default-image

1 Δεκεμβρίου 1913: Η μεγάλη μέρα για την Κρήτη!

Κρήτη
1 Δεκεμβρίου 1913: Η μεγάλη μέρα για την Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 104 χρόνια, η Κρήτη ενσωματώνεται και επίσημα στο ελληνικό κράτος.

Η ανακήρυξη της Ένωσης έγινε την 1η Δεκεμβρίου του 1913 στο φρούριο Φιρκά στα Χανιά, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Νοεμβρίου, ο σουλτάνος Μεχμέτ είχε παραιτηθεί από κάθε αξίωση της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επί της Μεγαλονήσου.

«Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων. Συνωστίζονται παντού χωρικοί υψηλόκορμοι ζώσαι εικόνες του Θεοτοκοπούλου. Τα Κρητικόπουλα εις σμήνη κυκλοφορούν με τις φουφουλίτσες των. Από του Νικηφόρου Φωκά του εκδιώξαντος εκ Κρήτης τους Άραβας, πρώτην φοράν Έλλην βασιλεύς αποβιβάζεται εις την νήσον», ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ της ιστορικής αθηναϊκής εφημερίδας "Εστία".

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της 1ης Δεκεμβρίου, όταν οι θρυλικοί Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά.

Την ίδια ώρα, τα ναυλοχούντα ελληνικά πολεμικά πλοία έριχναν 101 κανονιοβολισμούς ενώπιον του εκστασιασμένου κρητικού λαού. Οι τελευταίοι μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν την Κρήτη το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμού που συμφωνήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στον αντίποδα, χιλιάδες Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί, φέρνοντας μαζί τους τα δικά τους ήθη κι έθιμα.

Σήμερα όμως… και ο θείος Σκρουτζ μεγαλώνει, γίνεται 71 ετών!

Εβδομήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη εμφάνιση του διάσημου Σκρουτζ Μακ Ντακ. Το πιο φιλάργυρο παπί του κόσμου δημιουργήθηκε από το μεγάλο Αμερικανό κομίστα Καρλ Μπαρκς και παρουσιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1947 στην ανθολογία κόμικς "Four Colour", που εξέδιδε από το 1939 έως το 1962 ο εκδοτικός οίκος Dell.

Ο Σκρουτζ αποτελεί επίλεκτο μέλος της οικογένειας των Ντακ που δημιούργησε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ. Ο Καρλ Μπαρκς εμπνεύστηκε τον Σκρουτζ από το ζάμπλουτο τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, που πρωταγωνιστούσε στο διήγημα "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Καρόλου Ντίκενς. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, λοιπόν, ο Σκρουτζ γεννήθηκε στη Σκοτία και κέρδισε την πρώτη του δεκάρα όταν ήταν 10 ετών. Από τότε τη φυλά σαν κόρη οφθαλμού, καθώς τη θεωρεί γούρικη. Μεγαλώνοντας βρέθηκε στο Κλοντάικ της Αμερικής προς αναζήτηση χρυσού.

Όντας ήδη εκατομμυριούχος, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχοντας στο πλευρό του τον ανιψιό του Ντόναλντ και τα τρία ανιψάκια του, Χιούι, Λιούι και Ντιούι. Ο Σκρουτζ ζει μόνιμα στη Λιμνούπολη και απολαμβάνει καθημερινά τις βουτιές του στο περίφημο θησαυροφυλάκιό του.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News