Ειδήσεις

Νέα σφοδρή κακοκαιρία στην χώρα - Τι θα γίνει στην Κρήτη

Σοβαρή προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου για πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού , με σαφείς οδηγίες για πρόληψη .Ποιες περιοχές θα χτυπηθούν.

Ο καιρός ετοιμάζεται να δείξει και πάλι το σκληρό του πρόσωπο με τις μνήμες ακόμη από την ανθρώπινη τραγωδία στη Μάνδρα με τους 23 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές,  να είναι ακόμη νωπές.

Σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από την πλευρά του ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου για τις επόμενες ημέρες και κυρίως το τριήμερο που έρχεται από την Πέμπτη έως και Σάββατο με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο Δεκέμβριος θα μπει με άγριες διαθέσεις.

Και αυτό γιατί προβλέπεται πολύ σοβαρή επιδείνωση από την Πέμπτη 30/11 έως και το Σάββατο 2/12 στη δυτική και κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα που ενδεχομένως προκαλέσουν μεγάλης έκτασης προβλήματα που θα σχετίζονται και αυτά με τοπικές πλημμύρες, υπερχείλιση χειμάρρων και ποταμών.

Μάλιστα τα φαινόμενα θα είναι τόσο έντονα που «αγγίξουν» ακόμη όμως και τη γείτονα Αλβανία!

"Οι συνεχόμενες και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις - καταιγίδες, που αναμένονται από την Πέμπτη και μέχρι περίπου την Κυριακή στην δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα (κυρίως Ήπειρο αλλά και στα νησιά του Ιονίου, την ορεινή δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά, τη Δυτική -βορειοδυτική Πελοπόννησο και κατά τόπους στα δυτικά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας) εκτός του ότι θα συνδυάζονται με κατά περιόδους πολύ ισχυρούς νοτιάδες 7-8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και προβλήματα (τοπικές πλημμύρες, υπερχείλιση χειμάρρων-ποταμών- κίνδυνος κατολισθήσεων)! Ανάλογη ίσως και πιο δύσκολη δεν αποκλείεται να είναι η κατάσταση και στη γείτονα Αλβανία".

Για τον λόγο αυτό, ο μετεωρολόγος μεταξύ άλλων προσθέτει: Αν πρόκειται  να μετακινηθείτε από την Πέμπτη και κυρίως από την Παρασκευή έως και την Κυριακή στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα καλό θα είναι:

- να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- να μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- να ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

- Να ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

- να μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ

- να ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση

- να εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.)".

Μ.Λέκκας: Φθινοπωρινός και ζεστός ο καιρός αυτή την εβδομάδα

Πάντως η Κρήτη για μια ακόμη φορά , πιθανότατα πως θα βγει αλώβητη από αυτό το κύμα της κακοκαιρίας, καθώς η εβδομάδα θα κυλήσει με ένα άκρως φθινοπωρινό σκηνικό και μάλιστα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στον 9,84 ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έως και την Παρασκευή συγκεκριμένα,  τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ασθενείς νεφώσεις και βροχές κατά τόπους, οι δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι και η άνοδος του υδράργυρου.

Αναφορικά με την ένταση των ανέμων αυτή φαίνεται να ενισχύεται από την Πέμπτη προς την Παρασκευή φθάνοντας κατά τόπους τα 5-7 μποφόρ.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Μανόλης Λέκκας, στο Ράδιο 98,4.

Σχόλια