Ειδήσεις

Ο σχολικός χάρτης που δεν «χωρούσε» τη Γαύδο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο χάρτης σε σχολικά βιβλία όπου δεν εμφανίζεται η Γαύδος και το Καστελόριζο

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου ζητά να διορθωθεί ο χάρτης που εμφανίζει την Ελλάδα χωρίς τη Γαύδο και το Καστελόριζο στο βιβλίο «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» της έκτης δημοτικού.

Και ενώ η απόφαση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δεν μπορεί κάποιος να μην αναρωτηθεί πόσα χρόνια εμφανίζεται λάθος αυτός ο χάρτης στο βιβλίο.

«Απαράδεκτο να λείπει η Γαύδος από τον χάρτη»

«Είναι απαράδεκτο να λείπει η Γαύδος από οποιονδήποτε χάρτη της Ελλάδας πόσο μάλλον από το συγκεκριμένο σχολικό χάρτη. Ωστόσο δεν λείπει μόνο από εκεί, αλλά και από άλλους εξίσου σημαντικούς χάρτες. Έχω πάει και σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε σχετικά έντυπα που έχουν πέσει στα χέρια μου η Γαύδος δεν υπάρχει πουθενά καιρός είναι πολύ χάρτες της Ελλάδας που έχουν πέσει στα χέρια μου και σε πολλά συνέδρια η Γαύδος δεν είναι μέσα,» αναφέρει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr η Δήμαρχος Γαύδου κ. Καλλίνικου, ενώ αίσθηση προκαλεί και η απάντηση που λαμβάνει η Δήμαρχος στην προσπάθεια της να μάθει το λόγο για τον οποίο η Γαύδος μένει εκτός.  

"Μου λένε ότι πάει πολύ κάτω στο χάρτη και δεν χωράει. Πραγματικά πρόκειται για μία άκρως αστεία δικαιολογία."

Αντιδράσεις και στη Βουλή

Το θέμα όπως ήταν φυσικό έχει πάρει διαστάσεις φθάνοντας μέχρι τη Βουλή με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Καμμένο να κάνει λόγο για αδιανόητη ενέργεια. «Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Είναι αδιανόητο την ώρα που ζητάμε τη διόρθωση των σχολικών βιβλίων της Αλβανίας και των Σκοπίων προκειμένου να επανατυπωθούν χάρτες που εμφάνιζαν ελληνικές περιοχές ως κομμάτι των συνόρων τους με τα σύνορα τους να εκτείνονται μέχρι την Ήπειρο και την Πρέβεζα, εμείς οι ίδιοι να δίνουμε βιβλία σε μαθητές του δημοτικού που εμφανίζουν το χάρτη της Ελλάδας ελλιπή .Πρέπει να κινηθούμε άμεσα ώστε να σταματήσουμε να προσβάλλουμε τους Ακρίτες μας.

Βούτυρο στο ψωμί των γειτόνων μας με αλυτρωτικές διαθέσεις που ονειρεύονται μεγάλη Αλβανία, Τσαμουριά, επέκταση των συνόρων τους και προσβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων ενώ εμείς δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με τον πλέον τυπικό και ουσιαστικό τρόπο. Μέσα από τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά μας.

Είναι αυτονόητο ότι στηρίζω και επικροτώ την αξιέπαινη προσπάθεια του Υπουργού μας κ. Γαβρόγλου για την οποία του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ευελπιστώ να μην υπάρχουν ανάλογοι χάρτες σε άλλα σχολικά βιβλία, προσθέτει μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη  

Σχόλια