default-image

Αναστάτωση στο Ηράκλειο λόγω επικίνδυνου αμιάντου σε κτίριο

Κρήτη
Αναστάτωση στο Ηράκλειο λόγω επικίνδυνου αμιάντου σε κτίριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την εικόνα ενός συνεργείου που φορά λευκές μάσκες και στολές ήρθαν «αντιμέτωποι» οι κάτοικοι Καμινίων που πριν από λίγες μέρες ξύπνησαν βλέποντας άτομα να εργάζονται στο χώρο όπου στεγάζονται Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η Κεντρική Διεύθυνση Ασύλου.

Όπως έμαθαν εκ των υστέρων οι κάτοικοι, συνεργείο μετέβη στο συγκεκριμένο κτίριο για να αφαιρέσει αμίαντο, ένα πολύ επικίνδυνο υλικό, εντείνοντας έτσι την ανησυχία και το φόβο τους.

Η συντονίστρια της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη, μίλησε στο neakriti.gr και ξεκαθάρισε τι ακριβώς συμβαίνει με τις εργασίες στα Καμίνια, εργασίες που έχουν τρομάξει τους κατοίκους οι οποίοι βλέπουν σκεπές να γκρεμίζονται και να μαζεύονται:

«Οι εργασίες πραγματοποιούνται σε μια παλιά αποθήκη της παλιάς ΥΕΒ. Υπήρχε μέσα αρχειακό υλικό, αλλά κανένας εργαζόμενος δεν έμπαινε εκεί μέσα. Η επικινδυνότητα στο σημείο ήταν αυξημένη τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό και αποφασίσαμε να προβούμε σ' αυτές τις εργασίες».

Όπως είπε επίσης η κ. Κοζυράκη «στο χώρο υπήρχαν μεγάλα ποσοστά αμίαντου. Πήραμε τις κατάλληλες πιστώσεις και έτσι προχωρήσαμε σ' αυτές τις εργασίες. Είναι ένα ακριβό έργο, κοστίζει 150.000 ευρώ».

Τονίζει μάλιστα πως οι εργασίες έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες. Ο εργολάβος χρειάζεται τρεις μέρες για να εγκαταστήσει στο χώρο τα μηχανήματά του, αύριο όμως ξεκινούν κανονικά την απομάκρυνση του αμίαντου. Η εργολαβία θα διαρκέσει 20 μέρες.

Ενημέρωση κατοίκων για τις εργασίες

Αναγνώστρια εξέφρασε τους φόβους και τις ανησυχίες της για τις εργασίες. Συγκεκριμένα, γράφει: «Είμαι κάτοικος Καμινίων και τώρα 2 - 3 μέρες έχουν αρχίσει να αδειάζουν τις αποθήκες στη παλιά μηχανική καλλιέργεια, ΥΕΒ, που λένε έχουν αμίαντο. Έχουν στείλει το προσωπικό της δ/νσης αλλοδαπών σπίτι τους προφανώς για προστασία και στη γειτονιά ούτε ειδοποίηση να κλείσουμε παράθυρα, να μην απλώνουμε ρούχα έξω. Δυο μέρες τώρα άτομα με άσπρες στολές και μάσκες να μαζεύουν και να βγάζουν τις σκεπές κ για τους υπόλοιπους γύρω γύρω δε τους νοιάζει. Όλοι οι παραγωγοί της λαϊκής τη Δευτέρα θα ανέπνευσαν μπόλικη βρωμιά».

Ωστόσο, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρχε λόγος να ενημερώσουν κάποιον άλλο πέραν των εργαζομένων και όσων εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες:

«Ο αμίαντος είναι επικίνδυνος μόνο όταν σπάσει. Γι' αυτό το λόγο έχει έρθει ειδικό συνεργείο. Αύριο (Πέμπτη) θα απομονωθεί και ο χώρος, ενώ οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και γι' αυτό το λόγο δε χρειάστηκε να πάρουμε περισσότερα μέτρα».

Το «αύριο» για το οικόπεδο που στεγάζονται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Όπως λέει στο neakriti.gr η κ. Κοζυράκη, μετά τις 20 αυτές μέρες της εργολαβίας, ο χώρος θα είναι πλήρως καθαρός και η λειτουργία θα γίνεται κανονικά, χωρίς να υπάρχει ο φόβος να σπάσει ο αμίαντος. Παράλληλα, όπως η ίδια τονίζει, μετρήσεις για την ποσότητα αμίαντου στο χώρο δεν έχουν σταματήσει, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εργασιών, να γίνονται.

Ο αγώνας και η δικαίωση

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είχαν «βγει στα κάγκελα» λόγω της ύπαρξης αμιάντου, για την ακρίβεια χρυσότιλου, στο εν λόγω κτηριακό συγκρότημα στα Καμίνια.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και οι παρεμβάσεις βουλευτών, όπως του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, τελικά έπιασαν τόπο. Έτσι, πριν λίγους μήνες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε τα ακίνητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ώστε να μπορέσει με τη σειρά της να απομακρύνει και τον επικίνδυνο αμίαντο, όπως γίνεται τώρα.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΝΕΣ ΧΡΥΣΟΤΙΛΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Για την ιστορία, στο έγγραφο του Συλλόγου που απευθύνεται στο υπουργείο επισημαίνεται η Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους  σχετικά με την παρουσία ινών χρυσότιλου στο ακίνητο και από την οποία εγκυμονούν σοβαρά προβλήματα καθημερινά για την υγεία τόσο των εργαζομένων, αφού σε κτίρια εντός του ακινήτου στεγάζονται 3 Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο φυσικά και των κατοίκων της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Γιώτα Αρχοντάκη, Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News