Ειδήσεις

Πρωτοποριακή επέμβαση παχέος εντέρου στα Χανιά

Για πρώτη φορά έγινε λαπαροσκοπική κολεκτομή στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του έκανε το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με την πραγματοποίηση, για πρώτη φορά στα χρονικά του, λαπαροσκοπικής κολεκτομής. Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε με τη συνδρομή του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Νίκου Γεωργόπουλου. «Με την επιτυχή πραγματοποίηση της επέμβασης αυτής θεωρούμε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών και εδραιώνεται η εμπιστοσύνη τους σε αυτό», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Μηνάς Βουλγαρίδης.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μια πραγματική επανάσταση στην Ιατρική, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση σχεδόν όλων των παθήσεων του παχέος εντέρου, εξασφαλίζοντας υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας, ταχύτερη ανάρρωση, σημαντικά λιγότερη ταλαιπωρία και ελαχιστοποιημένο κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή.

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου, από την εκκολπωμάτωση και την ελκώδη κολίτιδα μέχρι τον καρκίνο, αποτελούν μία από τις μάστιγες της εποχής. Για την αντιμετώπισή τους πραγματοποιούνται στη χώρα μας περίπου 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο.

Από τις πλέον συχνές επεμβάσεις

Μία από τις πλέον συχνές επεμβάσεις είναι η κολεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή και ολόκληρου του παχέος εντέρου. Παραδοσιακά, η κολεκτομή γίνεται μέσω ανοικτής επέμβασης, με συνέπεια να έχει ταυτιστεί με μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης των ασθενών. Οι ανοικτές επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα διεισδυτικές και τραυματικές, ενώ συνοδεύονται συχνά από μεγάλες τομές και αναμόχλευση των σπλάχνων. Μετά την ανοικτή επέμβαση, η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί έως και 8 ημέρες, ενώ η ανάρρωσή του απαιτεί τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η πλέον σύγχρονη τεχνική της λαπαροσκοπικής κολεκτομής, η οποία εμφανίζει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανοικτών επεμβάσεων, με εφάμιλλα ή και καλύτερα αποτελέσματα.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Μηνάς Βουλγαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή της επαναστατικής μεθόδου στο νοσηλευτικό ίδρυμα και με ανακοίνωσή του συγχαίρει τα μέλη της ομάδας της Α' Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, που, υπό το χειρουργό κ. Μιλτιάδη Καστανάκη, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στα χρονικά του νοσοκομείου λαπαροσκοπική κολεκτομή.

«Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της Α' Χειρουργικής Κλινικής μάς έκαναν υπερήφανους, καθώς απέδειξαν εμπράκτως την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση, το αίσθημα ευθύνης, το ζήλο και την αφοσίωσή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως το διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Νίκο Γεωργόπουλο, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά (ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του κ. Καστανάκη) να συνδράμει στην πραγματοποίηση της πρωτοποριακής χειρουργικής επέμβασης της λαπαροσκοπικής κολεκτομής», επισημαίνει ο κ. Βουλγαρίδης.

Οι στόχοι

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Χανιώτης χειρουργός κ. Μιλτιάδης Καστανάκης αναφέρεται στην επαγγελματική ευσυνειδησία του χειρουργού του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Νίκου Γεωργόπουλου, ο οποίος συνέβαλε στην πραγματοποίηση της πρώτης λαπαροσκοπικής κολεκτομής στο Νοσοκομείο Χανίων. «Μας χάρισε τις πολύτιμες γνώσεις του και την εμπειρία του. Εντυπωσιάστηκε, οφείλω να προσθέσω, από τις κτηριακές υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και από την εν γένει λειτουργία αυτού. Σίγουρα δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και κάναμε την αρχή σε ένα διαφορετικό πεδίο. Στο χέρι μας είναι να το συνεχίσουμε».

Η υιοθέτηση σύγχρονων ιατρικών πρακτικών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων. Μία ακόμα πρωτοποριακή ενδοσκοπική μέθοδος για την αντιμετώπιση, στο χειρουργείο, ασθενούς που παρουσίαζε ουρολογικό πρόβλημα, εφαρμόστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στο Νοσοκομείο Χανίων. Η συγκεκριμένη κλινική είχε εκτελέσει τον Απρίλιο του 2015 την πρώτη επέμβαση αυτού του είδους σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια