default-image

Ο απολογισμός του απερχόμενου πρύτανη του Πολυτεχνείου

Ελλάδα
Ο απολογισμός του απερχόμενου πρύτανη του Πολυτεχνείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαιος ότι την τετραετία που πέρασε το Πολυτεχνείο Κρήτης αναδείχτηκε ως ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, ότι έκανε άλματα εξωστρέφειας και πλέον βρίσκεται στην κορύφωση της ανάπτυξης του σε όλα τα επίπεδα, εμφανίσθηκε ο απερχόμενος Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Βασίλης Διγαλάκης παρουσιάζοντας χθες τον απολογισμό του.

Η εκδήλωση έγινε στις εγκαταστάσεις του εθνικού ιδρύματος ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Χανιά, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέα Ζώρα, του νεοεκλεγέντα Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, καθηγητών του ιδρύματος και εκπροσώπων αρχών.

Ο κ. Διγαλάκης ανέπτυξε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το 2013 μέχρι φέτος. Υπεραμύνθηκε των επιλογών της απερχόμενης Πρυτανικής αρχής και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που συνόδευσαν την απόφαση περί αξιοποίησης των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι, είπε ότι «προκάλεσε περισσότερο θόρυβο από όσο θα έπρεπε».

«Το έργο που επιτελέστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης από τον Μάρτιο του 2013 έως το Νοέμβριο του 2017 είναι μια απόδειξη ότι η απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων, η ενίσχυση της έρευνας, η ενθάρρυνση και επιβράβευση της αριστείας, η εξωστρέφεια, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχουμε σήμερα» δήλωσε ο κ. Διγαλάκης λίγο πριν το δημόσιο απολογισμό του, σημειώνοντας ότι «το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι πλέον ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Η εικόνα του ιδρύματος με τους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς γκράφιτι, ξεφεύγει από τη στερεότυπη εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για το ελληνικό πανεπιστήμιο και είναι απόδειξη ότι ακόμα και σ αυτή την περίοδο μπορούμε να πάμε μπροστά».

Παραθέτοντας τα έργα που υλοποίησε η απερχόμενη Πρυτανική αρχή, ο κ. Βασίλης Διγαλάκης στάθηκε στην επέκταση της φοιτητικής εστίας με την κατασκευή εκατό ογδόντα νέων διαμερισμάτων, στην προώθηση δημιουργίας μουσείου λαογραφίας στην πρώην Γαλλική Σχολή, στην αύξηση του προϋπολογισμού της φοιτητικής μέριμνας, στην δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία της χθεσινής δημοπράτησης του έργου κατασκευής νέων κτιρίων που θα στεγάσουν δύο σχολές του Πολυτεχνείου.

«Αφήνουμε στην επόμενη διοίκηση μια σειρά από μεγάλα έργα σε εξέλιξη και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δικό της έργο για να πάει το ίδρυμα ακόμα πιο μπροστά» τόνισε ο απερχόμενος Πρύτανης ο οποίος σε ερώτηση για τις μελλοντικές του προθέσεις με αφορμή τη φημολογία που τον θέλει να κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής, ξεκαθάρισε: «Είμαι καθηγητής του Πολυτεχνείου. Από την Παρασκευή επιστρέφω στα καθήκοντα μου».  

Η αξιοποίηση των κτιρίων του Π.Κ.  

Ο κ. Βασίλης Διγαλάκης ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της απερχόμενης πρυτανικής αρχής προώθησε και πέτυχε την εκχώρηση σε ιδιώτη των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι, στην παλιά πόλη των Χανίων, για τα επόμενα σαράντα χρόνια, κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δήλωσε χθες ότι η επένδυση προχωράει και ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.  

«Νομίζω ότι το θέμα αυτό προκάλεσε περισσότερο θόρυβο από ότι θα έπρεπε, διότι εμείς κάναμε το αυτονόητο, που ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος για να ενισχύσουμε και το ίδρυμα αλλά και την πόλη των Χανίων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας ή μη νομιμότητας, οι φάκελοι όλοι είναι στη διάθεση του καθενός που θέλει να ελέγξει. Δεν μας έχουν ζητηθεί μέχρι σήμερα. Η σύμβαση έχει υπογραφεί, το έργο προχωράει, ο ανάδοχος είναι στη διαδικασία αδειοδότησης και το έργο θα γίνει» ξεκαθάρισε ο κ. Διγαλάκης.

Δημοπρατήθηκε η κατασκευή νέου κτιρίου

Στην εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού του έργου του ως Πρύτανη, ο κ. Βασίλης Διγαλάκης ανακοίνωσε τη δημοπράτηση από το Πολυτεχνείο Κρήτης,σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος για τη στέγαση των Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, συνολικού προϋπολογισμού €5.500.000, μέσω επίτευξης Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ισόγειο του δημοπρατούμενου κτιρίου δημιουργεί εξελιγμένο Κέντρο Διαχείρισης Δεδομένων, το οποίο θα αναβαθμίσει τις επιστημονικές δυνατότητες του Ιδρύματος, προσφέροντας σημαντικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.

«Για μια ακόμη φορά, το Πολυτεχνείο Κρήτης αποδεικνύει στην πράξη την αναπτυξιακή ορμή του, η οποία επιταχύνεται διαρκώς από τη δημουργία σύγχρονων υποδομών. Μετά την πρόσφατη προώθηση κατασκευής 180 νέων φοιτητικών διαμερισμάτων συνολικού προϋπολογισμού €9.000.000 για τους αδύναμους φοιτητές μας, σήμερα η Διοίκηση του Ιδρύματος προκηρύσσει μια νέα στρατηγική επένδυση, ύψους €5.500.000, μέσω της αποτελεσματικής επίτευξης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το Ανώτατο Ίδρυμα των Χανιωτών υλοποιεί τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του στις πλέον σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης» υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News