default-image

Σε αναμμένα κάρβουνα για το ξήλωμα των περιπτέρων στο κέντρο

Κρήτη
Σε αναμμένα κάρβουνα για το ξήλωμα των περιπτέρων στο κέντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις αντιδράσεις των περιπτερούχων έχει πυροδοτήσει η μελέτη ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, καθώς τα περίπτερα στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης, τα οποία μάλιστα λειτουργούν για πάνω από 50 χρόνια, θα πρέπει να κλείσουν.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή που απέστειλε η Πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, κ. Ελένη Χαιρέτη, το Σωματείο ζητά να μην απομακρυνθούν τα περίπτερα προτείνοντας τη διαμόρφωση και τον καλλωπισμό τους, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και την αρχαιολογική υπηρεσία και με έξοδα των περιπτερούχων και του Σωματείου.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή αποστέλλεται στη Δημοτική Αρχή και κοινοποιείται στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ηρακλείου, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου, στην Κτηματική Υπηρεσία ΕΤΑΔ, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Το σωματείο μας έλαβε γνώση πρόσφατα για τα έργα διαμόρφωσης χώρου που θα γίνουν στην πόλη μας. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι για εσάς δεν υπάρχουμε. Όχι μόνο σαν Σωματείο, αλλά και σαν περίπτερα.

Το Ελληνικό Σύνταγμα και Νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δίνει το δικαίωμα ως θεσμός ενός κοινωνικού συνόλου, να ακούμε και να επιλύουμε προβλήματα της κοινωνικής μερίδας που ανήκουμε.

Τα περίπτερα  που βρίσκονται πάνω από 50 χρόνια στην οδό Δικαιοσύνης με συμβόλαια και συμβάσεις στην κτηματική υπηρεσία (ΕΤΑΔ) έχουν νομικά δικαιώματα.

Επικαλείστε τους νόμους της πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων και ξεχνάτε ότι εσείς σαν Δημοτική αρχή πρέπει να βρίσκετε λύσεις για τους πολίτες της πόλης σας.

Πριν ψηφιστούν οι νόμοι αρχαιοτήτων, τα περίπτερα υπήρχαν και υπάρχουν πάνω από 100 χρόνια. Από μόνο του πλέον το περίπτερο είναι ένα πολιτιστικό κομμάτι  σε κάθε πόλη της  Ελλάδας.

Το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης ζητά την μη απομάκρυνση των περιπτέρων και προτείνει την διαμόρφωση και τον καλλωπισμό τους σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και την αρχαιολογική υπηρεσία, με έξοδα των περιπτερούχων και του Σωματείου μας.

Επίσης, ζητάμε να σταλεί από εσάς έγγραφο προς την κτηματική υπηρεσία ώστε να σταματήσει κάθε ενέργεια ενάντια στα περίπτερα που έχουν συμβάσεις με την υπηρεσία.

Παρακαλούμε να σκεφτείτε ότι ζουν οικογένειες από τα περίπτερα. Εκτός από τους ενοικιαστές, από εκεί ζουν και τα θύματα πολέμου, τα Α.Μ.Ε.Α, πολύτεκνοι, θύματα Κύπρου και ανάπηροι. Το περίπτερο στη χώρα μας είναι κοινωνικό λειτούργημα.    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News