Ειδήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Επιμελητηρίου

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου έχει αρχίσει.

Οι συνδυασμοί που θα κονταροχτυπηθούν στις εκλογές διεκδικώντας τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είναι πέντε και συγκεκριμένα οι εξής: «Μπροστά για το Επιμελητήριο» με υποψήφιο πρόεδρο τον Μανόλη Αλιφιεράκη, «Επιμελητηριακή Σύμπραξη» με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Μηνά Μελισσείδη, «Σύγχρονο-Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Μανόλη Σφυρή, «Αυτόφωτο Επιμελητήριο» με υποψήφιο πρόεδρο τον Γιώργο Φασουλάκη και «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Νομού Ηρακλείου» με υποψήφιο πρόεδρο τον Δημήτρη Βασιλάκη.

Οι εκλογές θα γίνουν μεθαύριο Σάββατο 2, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί ως τις 5:30 το απόγευμα, στο κτήριο του Επιμελητηρίου (Κορωναίου 9).

Κάλπες θα στηθούν, επίσης, μεθαύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο παράρτημα του Επιμελητηρίου στις Μοίρες (οδός Κουντουριώτη 4) και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο παράρτημα του Επιμελητηρίου που στεγάζεται εντός του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος, στο Αρκαλοχώρι.

Σήμερα η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» φιλοξενεί και τους πέντε επικεφαλής των παρατάξεων που ρίχνονται στη μάχη της κάλπης, και ο καθένας ξεχωριστά απαντά στα ερωτήματα που του θέτουμε.

Ο κάθε υποψήφιος σχολιάζει την κατάσταση της αγοράς και καταθέτει τις προτάσεις, τους στόχους, αλλά και τις διεκδικήσεις που θα επιδιώξει να υλοποιήσει εάν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Με τις τοποθετήσεις τους μέσα από το σημερινό μας ρεπορτάζ επιδιώκουν να κερδίσουν ακόμα και τον πιο αναποφάσιστο ψηφοφόρο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Ποιες οι προτεραιότητες και οι στόχοι που θα θέσετε αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου;

2) Ποιες οι διεκδικήσεις σας για την επίλυση των προβλημάτων που βιώνουν οι επιχειρήσεις και για να έχει η τοπική αγορά ένα καλύτερο μέλλον;

3) Ποιο το μήνυμά σας στους υποψήφιους ψηφοφόρους;

Μανόλης Αλιφιεράκης, «Μπροστά για το Επιμελητήριο»

«Συνεχίζουμε το έργο μας»

1) «Το προεκλογικό μας πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου εφαρμόστηκε σε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, ανεξάρτητα από την κρίση την οποία περνούσαμε. Ως νέα τώρα προτεραιότητα που θέτουμε είναι να συνεχίσουμε το έργο μας βασιζόμενοι σε τέσσερις άξονες.

Συγκεκριμένα, στόχοι μας είναι να συνεχίσουμε την πιστοποίηση (brand name) των προϊόντων εξαγωγής μας, όπως και την περαιτέρω είσοδό τους στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό γενικότερα, καθώς και τη διασύνδεση των νέων επιστημών και της τεχνολογίας με την επιχειρηματικότητα μέσα από τις δομές που έχει δημιουργήσει το Επιμελητήριο.

Άλλη προτεραιότητά μας είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση των μελών μας, όπως και των στελεχών των επιχειρήσεων μέσα από τις δομές που προσφέρει το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου. Παράλληλα επιδιώκουμε να προωθήσουμε μέσα από μια πλατφόρμα του Επιμελητηρίου τις επιχειρήσεις της Κρήτης, παρέχοντάς τους υπηρεσίες που σκοπό θα έχουν από την προβολή τους έως και το ηλεκτρονικό εμπόριο».

2) «Αν και έχει σταθεροποιηθεί κάπως, το οικονομικο-πολιτικό περιβάλλον χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά προκειμένου τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο για τις επιχειρήσεις. Αυτό λοιπόν που θα διεκδικήσει το Επιμελητήριο για τις επιχειρήσεις τους είναι ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα είναι πραγματικά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δίκαιο. Όπως επίσης και τον επιχειρηματικό ακατάσχετο λογαριασμό, κάτι το οποίο ταλανίζει πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες βγαίνουν στο περιθώριο λόγω αυτού του προβλήματος».

3) «Αυτό που θα ήθελα να πω στους ψηφοφόρους είναι να ενημερωθούν απ' όλες τις παρατάξεις για το πρόγραμμά τους και το τι πρεσβεύουν. Σε ό,τι αφορά τη δική μας παράταξη, θέλω να πω ότι δίδεται πλήρης ενημέρωση για το έργο μας τα προηγούμενα χρόνια, το νέο μας πρόγραμμά, τη διακήρυξη και τους υποψηφίους μας μέσα από τα προεκλογικά φυλλάδιά μας, όπως και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το site μας».

Μηνάς Μελισσείδης, «Επιμελητηριακή Σύμπραξη»

«Όραμά μας ένα καινοτόμο Επιμελητήριο»

1) «Ο στόχος μας ταυτίζεται με αυτό που θέλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που θέλουν είναι ένα Επιμελητήριο το οποίο στηρίζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις-μέλη του. Που δίνει διέξοδο στα καθημερινά τους προβλήματα. Με λίγα λόγια, δηλαδή, επιθυμούν ένα φορέα αξιόπιστο, που να αγωνίζεται γι' αυτές τις επιχειρήσεις με καίριες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Ένα Επιμελητήριο ανοικτό, που προοδεύει, που διεκδικεί, με πρωταρχικό στόχο δράσης του τη στήριξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο νομό Ηρακλείου».

2) «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν να υπάρξει ανάπτυξη, καλύτερες οικονομικές συνθήκες και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτά ακριβώς, μεταξύ άλλων, θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το όραμά μας είναι ένα Επιμελητήριο πρωτοποριακό και καινοτόμο. Θέλουμε ένα Επιμελητήριο οικονομικά αυτόνομο. Το σπίτι των επιχειρήσεων-την επιχείρηση των επιχειρήσεων.

Προτείνουμε, λοιπόν, τη δημιουργία επιχειρηματικών ομάδων παρέμβασης μέσα στο Επιμελητήριο, στελεχωμένες από τοπικούς επιχειρηματίες, με στόχο την παρακολούθηση της επικαιρότητας και την ενεργή και καθημερινή παρέμβαση στα προβλήματα. Σε αυτό που θα δώσουμε βάρος είναι η καθημερινότητα της μικρής-μεσαίας επιχείρησης. Αυτή κατά την άποψή μου πρέπει να δούμε πώς θα βελτιώσουμε και πώς θα την κάνουμε πιο βιώσιμη.

Δημιουργούμε το βαρόμετρο της αγοράς, παρακολουθούμε τις πραγματικές συνθήκες και δίνουμε χώρο και λόγο στους επιχειρηματίες, και ειδικά στους νέους, βοηθώντας τους στα πρώτα τους βήματα. Θα δημιουργήσουμε δομές που θα "παντρεύουν" την εμπειρία των παλαιότερων με τις ιδέες των νέων, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το mentoring και την επιχειρηματική καθοδήγηση. Και όλα αυτά μέσα από ανοικτές διαδικασίες».

3) «Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο στο Επιμελητήριο. Να τον κάνουμε να νιώσει το Επιμελητήριο σπίτι του, φυσικό του χώρο. Έχουμε όλοι μας κοινές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον του Επιμελητηρίου. Συνθέσαμε τις ιδέες μας σε ένα κοινό πρόγραμμα. Η προσπάθειά μας αυτή γίνεται για ένα αδέσμευτο Επιμελητήριο. Όλα αυτά όμως για να μπορέσουν να υλοποιηθούν χρειάζονται και τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου του νομού. Ανοίγουμε λοιπόν τις πόρτες του Επιμελητηρίου και τους καλούμε να καταθέσουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους, διότι το Επιμελητήριο διαθέτει και το επιστημονικό και το τεχνικό προσωπικό που μπορεί να τους βοηθήσει».

Γιώργος Φασουλάκης, «Αυτόφωτο Επιμελητήριο»

«Επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας»

1) «Βασικός και πρωταρχικός μας στόχος είναι να έχουν όλες οι επιχειρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσβαση στο Επιμελητήριο».

2) «Ισχυρή αντιμετώπιση στις χείριστες πρακτικές των τραπεζών, που οδηγούν σε καταστροφή τις περισσότερες επιχειρήσεις. Θα απαιτήσουμε ίση αντιμετώπιση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόσο στις τοπικές επιχειρήσεις όσο και σε επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων. Δεν μπορεί μόνο οι τοπικές επιχειρήσεις να πληρώνουν το τίμημα. Θα πρέπει από τους ελέγχους να μην εξαιρείται κανείς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται να είναι δίκαια.

Κυρίαρχος, ωστόσο, στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με γνώμονα την εξωστρέφεια. Υποχρεωτικά όμως πρέπει να δούμε και έναν άλλο βασικό παράγοντα: Πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή των τοπικών μας προϊόντων και αυτό γιατί, δυστυχώς, περίπου το 90% των προϊόντων που καταναλώνουμε σήμερα είναι εισαγόμενα. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε βάρος στον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα, αλλά με μια κατεύθυνση. Ως προς τον πρωτογενή τομέα, να δούμε ποιους μήνες είμαστε ελλειμματικοί σε προϊόντα, κάνοντας έρευνα στην αγορά, ώστε να δούμε ποιους μήνες και τι ποσότητες προϊόντων που μπορούν να παραχθούν μας λείπουν. Στο δευτερογενή τομέα πρέπει υποχρεωτικά να δούμε τι μπορεί να παραχθεί εύκολα.

Όλα αυτά όμως για να ευδοκιμήσουν απαιτείται να υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους καλούς επιχειρηματίες που έχουμε την τύχη να έχουμε, συνεργασίες τις οποίες θα επιδιώξουμε άμεσα. Ταυτόχρονα στόχος μας είναι η παραγωγή να συνδεθεί με τον τουρισμό μας, που αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία, αλλά και η τουριστική περίοδός μας να επιμηκυνθεί.

Στόχος μας επίσης, με βάση το ότι το Επιμελητήριο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο του κράτους, εξ ου και έχει τμήματα που το καθένα έχει συγκεκριμένη αποστολή για μια πλήρη εικόνα της αγοράς, να διοικήσουμε από τη βάση των τμημάτων και όχι προεδροκεντρικά. Το κάθε τμήμα θα μας λέει τις προτάσεις του κι εμείς θα προσπαθούμε να τις υλοποιούμε».

3) «Κάνουμε έκκληση να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι και όλα τα μέλη μας που έχουν δικαίωμα ψήφου, ώστε να μη φτάνουν οι κατευθυνόμενοι ψηφοφόροι που εντέλει εκλέγουν δουλοπρεπείς διοικήσεις από κομματικές εξαρτήσεις, δηλώνοντας παράλληλα πως εμείς δεν έχουμε καμία κομματική εξάρτηση».

Μανόλης Σφυρής, «Σύγχρονο-Ανεξάρτητο Επιμελητήριο»

«Να μπει τέλος στα λουκέτα»

1) «Πρωταρχικός μας ρόλος είναι να καταστήσουμε πιο σαφή το ρόλο του Επιμελητηρίου στα μέλη μας και στην κοινωνία του Ηρακλείου. Αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό, διότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει Επιμελητήριο. Κυρίαρχος ακόμα στόχος μας είναι να πάμε πόρτα-πόρτα σε όλες τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου. Αυτό πρακτικά φαίνεται ότι είναι αδύνατο.

Όμως ας ξεκινήσουμε από κάπου. Ας πάμε, δηλαδή, εμείς στις επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουμε γνωστό το ρόλο του Επιμελητηρίου και το πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι για την εκάστοτε επιχείρηση. Στους πρώτους επίσης στόχους μας είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για τη λειτουργία του θεσμού, η αδελφοποίηση και η συνεργασία με Επιμελητήρια άλλων χωρών ή άλλων πόλεων σε Ευρώπη και αλλού, έτσι ώστε να πάρουμε γνώση και "φώτα", η αναζήτηση και η υλοποίηση επιχειρηματικών και άλλων προγραμμάτων, έτσι ώστε να διοχετεύσουμε μια χρηματοδότηση και μια ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας.

Στόχος μας επίσης, μεταξύ άλλων, είναι να δημιουργήσουμε ένα γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης των μελών μας, όπως και να στηρίξουμε τις νέες επιχειρήσεις, συνεχίζοντας και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα».

2) «Πρέπει να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία να δώσει περισσότερες παροχές στις επιχειρήσεις. Να δημιουργήσει ένα δίκαιο και μόνιμο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, όπως επίσης συνθήκες ελέγχων και πάταξης του παραεμπορίου, και ένα δίκαιο και συνεργάσιμο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στα λουκέτα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη βιωσιμότητα και την ομαλή λειτουργία και συνέχεια των επιχειρήσεών μας».

3) «Καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού να συμμετάσχει στις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποια παράταξη θα στηρίξει, διότι με τη συμμετοχή του τιμά το θεσμό. Θα πρέπει να στηριχθούν νέα πρόσωπα, ώστε να έρθουν νέες ιδέες. Επίσης, θέλω να ζητήσω από τον επιχειρηματικό κόσμο τη στήριξη του ψηφοδελτίου μας, το οποίο αποτελείται από πρόσωπα τα οποία κοσμούν την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα του τόπου μας. Πρόκειται για νέα πρόσωπα, που θέλουν να προσφέρουν το χρόνο, τη βοήθειά τους, αλλά και τη σκέψη τους προς όφελος του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου του νομού μας».

Δημήτρης Βασιλάκης, «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Νομού Ηρακλείου»

«Μοναδική φωνή αποκάλυψης των αντιλαϊκών μέτρων»

1) «Πρώτα απ' όλα θέλουμε να εξηγήσουμε πως σε ό,τι αφορά το Επιμελητήριο, κατά τη γνώμη μας είναι ένας μηχανισμός που συμβάλλει στη χάραξη και στην προώθηση της κυβερνητικής και ευρωγνωσιακής πολιτικής. Στην πραγματικότητα εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων και δεν έχει καμία σχέση με τα κατώτερα τμήματα των αυτοαπασχολουμένων.

Εμείς συμμετέχουμε στις εκλογές των Επιμελητηρίων πανελλαδικά, με κοινή κάθοδο σαν "Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση", για να δώσουμε το μήνυμα στους αυτοαπασχολούμενος ότι πρέπει ουσιαστικά να γυρίσουν την πλάτη στα Επιμελητήρια και να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, διότι μόνο μέσα από αυτά μπορούν να κερδίσουν κάτι. Θα αξιοποιήσουμε το βήμα το οποίο θα μας εμπιστευτούν οι συνάδελφοι για να τους ενημερώνουμε σχετικά με κάθε νέα εξέλιξη και για να οργανώνονται η πάλη και η αντίστασή τους έγκαιρα. Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" πιστεύουμε ότι θα είναι η μοναδική φωνή αποκάλυψης όλων των αντιλαϊκών σχεδιασμών και μέτρων που θα προωθούνται εις βάρος των συμφερόντων των αυτοαπασχολουμένων».

2) «Ήδη έχουν ψηφιστεί και δρομολογούνται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Επίσης, θα έχουμε νέες αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές από 1\1\2018, νέες περικοπές σε συντάξεις, παροχές, επιδόματα, και όλο αυτό δε θα σταματήσει εδώ, με δεδομένη την τρίτη αξιολόγηση. Εμείς απευθυνόμαστε στο μικρό έμπορα και στον αυτοαπασχολούμενο, στο βιοτέχνη που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που ασφυκτιά να πληρώσει τους άδικους, άμεσους και έμμεσους φόρους, που ζει με την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Δεν έχουμε αυταπάτες.

Τα Επιμελητήρια, όπως είναι θεσμικά αλλά και λόγω συσχετισμών, δεν πρόκειται ποτέ να βελτιωθούν και να συμμετέχουν στους αγώνες που θέλουμε εμείς για το καλό του αυτοαπασχολούμενου. Ο σκοπός μας λοιπόν είναι να ενημερώνουμε τους αυτοαπασχολούμενους για το οτιδήποτε κατεβαίνει από την κυβέρνηση στα Επιμελητήρια. Να είμαστε τα αφτιά τους και να οργανώνουμε την πάλη».

3) «Θέλουμε να πούμε στους συναδέλφους ότι μέσα στο Επιμελητήριο δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μην παρασυρθούν από διάφορες "σειρήνες" περί επιχειρηματικότητας και ειδικής ανάπτυξης. Τους καλούμε να στηρίξουν με την ψήφο τους την "Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση" και με τη δράση μέσα στα σωματεία να στηρίξουν την αγωνιστική γραμμή που προωθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΠΑΣΕΒΕ. Σε ό,τι αφορά τώρα τους άλλους συνδυασμούς, οι οποίοι για εμάς είναι όλοι ίδιοι, προσπαθούν να προβάλουν ότι κατεβαίνουν στις εκλογές πέρα από κόμματα.

Για εμάς αυτό ερμηνεύεται ότι ντρέπονται για την πολιτική τους καταγωγή, καθότι οι πολιτικές που εκπροσωπούν είναι αυτές που έφεραν αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε. Όλοι είναι εκπρόσωποι μνημονιακών πολιτικών και θέλοντας να το κρύψουν βάζουν διάφορα περιτυλίγματα, προκειμένου να παρασύρουν το μικρό έμπορα και τον αυτοαπασχολούμενο. Ο κόσμος δεν πρέπει να απαξιώσει τις εκλογές, αλλά ούτε να ενδώσει σε όλα αυτά. Να κατέβει 2, 3, 4 του μήνα να ψηφίσει, αλλά να τους δώσει ένα ηχηρό μήνυμα».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια