default-image

Άδειο φράγμα & ζέστη κατρακύλησαν τις τιμές των κηπευτικών

Κρήτη
Άδειο φράγμα & ζέστη κατρακύλησαν τις τιμές των κηπευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχει ξεκινήσει καλά η εμπορική περίοδος των θερμοκηπιακών κηπευτικών της Ιεράπετρας, καθώς οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ήδη, για τις χαμηλές τιμές στις οποίες διαθέτουν, κυρίως όλα τα είδη πιπεριάς. Την ίδια ώρα σε μέτρια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στη ντομάτα το αγγούρι και τη μελιτζάνα.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν φέτος οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, ζώντας την αγωνία της έλλειψης ποιοτικού αρδευτικού νερού, με άδειο το Φράγμα Μπραμιανών, και υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τους Φθινοπωρινούς μήνες, που απαιτούσαν συχνότερα ποτίσματα, ήρθαν και οι χαμηλές τιμές του Νοέμβρη, να σκορπίσουν ανασφάλεια και προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος κατά βάση, κινεί τα νήματα της τοπικής οικονομίας.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν παρατείνει την παραγωγή κηπευτικών από αυτές τις περιοχές, που τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, είχαν τελειώσει τη συγκομιδή, λόγω ψύχους, και αγόραζαν προϊόντα από την Κρήτη, για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Την ίδια ώρα μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός από τις χώρες της βόρειας Αφρικής και από την Ισπανία.

Δεν υπάρχει λοιπόν μεγάλη ζήτηση ακόμα για τα δικά μας κηπευτικά, και για το λόγο αυτό, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμώ ότι όσο κρυώνει ο καιρός και χειμωνιάζει, θα βελτιώνονται και οι τιμές των προϊόντων μας, αν και η σεζόν αυτή φαίνεται ότι κρύβει πολλές εκπλήξεις», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα στο Νομό Λασιθίου κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Παρόμοια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της Σητείας.

«Και στην περιοχή της Σητείας οι αγρότες εκφράζουν τον προβληματισμό τους, για τις χαμηλές τιμές σε όλα σχεδόν τα κηπευτικά που παράγονται στον πρώην Δήμο Λεύκης. Τα κηπευτικά δεν πάνε καλά τα τελευταία χρόνια και η φορολογία η άμεση, και η έμμεση με τον ΕΦΚΑ, μας έχει γονατίσει. Οι ελαιοπαραγωγοί φωνάζουν γιατί ενώ έχουν περικοπεί σημαντικά τα κονδύλια της δακοκτονίας προ ημερών το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε αύξηση της εισφοράς των ελαιοπαραγωγών για τη δακοκτονία που έγινε με ένα σωρό προβλήματα φέτος», προσθέτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, ο οποίος είναι έτοιμος να καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού τοπικού αγροτικού ταμείου αλληλεγγύης, που θα έρχεται να στηρίξει οικονομικά, αγρότες που χάνουν την περιουσία τους και την καλλιέργεια τους, σε περιπτώσεις θεομηνίας όπως έγινε προχθές στην Ιεράπετρα με την καταστροφή από ανεμοστρόβιλο του θερμοκηπίου του κ. Γιάννη Ζαφειράκη.

«Είναι μια πρόταση που κι εμείς στον Αγροτικό Σύλλογο της Ιεράπετρας, θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά, γιατί τελικά μόνο με την αυτοοργάνωση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των φυσικών καταστροφών, αφού βλέπουμε ότι το κράτος μας είναι υπο διάλυση και δεν σκύβει πάνω στον αγρότη που καταστρέφεται η περιουσία του μέσα σε ελάχιστα λεπτά», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Υπογράφηκε η απόφαση για τα σχέδια βελτίωσης

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη των νέων «Σχεδίων Βελτίωσης» τα οποία θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό δράσεων γύρω στα 315 εκατομμύρια ευρώ, όπως μας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Στις 28 Νοεμβρίου υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των λεγόμενων «Σχεδίων Βελτίωσης», δηλαδή των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.  

Τα βασικά χαρακτηριστικά των δράσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης είναι τα εξής:

Δικαιούχοι μπορεί να είναι οι ενεργοί γεωργοί, φυσικά πρόσωπα, ενήλικες έως 61 ετών και νομικά πρόσωπα οι οποίοι έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ κατά το 2017. Επιπλέον για τη δράση 4.1.1 οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες γεωργοί. Δικαιούχοι επίσης είναι όσοι εντάσσονται στο υπομέτρο 6.1 των νέων γεωργών.

Τα υποψήφια συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα και ενήμερα στο μητρώο, να έχουν 3 τελευταίες χρήσεις με κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 €. Σε περίπτωση μη ύπαρξης τριών χρήσεων, θεωρούνται νεοσύστατα και καθίστανται επιλέξιμα.

Στο 4.1.1 επιλέξιμες επενδύσεις είναι η ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η αγορά καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών μη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με σπορά στον αγρό, η περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων, η αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και οι γενικές άυλες δαπάνες.

Στο 4.1.3 επιλέξιμες επενδύσεις είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που προσαρμόζονται στις ενεργειακές ανάγκες αυτοκατανάλωσης της εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένων και εκείνων οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν από τις υπόλοιπες προβλεπόμενες επενδύσεις της εκμετάλλευσης καθώς και γενικές άυλες δαπάνες.

Για τη δράση 4.1.1 η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων είναι έως 300.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού

Στην ίδια δράση, για συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέρθει έως τις 500.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει και στο 1.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες που δεν έχουν ακόμα κλείσει μία χρήση δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3 ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης:

α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως και τις 200.000 ευρώ.

β) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 500.000 ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του υποψηφίου και τον τόπο της έδρας της κατοικίας ανέρχονται από 40% έως και 85%.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News