Ειδήσεις

Από Δευτέρα χειμώνας στην Κρήτη - Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από Δευτέρα και για την Κρήτη, αφού μέχρι την Κυριακή δεν πρόκειται να δει το άσχημο πρόσωπο του χειμώνα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από Δευτέρα και για την Κρήτη, αφού μέχρι την Κυριακή δεν πρόκειται να δει το άσχημο πρόσωπο του χειμώνα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αυτό πρόκειται να συμβεί μόνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες, που θα κατεβάσουν τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και θα φέρουν βροχές.

Σοβαρό εμφανίζεται το ενδεχόμενο η αργή μετακίνηση του συστήματος που επηρεάζει τώρα την Ελλάδα προς τα ανατολικά να δημιουργήσει μία «εμμονή» στις βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική χώρα για το μεγαλύτερο διάστημα της ερχόμενης εβδομάδας.

Προς το παρόν βέβαια, όλα αυτά παραμένουν μία πρόβλεψη και πάντως, επικίνδυνα φαινόμενα για το διάστημα αυτό προς το παρόν δε φαίνεται να εκδηλώνονται.

Ο καιρός του τριημέρου

Μεγάλο μέρος της χώρας, κατά διαστήματα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο, θα επηρεαστούν από βροχές και καταιγίδες, ωστόσο δεν θα επηρεάσουν γενικευμένα ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι, τα πιο ισχυρά φαινόμενα να απασχολήσουν κυρίως τις δυτικές περιοχές της χώρας, φαινόμενα έως και μέτριας έντασης να εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη), ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση εξασθενημένα και μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Έντονες βροχές στα δυτικά και βορειοδυτικά

Οι περιοχές που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του επόμενου 3ημέρου, είναι τα τμήματα της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε κάπως προσεκτικοί οι κάτοικοι των Επτανήσων (κυρίως των βορείων τμημάτων), της δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της δυτικής και βορειοδυτικής Θεσσαλίας (βλ. προγνωστικό χάρτη).

Ενίσχυση των ανέμων στα 8 Μποφόρ

Από την Πέμπτη, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιάδες και ισχυροί. Αυτό σημαίνει πως οι μέγιστες ριπές τους θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα, ειδικά στις περιοχές που θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές ή καταιγίδες, να είναι κάπως δύσκολη η κατάσταση. Ίσως υπάρξουν και ορισμένα απαγορευτικά στα θαλάσσια δρομολόγια. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αν ταξιδεύετε μέχρι και το Σάββατο (στο Αιγαίο ειδικά).

Επίσκεψη αφρικανικής σκόνης

Όπως είναι λογικό, με τέτοιους ισχυρούς νοτιάδες, τις περισσότερες φορές μας επισκέπτεται και σκόνη από τη βόρεια Αφρική. Άρα, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης, όχι όμως πολύ αυξημένης συγκέντρωσης τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετές από τις βροχοπτώσεις να είναι και λασποβροχές.

Στην Αθήνα

Από την Παρασκευή και έπειτα, θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και στο νομό Αττικής. Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα στο νομό θα είναι γενικά ήπια και δεν πρόκειται να προβληματίσουν. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται περισσότερες και πιο γενικευμένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την Αθήνα, που όμως και εκεί εκτιμώ ότι δεν θα προβληματίσουν.

Βροχές και στα νησιά του Αιγαίου

Καθώς θα επηρεάζονται με βροχοπτώσεις -κατά περιόδους- αρκετές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας, φαίνεται ότι κάποιες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, νότια και δυτική Κρήτη και Δωδεκάνησα).

Όμως, αυτές οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι αξιόλογες και επομένως τα βροχόμετρα στο Αιγαίο δεν αναμένεται να καταγράψουν αρκετά χιλιοστά τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές.

Σχόλια