default-image

Βρίσκουν νεκρά χιλιάδες νεογέννητα αρνάκια

Κρήτη
Βρίσκουν νεκρά χιλιάδες νεογέννητα αρνάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών της Κρήτης με την επιστροφή του εφιάλτη που ονομάζεται ιωδιοπενία και ευθύνεται όπως όλα δείχνουν σε ένα μεγάλο βαθμό, για το θάνατο εκατοντάδων καθημερινά νεογέννητων αρνιών.

Τα νεογέννητα δίχως τρίχωμα όπως λένε οι κτηνοτρόφοι μένουν μόλις λίγα λεπτά ζωντανά και η θνησιμότητα έχει φτάσει μέχρι και το 80% κάτι που έχει δημιουργήσει ήδη τεράστιες απώλειες και οικονομική καταστροφή στους κτηνοτρόφους, ειδικά στα Σφακιά, σε ένα μικρότερο βαθμό στα Ανώγεια και μεμονωμένα σε αρκετές περιοχές του νησιού.

«Τα αρνιά είτε γεννιούνται ψόφια ή γεννιούνται και μετά από μια ή δύο μέρες ψοφούν» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος.   

«Για την περιοχή των Σφακίων πιθανόν να έχουμε μια απώλεια σε νεογέννητα από 3.000- 4000 ζώα φέτος», μέχρι στιγμής τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Σφακίων Πέτρος Σοφούλης.

Που οφείλεται το πρόβλημα

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πραγματοποίησαν έρευνα πέρυσι, πιθανότατα κάποιο φυτό που τρώνε τα ζώα, ή το ιώδιο  που δεν βρίσκεται στο βαθμό που θα έπρεπε στην τροφή τους, ευθύνεται για τον αποδεκατισμό των κοπαδιών, που όπως εξήγησαν οι κτηνοτρόφοι επηρρεάζει άμεσα και την παραγωγή γάλατος αφού οι γεννήσεις των αρνιών που σε ένα μεγάλο ποσοστό μετά πεθαίνουν, είναι επιπλέον πρόωρες, οπότε το γάλα είναι από περιορισμένο έως ανύπαρκτο.

Το θέμα έχει προκαλέσει απόγνωση στους κτηνοτρόφους που σήμερα επισκέφθηκαν τον περιφερειακό διευθυντή του ΕΛΓΑ που δεν έχει εντάξει μέσα στον κανονισμό των αποζημιώσεων  αυτή την ασθένεια, οπότε η οικονομική ζημία για τους κτηνοτρόφους είναι τεράστια.

Το θέμα αναμένεται πάντως το επόμενο διάστημα να τεθεί ως επίκεντρο συζήτησης με τον διοικητή του ΕΛΓΑ και τους κτηνοτρόφους που πλέον εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ότι δικαιούνται, πριν καταστραφούν όπως εξηγούν ολοκληρωτικά.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

(Φωτογραφία αρχείου) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News