default-image

Που οφείλει το όνομά του ο Δεκέμβριος;

Που οφείλει το όνομά του ο Δεκέμβριος;

Το 2017 μετρά τις τελευταίες του 31 ημέρες, με την αντίστροφη μέτρηση να ξεκινάει και επισήμως με την έλευση του Δεκέμβρη... Του 12ου και τελευταίου μήνα του χρόνου, που κουβαλάει στις αποσκευές του το χειμώνα και τα πρώτα χιόνια, τα πρώτα κρύα και, βεβαίως, τα Χριστούγεννα. Στις... βαλίτσες του έχει την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit και το θυελλώδες παρασκήνιο για τα "αγκάθια" και, κυρίως, το λογαριασμό του... διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 4 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί και το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, με το ελληνικό ζήτημα σε κρίσιμη καμπή, καθώς σχεδιάζεται η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αλλά και το θέμα του χρέους, ενώ παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιλέξουν και το διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Γερμανία, που είναι ραγδαίες, με τη διαπραγμάτευση μεταξύ των "αδελφών" κομμάτων CDU και CSU και των Σοσιαλιστών του SPD υπό το Μάρτιν Σουλτς. Από το αν θα σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση στη Γερμανία εξαρτάται και το μέλλον των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Όπως έχει γίνει σαφές, τόσο από το Παρίσι, όσο και το Βερολίνο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία. Παράλληλα το πακέτο που θα προωθήσει ο γαλλογερμανικός άξονας περιλαμβάνει τον ευρωπαϊκό στρατό, μια σημαντική τομή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες αλλαγές. Η σημαντικότερη πάντως, με πιο άμεσο ορίζοντα υλοποίησης, είναι η θέσπιση του ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών και του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο σημερινός ESM. Και τα δύο ζητήματα αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχει η εκκρεμότητα της συμμετοχής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τελευταίο σκέλος του ελληνικού προγράμματος.

Ο Δεκέμβριος είναι κρίσιμος μήνας, όμως, και για την Καταλονία, καθώς αναμένονται οι εκλογές στη σκιά της επιβολής του ελέγχου από τη Μαδρίτη.

Ο Δεκέμβριος φέρνει μαζί του τους τελευταίους λογαριασμούς μιας (ακόμη) χρονιάς γεμάτης φόρους και τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 19ης, μετά από πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Το όνομα

Ο Δεκέμβριος, αν και 12ος στη σειρά, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο οφείλει το όνομά του στην αρχαία... κατάταξη ως δέκατος μήνας (decem στα Λατινικά), καθώς είχε αυτή τη θέση στο δεκάμηνο Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι παραλίγο να ονομαστεί... Αμαζόνιος από τον αυτοκράτορα Κόμμοδο, προς τιμήν της συζύγου του Βρουτίας, η οποία ήταν τόσο όμορφη, σαν... Αμαζόνα. Σημειώνεται ότι η Βρουτία Κρισπίνα εξορίστηκε και εκτελέστηκε και τη θέση της πήρε η ερωμένη του αυτοκράτορα, η Μάρτσια, η οποία συνωμότησε για τη δολοφονία του μαζί με τον οικονόμο του Εκλεκτό στις 31 Δεκεμβρίου 192 μ.Χ. Τελικά ο Δεκέμβριος διατήρησε το αρχαίο του όνομα, παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στη 12η θέση μετά την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο.

Χειμερινό ηλιοστάσιο

Ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα, εποχή που σηματοδοτεί το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 του μήνα. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του χρόνου, γεγονός που φυσικά δεν περνούσε απαρατήρητο από τους αρχαίους πολιτισμούς. Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται η ρίζα του τρόπου με τον οποίο γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι, καθώς μετά το ηλιοστάσιο οι μέρες αρχίζουν σιγά-σιγά να μεγαλώνουν, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να δώσουν δύναμη στον Ήλιο να αντέξει και να νικήσει το σκοτάδι της νύχτας με μεγάλες γιορτές, τις οποίες σηματοδοτούσε το άναμμα μεγάλων πυρών. Ο απόηχος αυτών των παραδόσεων βρίσκεται στον καθορισμό των Χριστουγέννων την 25η Δεκεμβρίου, ώστε η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού να επισκιάσει τις αρχαίες μεγάλες γιορτές. Έτσι ο κόσμος θα συνέχιζε να γιορτάζει όπως έκανε εδώ και αιώνες το ηλιοστάσιο, μόνο που το αντικείμενο αυτής της γιορτής θα ήταν διαφορετικό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το ότι σε αυτό το γεγονός οφείλεται η λάμψη που έχουν τα Χριστούγεννα - κυριολεκτικά - με τα φώτα και τις περίτεχνες διακοσμήσεις, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν με αυτό τον τρόπο να δίνουν τη μάχη τους απέναντι στη σκληρή εποχή με τις μεγάλες σε διάρκεια νύχτες.

Εκτός όμως από τα Χριστούγεννα, ο Δεκέμβριος έχει πολλές γιορτές στο... βιογραφικό του. Από τις πιο διάσημες είναι φυσικά τα Νικολοβάρβαρα, τα οποία περιλαμβάνουν τις εορτές της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σάββα στις 5 Δεκεμβρίου και του Αγίου Νικολάου στις 6 του μήνα.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News