default-image

576 προσλήψεις στο νησί, σε ποιους δήμους "ανοίγουν" θέσεις

Κρήτη
576 προσλήψεις στο νησί, σε ποιους δήμους "ανοίγουν" θέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και με τη βούλα άνοιξε πλέον ο δρόμος για 8.845 μόνιμες προσλήψεις σε αυτοδιοικητικούς φορείς της χώρας (Δήμους, ΦΟΔΣΑ κ.τ.λ.), εκ των οποίων οι 576 στην Κρήτη, αφού οι θέσεις επικυρώθηκαν και από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σε ρυθμό προσλήψεων, και δη μόνιμων, αρχίζουν και κινούνται οι Δήμοι και εδώ στην Κρήτη, αφού στο "πακέτο" των θέσεων που ανοίγουν προσεχώς περιλαμβάνονται 576 προσλήψεις για το νησί μας. Προσλήψεις που θα γίνουν στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων (με το Δήμο Ηρακλείου να έχει τη μερίδα του λέοντος με 72 θέσεις και να ακολουθεί ο Δήμος Χανίων με 66 θέσεις), στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης των τοπικών Δήμων, αλλά και σε Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων.

Οι 576 προσλήψεις στην Κρήτη και οι 8.845 προσλήψεις πανελλαδικά αφορούν σε αιτήματα που έχουν κατατεθεί από αυτοδιοικητικούς φορείς και αποτελούν τη μεγαλύτερη προκήρυξη μόνιμων θέσεων που έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο δρόμος για τις 8.845 μόνιμες προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Δήμων (καθαριότητα κ.ά.), μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, είναι πλέον ορθάνοιχτος, καθώς τα σχετικά αιτήματα των ΟΤΑ ενέκριναν οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Οι αποφάσεις αφορούν στην πλήρωση συνολικά 8.045 κενών οργανικών θέσεων σε ΟΤΑ Α' βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, και στην πρόσληψη συνολικά 800 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.

Προβάδισμα οι συμβασιούχοι

Εν αναμονή των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ βρίσκονται πλέον οι συμβασιούχοι των ανταποδοτικών Υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων της Κρήτης, οι οποίοι και θα στελεχώσουν κατά βάση το προσωπικό που θα προσληφθεί.

Βεβαίως, προς αποφυγή παρερμηνειών, μιλάμε για νέο διαγωνισμό, και νέες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε επιθυμεί και πληροί τα κριτήρια των ειδικοτήτων, κ.τ.λ., μπορεί να υποβάλει αίτηση για πρόσληψη. Όμως οι υπάρχοντες συμβασιούχοι στους Δήμους θεωρείται ότι έχουν ένα σχετικό προβάδισμα στην "κούρσα" των προσλήψεων, λόγω πρόσθετης μοριοδότησης που θα λάβουν για την εργασιακή τους εμπειρία.

Αυτό ήταν ένα αίτημα των συμβασιούχων το οποίο έκανε αποδεκτό η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. Θυμίζουμε ότι η σχετική "ρύθμιση Σκουρλέτη", που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, και ειδικότερα το άρθρο 24, παρέχει για τους υποψήφιους μοριοδότηση 17 μονάδων ανά μήνα εμπειρίας σε ανταποδοτικές Υπηρεσίες Καθαριότητας των ΟΤΑ για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που ήταν "παρατασιούχος" και εργαζόμενος στην καθαριότητα των Δήμων για δύο χρόνια έχει προβάδισμα 408 μορίων, έναντι άλλων συνυποψήφιών του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με άλλη δέσμευση του ΥΠ.ΕΣ. για τους συμβασιούχους-"παρατασιούχους", δε θα εφαρμοστούν τα ανώτατα όρια ηλικίας ανά ειδικότητα.

Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι που υπηρετούν ήδη στους ΟΤΑ έχουν το ένα "πλεόνασμα" στα μόρια, ωστόσο μοριοδότηση υπάρχει και σε κοινωνικά κριτήρια, όπως η χρόνια ανεργία και η οικογενειακή κατάσταση. Άρα δεν είναι εξαρχής χαμένοι και άλλοι υποψήφιοι προς πρόσληψη, πέραν των συμβασιούχων...

Οι θέσεις στην Κρήτη

Σε επίπεδο Κρήτης θα γίνουν 576 συνολικά προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων σε Υπηρεσίες Καθαριότητα και ΔΕΥΑ. Ο χάρτης των προσλήψεων ανά Δήμο και ανά υπηρεσία έχει ως εξής:

- Δήμος Αγίου Νικολάου: 28 προσλήψεις

- Δήμος Αποκορώνου: 19

- Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων: 4

- Δήμος Βιάννου: 3

- Δήμος Ηρακλείου: 72

- Δήμος Ιεράπετρας: 28

- Δήμος Μαλεβιζίου: 17

- Δήμος Μινώα Πεδιάδος: 15

- Δήμος Μυλοποτάμου: 9

- Δήμος Οροπεδίου: 3

- Δήμος Πλατανιά: 37

- Δήμος Ρεθύμνου: 63

- Δήμος Σητείας: 11

- Δήμος Φαιστού: 8

- Δήμος Χανίων: 66

- Σύνδεσμος Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δ. Καζαντζάκη-Αρχανών-Τεμένους: 4

- ΔΕΥΑ Χανίων: 77

- Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα Ν. Χανίων (ΔΕΥΑΒΑ): 35

- ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας: 17

- ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου: 10

- ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδος: 6

- ΔΕΥΑ Ρεθύμνου: 14

- ΔΕΥΑ Φαιστού:16

- ΔΕΥΑ Χερσονήσου: 14 προσλήψεις

Οι μόνιμες προσλήψεις που έρχονται προσεχώς στους ΟΤΑ και εδώ στην Κρήτη αφορούν σε διάφορες ειδικότητες, όπως: τεχνίτες υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, διοικητικού προσωπικού, τεχνίτες ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες υδραυλικοί, λογιστές, βοηθοί λογιστές, βοηθοί τεχνίτες υδραυλικοί, εργάτες γενικών καθηκόντων και υδρονομείς.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News