default-image

Βάζουν μπρος την επένδυση στην Ελούντα οι Ρώσοι

Κρήτη
Βάζουν μπρος την επένδυση στην Ελούντα οι Ρώσοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι από τη Μονή Τοπλού και τους Βρετανούς, αλλά από την Ελούντα και τους Ρώσους αναμένεται να ανοίξει τελικά η "αυλαία" της υλοποίησης μεγάλων τουριστικών πρότζεκτ στην Κρήτη μέσα από το ειδικό πλαίσιο των λεγόμενων στρατηγικών επενδύσεων ή αλλιώς fast track...

Η ρωσικών συμφερόντων κοινοπραξία Mirum Hellas εμφανίζεται πλέον καθ' όλα έτοιμη (το δήλωσε μάλιστα πριν μερικές μέρες απευθείας στον υπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου) να ξεκινήσει πολύ σύντομα, στις αρχές του 2018, τις κατασκευαστικές εργασίες του "Elounda Hills", μιας τουριστικής επένδυσης- "μαμούθ", ύψους 408 εκατ. ευρώ, με πολυσύνθετο χαρακτήρα, αφού περιλαμβάνει 6 ξεχωριστές αυτοτελείς οικιστικές ενότητες, μαρίνα, αθλητικά κέντρα, εμπορικές ζώνες καταστημάτων και θεματικά πάρκα!

Σύμφωνα με το business plan των Ρώσων επενδυτών, η πολυσύνθετη επένδυση θα ολοκληρωθεί σε περίπου 8 χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί συνδυαστικά με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας και με τραπεζικό δανεισμό.

Αν μη τι άλλο, στην προκειμένη περίπτωση οι Ρώσοι επενδυτές δείχνουν μια μεγάλη ζέση για να προχωρήσουν την επένδυση. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό πως, ένα 3μηνο μετά την έγκριση της επένδυσης από τη Διυπουργική Επιτροπή, η κοινοπραξία εμφανίζεται έτοιμη να στείλει μπουλντόζες στις εκτάσεις στην περιοχή της Ελούντας, τις οποίες αγόρασε πριν μερικά χρόνια.

Την ένταξη στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων fast track, της επένδυσης της κοινοπραξίας "Mirum Hellas", ύψους 408,49 εκατομμυρίων ευρώ, είχε εγκρίνει, για την ακρίβεια επανεγκρίνει, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) σε συνεδρίασή της στις αρχές Αυγούστου. Έγινε η δεύτερη τουριστική επένδυση στην Κρήτη που εντάσσεται σε καθεστώς fast track, μετά την επένδυση "Ίτανος Γαία" στη θέση της χερσονήσου Σίδερο.

Τρεισήμισι μήνες μετά την επανέγκριση της επένδυσης στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων fast track, η επενδύτρια κοινοπραξία εμφανίζεται έτοιμη να βάλει μπρος το έργο.

Όπως μάλιστα ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, κατά την επίσκεψή του στο νομό Λασιθίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Mirum Hellas" V. Borisov, η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου τοποθετείται στις αρχές του 2018!

Το πρότζεκτ

Το "Elounda Hills" περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, διαμερισμάτων και τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας, καταστημάτων, θεματικών πάρκων, σπα, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων και πάρκων αναψυχής.

Από τα 408,49 εκατ. ευρώ της επένδυσης, τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά της γης και έχουν ήδη καταβληθεί (ο Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα 358 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης κάνει λόγο για μια οκταετία για την πλήρη ανάπτυξη του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια των εταίρων και με τραπεζικό δανεισμό, σε ποσοστό 55%-45%. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, ενώ από την υλοποίησή του θα δημιουργηθούν 763 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι 6 ενότητες

Η έκταση των 840 στρεμμάτων χωρίζεται σε έξι τμήματα (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ), με συνολική δόμηση περί τα 163.000 τ.μ. Στο πρώτο τμήμα, με την επωνυμία "Τσιφλίκι", στόχος είναι να κατασκευαστούν 15 τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, μέσης επιφάνειας 500 τ.μ. έκαστη, και λοιπές κτηριακές υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού, επιφάνειας περίπου 2.300 τ.μ. Στο παράκτιο μέτωπο προβλέπεται η δημιουργία beach bar-cafe, παιδικής χαράς, καθώς και ξύλινων εξεδρών και προβλητών.

Το δεύτερο κομμάτι, τα "Ελληνικά", θα περιλαμβάνει 65 κατοικίες των 80 τ.μ., 100 κατοικίες των 130 τ.μ., 100 βίλες των 190 τ.μ., 50 βίλες των 250 τ.μ., 28 βίλες των 400 τ.μ., δύο ξενοδοχεία συνολικού εμβαδού 24.000 τ.μ., εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, γραφεία, καταστήματα, ελικοδρόμιο, μαρίνα δυναμικότητας ελλιμενισμού έως 200 σκαφών αναψυχής, εκκλησία, αμφιθέατρο, θερινό σινεμά, βοτανικό κήπο, αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες, spa και γυμναστήρια), ένα αγγλικό σχολείο, ένα κέντρο για παιδιά, ένα ίδρυμα τεχνών, ένα ιατρικό κέντρο και τρία κέντρα πρώτων βοηθειών.

Στην τρίτη χωρική ενότητα, με την ονομασία "Κούνδουρος", στόχος είναι να αναδειχτεί ο υπάρχων κτηριακός πλούτος: η βίλα Κούνδουρου, επιφάνειας περίπου 804 τ.μ., που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή, θα ανακατασκευαστεί.

Στο τέταρτο τμήμα, με το όνομα "Ακρωτήρι", σχεδιάζεται η πλήρης ανακαίνιση του υπάρχοντος κτηρίου, δομημένης επιφάνειας περίπου 600 τ.μ., με πισίνα. Στο παραλιακό μέτωπο σχεδιάζεται να διαμορφωθούν μικρές προβλήτες.

Στο πέμπτο τμήμα, το "Μικρό Βαθύ", διατηρούνται οι υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις "Seasons Villas" και "Christina Villas", συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ.

Στην έκτη ενότητα, το "Βαθύ", θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββιδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News