default-image

Έλληνες αστυνομικοί μεταβαίνουν Γερμανία για την «καραντίνα»

Κόσμος
Έλληνες αστυνομικοί μεταβαίνουν Γερμανία για την «καραντίνα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένεται να αναπτυχθούν σε δύο γερμανικά αεροδρόμια, στο Μόναχο και στη Φρανκφούρτη, τέσσερις Έλληνες αστυνομικοί προκειμένου να συνδράμουν τους Γερμανούς συναδέλφους τους στον έλεγχο των επιβατών από την Ελλάδα.

Αυτό διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σε επικοινωνία με την εφημερίδα «Καθημερινή», μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών που φτάνουν στη Γερμανία από ελληνικά αεροδρόμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι Γερμανοί αστυνομικοί βρίσκονται ήδη στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να υποστηρίξουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η ελληνική πλευρά εκφράζει ερωτήματα γιατί η γερμανική δεν παρέχει πλήρη και ακριβή στοιχεία για τις παράνομες αφίξεις. Εκτιμά, δε, ότι ορισμένοι, ειδικά οι Σύροι, που ταξιδεύουν στη Γερμανία έχουν δικαίωμα με το χαρτί της κατάθεσης αίτησης ασύλου να μείνουν 90 μέρες σε άλλη χώρα της Ζώνης Σένγκεν, αλλά πως το Βερολίνο φοβάται ότι θα επιχειρήσουν να μείνουν μόνιμα στη Γερμανία.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου είπε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι από τις χίλιες παράνομες αφίξεις στη χώρα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, περίπου το 50% ήταν Σύροι υπήκοοι, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από χώρες όπως η Αλβανία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Αρμενία και η Τουρκία. Η πλειονότητα των επιβατών αυτών δεν παρείχε κάποιο νόμιμο έγγραφο για τη διέλευση των συνόρων, είτε άδεια παραμονής.

Ορισμένοι, μάλιστα, είχαν παραποιημένα ή εντελώς πλαστά έγγραφα. Κληθείς να απαντήσει αν κατά τη γνώμη του Βερολίνου τα ελληνικά έγγραφα είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά, ο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών απάντησε: «Θα ήθελα την κατανόησή σας πως δεν είναι δυνατόν το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών να σχολιάσει συγκεκριμένες δυνατότητες παραποίησης ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων. Αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι ότι βρέθηκαν παραποιημένες και πλαστές ελληνικές ταυτότητες ή διαβατήρια».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Οκτωβρίου ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ αποφάσισε να επαναφέρει τους ελέγχους από τις 12 Νοεμβρίου, επικαλούμενος το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας Σένγκεν. Το μέτρο περιορίστηκε εκεί όπου εντοπίστηκαν πολλές παράνομες είσοδοι, δηλαδή στα χερσαία σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας και στις πτήσεις από Ελλάδα με προορισμό γερμανικά αεροδρόμια.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο γερμανικός Τύπος, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού τον Φεβρουάριο του 2016, όλο και περισσότεροι επιχειρούν να πετάξουν στη Γερμανία με πλαστά διαβατήρια. Τέτοιου είδους έγγραφα μπορεί κανείς να προμηθευτεί στην Ομόνοια, στην πλατεία Βικτωρίας και άλλα σημεία έναντι 900 έως 1.500 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News