default-image

«Έκλεισε» η ημερομηνία επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

«Έκλεισε» η ημερομηνία επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Ο κ.Τσαβούσογλου επανέλαβε μάλιστα ότι ο Ταγιπ Ερντογάν είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια.

«Ο Πρόεδρος μας είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια. Θεωρώ ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επισκεφθεί την Αθήνα ως πρωθυπουργός, θέση που κατείχε από το 2003 έως το 2014.

Πριν μερικές ημέρες, επίσης ο κ. Τσαβούσογλου είχε εξηγήσει ότι στο τραπέζι της συζήτησης των δύο πλευρών θα μπουν διμερή θέματα με στόχο την περαιτέρω εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

Από την ελληνική κυβέρνηση, πάλι, επιδιώκουν αναβάθμιση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και επιμένουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική για τη γείτονα χώρα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαπιστώνουν ότι το γεωπολιτικό πεδίο είναι τόσο ρευστό που αν δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Άγκυρας, θα πρέπει και η χώρα μας να προσαρμοστεί βάσει των νέων δεδομένων.

Για την «ατζέντα» της επικείμενης συνάντησης, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν: Το προσφυγικό και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, το Κυπριακό, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η απειλή της τρομοκρατίας, οι εμπορικές συναλλαγές και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών κ.α.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί επίσης στη διοργάνωση τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη ενός Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο, το οποίο θα εξετάσει πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων ένα σχέδιο για να συνδεθεί η Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη με συρμούς υψηλής ταχύτητας.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας στο iefimerida πριν λίγες ημέρες ανέφεραν ότι επιθυμία είναι αυτό το ταξίδι «να σηματοδοτήσει έμπρακτα ένα νέο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Μάλιστα, πηγές έφεραν την Αθήνα ναέχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι επιθυμεί να γνωρίζει ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια, αναφορικά με το πώς θα κινηθεί εντός Ελλάδος ο κ. Ερντογάν. Όπερ και σημαίνει ότι ειδικά η παρουσία του Σουλτάνου στη Θράκη πρέπει να είναι θεσμική.

Σημειωτέον, ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εξαγγελία για ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Συν το γεγονός ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αδιάλειπτη εκστρατεία της Άγκυρας για παρουσίαση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ως τελούσας υπό καταπίεση. «Η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης, εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους», ήταν μια από τις προκλητικές δηλώσεις στη Θράκη του Χακάν Τσαβούσογλου, πριν λίγο καιρό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News