τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων λόγω της μεγάλης καταστροφής από το δάκο. Στη σύσκεψη θα τεθούν και θέματα ζωοκλοπών και κλοπών ελαιολάδου.

Η κατάσταση στην αγορά

«Η τιμή παραδοτέα σήμερα στην Ιταλία είναι 3,55 με 3,60 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών», λέει στη "Νέα Κρήτη" και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

«Τα λάδια τα δικά μας έχουν ένα πρόβλημα στην ποιότητα λόγω ρυγχίτη. Το έντομο αυτό έχει δημιουργήσει ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση στο λάδι. Δηλαδή τα δικά μας τα ελαιόλαδα, που ήταν 3-4 γραμμές και ήταν περιζήτητα από τους ξένους εισαγωγείς, φέτος έχει μια μέση τιμή οξύτητας τις 8 γραμμές. Αυτό είναι καταστροφικό για τον παραγωγό. Διότι τα λάδια με χαμηλή οξύτητα οι Ιταλοί και οι Ισπανοί τα προτιμούσαν για να βελτιώσουν τα δικά τους λάδια, που είναι βαριά»...

Όπως τονίζει ο συνεταιριστής, οι Ιταλοί παραδοσιακά έβγαζαν 8 γραμμές ή και πάνω από ένα οξέο λάδια. «Για να μετατρέψουν τα λάδια τους σε εξαιρετικά παρθένα ρίχνοντας την οξύτητα κάτω από τις 8 γραμμές, έπρεπε να πάρουν τα δικά μας, που ήταν τριών και τεσσάρων γραμμών, έκαναν πρόσμειξη και έριχναν την οξύτητα. Αυτό το πράγμα φέτος δεν υπάρχει»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News