default-image

Στα Δικαστήρια οι κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο

Κρήτη
Στα Δικαστήρια οι κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δεύτερη φορά υπόθεση που αφορά στις κινητοποιήσεις μελών της ανοικτής επιτροπής αγώνα, για τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, με κατηγορούμενους δυο Ιεραπετρίτες και μια Ιεραπετρίτισσα.

Στο πρώτο δικαστήριο που έγινε, μετά την πολυήμερη κατάληψη του δημαρχείου της Ιεράπετρας, έπειτα από καταγγελία στην Αστυνομία της τότε δημοτικής Αρχής με δήμαρχο τον κ. Σήφη Αναστασάκη, οι 11 κατηγορούμενοι μέλη της ανοικτής επιτροπής αγώνα, αθωώθηκαν πανηγυρικά.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την ένταση που δημιουργήθηκε, όταν μέλη της ανοικτής επιτροπής αγώνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, στο γκισέ όπου πλήρωναν οι ασθενείς το 5ευρο τότε προκειμένου να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Η παραμονή των διαμαρτυρόμενων σε αυτόν τον χώρο καταγγέλθηκε στην αστυνομία από τον τότε αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Μάνο Μαρκόπουλο, που με την ένορκη κατάθεση του υποχρέωσε τον κ. εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη εναντίον τριών ατόμων που συμμετείχαν σε αυτήν την κινητοποίηση.

Το εξ' αναβολής δικαστήριο για την υπόθεση αυτή, έχει οριστεί  να γίνει στη Νεάπολη στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ ένας εκ των τριών κατηγορουμένων, ο κ. Μανόλης Γερακιανάκης, έστειλε σήμερα στα ΜΜΕ ανοικτή επιστολή, στην οποία καταθέτει την άποψη του για το συγκεκριμένο περιστατικό, λέγοντας ότι είναι τιμή του, να είναι κατηγορούμενος σε μια τέτοια δίκη.

Τα παρακάτω αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μαν. Γερακιανάκης:

«Τιμή μου να είμαι κατηγορούμενος»

Στις 4 Δεκεμβρίου δικάζομαι μαζί με ακόμα δύο συναγωνιστές στο δικαστήριο της Νεαπόλεως, επειδή συμμετείχαμε στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Νοσοκομείου μας, κατά το διάστημα 1 - 4 Απριλίου 2013. Η δίωξη έγινε μετά από την καταγγελία του τότε διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μ. Μαρκόπουλου.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση, ήταν απόφαση μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα, μέσα από δημοκρατικές και δημόσιες διαδικασίες, με μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών μας. Στόχος ήταν, μετά και την συνεννόηση που είχε προηγηθεί με τον τότε διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ κ. Γρηγοράκη, να ασκήσουμε πίεση ώστε κατά την συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών) στις 5 Απριλίου, να απαιτήσουμε το Αυτοδιοίκητο του Νοσοκομείου μας, καθώς επίσης την χρηματοδότηση και την επαρκή στελέχωση του.

Η κινητοποίηση περιοριζόταν στον αποκλεισμό του ταμείου του Νοσοκομείου, στη μαζική συμμετοχή των πολιτών στον προαύλιο χώρο που έγινε με απόλυτη επιτυχία και στη σύνταξη σχετικής μελέτης από τη διοίκηση, ώστε να στηρίζεται το αίτημα του Αυτοδιοίκητου.

Ο αναπληρωτής διοικητής  Μάνος Μαρκόπουλος, πιστός στην μνημονιακή πολιτική των κομματικών του φίλων που τον είχαν διορίσει, στις 2 Απριλίου καλεί την αστυνομία που όμως δεν διαπίστωσε καμία αξιόποινη πράξη και αποχώρησε. Εκείνος καλεί αμέσως μια αντιπροσωπία της Επιτροπής Αγώνα και μετά από έντονη συζήτηση, αρνείται να αναλάβει την σύνταξη της μελέτης και απαιτεί να αποχωρήσουν όλοι από το χώρο του Νοσοκομείου.

Στις 3 Απριλίου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, εκδίδει δελτίο τύπου όπου δηλώνει την συμπαράσταση του στην κινητοποίηση, τονίζει ότι ουδεμία παρεμπόδιση συνέβη στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και καταγγέλλει τον Μαρκόπουλο για την πράξη του να καλέσει την αστυνομία, αλλά και για τις διοικητικές του παραλείψεις. Ταυτόχρονα, από τους διαμαρτυρόμενους συστήνετε επιτροπή με επικεφαλής τον ιατρό κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο, για να προχωρήσει στη σύνταξη της μελέτης.

Το πρωί της 4ης Απριλίου και ενώ συνεχιζόταν δυναμικά η κινητοποίηση, ο Μαρκόπουλος θέλοντας να δώσει ένα τέλος, δημιουργεί ένταση μόνος του, διακόπτει τη λειτουργία των εργαστηρίων και αμέσως επισκέπτεται το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας όπου δίνει ένορκη κατάθεση,  και από την οποία προήλθε και η δίωξη μας. Προφανώς ζήλεψε τη στάση του πρώην δημάρχου Σήφη Αναστασάκη όταν κατά τον πολυήμερο αποκλεισμό του Δημαρχείου είχε πράξει ανάλογα. Ήταν βλέπετε του ίδιου κόμματος και μέλος εκείνης της Δημοτικής Αρχής… Και τότε είχαμε κατηγορηθεί και δικαστεί 11 συναγωνιστές και είχαμε αθωωθεί πανηγυρικά.

Στην κατάθεση του ο πολιτικός Μάνος  Μαρκόπουλος, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο και δήλωσε ανακρίβειες, ψέματα και συκοφαντίες. Είπε  ότι «περίπου τριάντα» πολίτες συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αλλά οι τότε φωτογραφίες τον διαψεύδουν πανηγυρικά. Με παρουσίασε ως επικεφαλής ενώ όλοι γνωρίζουν ότι στην Επιτροπή Αγώνα δεν υπήρχαν ποτέ προσωπικές θέσεις και επικεφαλής. Είπε ακόμα πως δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα εργαστήρια, ενώ παραδέχεται ότι ο ίδιος διέκοψε την λειτουργία τους και πως διέταξε να αποχωρήσουν οι υπάλληλοι από τον γκισέ αφού δεν μπορούσαν να εισπράξουν το 5ευρω. Τέλος δήλωσε και το πιο θλιβερό, είπε πως εκτός από εμένα που κατονόμασε, δεν αναγνώριζε κανέναν άλλο από τους συμμετέχοντες, είναι βλέπετε η πόλη μας τεράστια και δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Ως μέλος της Δημοτικής Αρχής δεν αναγνώριζε ούτε καν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στην κινητοποίηση…

Έτσι ως υπηρέτης της πολιτικής, που θέλει το χρήμα να είναι πάνω από τον άνθρωπο, χωρίς να σκεφτεί τον Σύλλογο των Εργαζομένων που τον κατήγγειλε συνεχώς και τους συμπολίτες μας που ακόμα και από μακρινά χωριά είχαν φτάσει για να κάνουν εξετάσεις, διέκοψε δολίως την λειτουργία, για να κατηγορήσει την κινητοποίηση και να δικαιολογήσει την φυγή του στην αστυνομία.

Από αυτή την ένορκη κατάθεση προήλθε η δίωξη μας, χωρίς ο Εισαγγελέας να λάβει υπόψη του καμία από τις ένορκες καταθέσεις του Προέδρου των εργαζομένου του Νοσοκομείου και μίας νοσηλεύτριας, που διαψεύδουν κατηγορηματικά το διοικητή, ούτε βέβαια και τις καταθέσεις μελών της Επιτροπής Αγώνα.

Είναι ξεκάθαρα μια πολιτική δίωξη που στρέφεται κατά των μαζικών και δίκαιων αγώνων των πολιτών, αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, στον εκφοβισμό όσων συμμετέχουν και που με χαρά για άλλη μία φορά θα αντιμετωπίσω.

Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να καταδικάζουν και να βάζουν στο περιθώριο τους πολιτικούς Μαρκόπουλους και τις πολιτικές τους, που ως μόνο στόχο έχουν το κομματικό και προσωπικό συμφέρον, να συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους για το κοινό καλό και να απαιτήσουν το τέλος τέτοιων πρακτικών.

«Θα μιλήσω στο δικαστήριο», δηλώνει ο κ Μάνος Μαρκόπουλος

Τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία,  επικοινωνήσαμε με τον κ. Μάνο Μαρκόπουλο, τέως αναπληρωτή διοικητή του  Νοσοκομείου Ιεράπετρας, και του θέσαμε υπόψη, όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ Γερακιανάκης.

Μας απάντησε ότι, «δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ με τα όσα λέει ο κ Γερακιανάκης για να συγχιστώ. Έχω κληθεί από τον κ εισαγγελέα στο δικαστήριο της Νεάπολης , όπου θα δώσω το παρόν. Εκεί θα πω ότι έχω να πω για την υπόθεση αυτή. Θυμίζω μόνο ότι,  στην ένορκη κατάθεση μου, ζητούσα  από την Αστυνομία να  απομακρύνει τους διαδηλωτές μόνο από το εσωτερικό του Νοσοκομείου και δήλωνα ρητά ότι, δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη κανενός. Τα υπόλοιπα θα τα πω στο δικαστήριο», κατέληξε ο κ Μαρκόπουλος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News