Ειδήσεις

Ύψωσαν τη σημαία γιορτάζοντας την Ένωση της Κρήτης

Ήταν 1 Δεκεμβρίου του 1913 όταν οι Κρήτες επαναστάτες Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, ύψωναν την ελληνική σημαία

Ήταν 1 Δεκεμβρίου του 1913 όταν οι Κρήτες επαναστάτες Αναγνώστης Μάντακας και  Χατζημιχάλης Γιάνναρης, ύψωναν την ελληνική σημαία στο φρούριο του Φιρκά παρουσία του βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και της πολιτικής ηγεσίας της Κρήτης.

Σήμερα γιορτάστηκε η επέτειος της ιστορικής εκείνης μέρας που σηματοδότησε την οριστική αποκατάσταση του εθνικού ζητήματος για την Κρήτη. Στο Φρούριο του Φιρκά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή για την επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Για τη μεταφορά της ελληνικής σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά σχηματίστηκε πομπή στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικά αγήματα, παραδοσιακοί σύλλογοι και σχολεία της πόλης των Χανίων.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί μέρα ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αφιέρωσαν ή και θυσίασαν τη ζωή τους, αλλά και ημέρα προβληματισμού και αναστοχασμού.

Η απελευθέρωση της Κρήτης και η ένωση της με το ελληνικό κράτος ήταν ο στόχος όλων  των επαναστάσεων του 19ου αιώνα και των θυσιών χιλιάδων Κρητικών. Δεν είναι τυχαίο πως οι Κρήτες επαναστάτες στα λάβαρα τους έγραφαν «Ένωσις ή θάνατος». 

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια