default-image

Για τρεις συνεχόμενες Κυριακές ανοιχτή η αγορά τις γιορτές

Κρήτη
Για τρεις συνεχόμενες Κυριακές ανοιχτή η αγορά τις γιορτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ψώνια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στηρίζει τις ελπίδες του για την άνθηση του τζίρου στα καταστήματα ο εμπορικός κόσμος.

Το εορταστικό ωράριο ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και ξεκινά την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Μικροί και μεγάλοι αναμένεται να ξεχυθούν στους δρόμους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και να ψωνίσουν, όσο βέβαια το αντέχει η τσέπη των Ηρακλειωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Οι εργαζόμενοι βέβαια και φέτος θα έχουν ένα μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, καθώς εκτός των άλλων θα χρειαστεί να εργαστούν σύμφωνα με το νέο ωράριο και τις τρεις τελευταίες Κυριακές του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικά, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα οι πόρτες θ' ανοίξουν ξανά για τους πελάτες από τις 5 έως τις 9 μ.μ. Την ημέρα των Χριστουγέννων 25 Δεκεμβρίου, αλλά και την επομένη, 26 Δεκεμβρίου, τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά. Το ίδιο και την Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου, όπως και τη δεύτερη μέρα του έτους, οπότε οι καταστηματάρχες θα εξακολουθούν να έχουν κλειστά τα καταστήματά τους και οι πολίτες θα συνεχίσουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε ένα όμορφο και οικογενειακό κλίμα. Κλειστά θα παραμείνουν, επίσης, τα εμπορικά καταστήματα στις 6 και 7 Ιανουαρίου.

Οι περισσότεροι καταναλωτές μέχρι στιγμής προχωρούν σε έρευνα αγοράς, ενώ κάποιοι έκαναν μικρές αγορές - όσες τους επέτρεπε το πορτοφόλι τους - για το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ο εμπορικός κόσμος που παλεύει να επιβιώσει, γνωρίζοντας την οικονομική στενότητα των ελληνικών νοικοκυριών, εναποθέτει τις ελπίδες του στις ημέρες των εορτών και κυρίως στις αγορές της τελευταίας στιγμής, διατηρώντας τις τιμές στα προϊόντα σε χαμηλά επίπεδα και ικανές να καλύπτουν όλα τα βαλάντια.

«Ότι υπάρχει πρόβλημα στους καταναλωτές που έχει σχέση με το πραγματικό εισόδημα μετά από τις σκληρές φορολογίες είναι γεγονός. Αυτές οι μέρες όμως έχουν κάτι το ξεχωριστό. Αυτό το ξεχωριστό ωθεί τον κόσμο, ανάλογα τις οικονομικές του δυνατότητες, να προβεί σε αγορές για να καλύψει ορισμένες ανάγκες του. Έτσι, έχουμε μια ελπίδα πως τις φετινές γιορτές τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Ελπίζουμε ακόμα ότι σε αυτό θα συμβάλει η καλή τουριστική σεζόν που είχαμε, μιας και τα χρήματα αυτά έχουν διαχυθεί στην κοινωνία. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να τονώσουμε το εορταστικό κλίμα μέσα από κάποιες κινήσεις που θα κάνουμε, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, περιγράφοντας τις προσδοκίες των εμπόρων ενόψει των φετινών γιορτών.

Οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όλα τα σπίτια και ειδικά εκείνα με μικρά παιδιά ετοιμάζονται να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που συνήθως συνοδεύεται και από άλλα διακοσμητικά στο σπίτι. Πολλοί φέτος επέλεξαν να στολίσουν νωρίς το σπίτι τους με χριστουγεννιάτικα. Κάποιοι άλλοι όμως, μέσα στα χρόνια της κρίσης και με τα χρήματα να μην επαρκούν για να χαρούν το έθιμο αυτό, θα περιοριστούν σε μερικά στεφάνια ή γιρλάντες με στολίδια. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι πωλήσεις στον κλάδο αυτό έχουν πέσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 40%, ενώ δεν προβλέπεται κάποια αύξηση για φέτος.

Στην ερώτηση λοιπόν "πόσο θα κοστίσει ένα μέσο δέντρο φέτος;", η απάντηση είναι ότι, ανάλογα με το ύψος και την ποιότητα του δέντρου, το κόστος του ξεκινά από τα 10 ευρώ και φτάνει έως τα 150 ευρώ, αν μιλήσουμε για φυσικό έλατο, ποσό πολύ μικρότερο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, πως στην αγορά μπορεί ο καταναλωτής να βρει στολίδια από 0,20 λεπτά έως και 10 ευρώ, κορυφές δέντρου από 1 έως και 20 ευρώ, ενώ φάτνες από 3 έως και 80 ευρώ. Οι τιμές πάντως για το φωτισμό του δέντρου ξεκινούν κατά μέσο όρο από 2 ευρώ και ξεπερνούν και τα 30 ευρώ, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του δέντρου που θέλουμε να στολίσουμε, αλλά και τα λαμπιόνια με τα οποία θέλουμε να το φωτίσουμε.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News