default-image

Εντυπωσίασε ο «Καζαντζάκης», τον είδαν 60.000 σε 4 ημέρες

Πολιτισμός
Εντυπωσίασε ο «Καζαντζάκης», τον είδαν 60.000 σε 4 ημέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 "Στο σκοτάδι απάντησαν με φως..." οι χιλιάδες θεατές που πλημμύρισαν τους κινηματογράφους της Ελλάδας και της Κύπρου και έφεραν στην πρώτη θέση των εισιτηρίων τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, η οποία αποτίνει φόρο τιμής στο σπουδαιότερο Έλληνα συγγραφέα και στοχαστή.

Πλήθος κόσμου και ουρές στα ταμεία ήταν οι εικόνες στους κινηματογράφους που ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί η ταινία, με το κοινό τελικά να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κορυφαίο δημιουργό και ένα ηχηρό "παρών", που φέρνει ακόμα μια φορά τον ελληνικό κινηματογράφο στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Συγκεντρωτικά το πρώτο τετραήμερο προβολής η ταινία άγγιξε τα 60.000 εισιτήρια, δείχνοντας μια λαμπρή αρχή στο ταξίδι της, που ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Η ταινία

Εστιάζοντας στο ελληνικό φως, σε αισθήσεις και χρώματα μιας άλλης εποχής και στον κρουστό ελληνικό λόγο του Καζαντζάκη, η νέα προσωπογραφία του Γιάννη Σμαραγδή σκιαγραφεί το μεγαλύτερο Έλληνα συγγραφέα μετά τον Όμηρο, υποστηριγμένη από ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών.

Τον κεντρικό χαρακτήρα Νίκο Καζαντζάκη υποδύεται με ιδιοφυή τρόπο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η σπουδαία Μαρίνα Καλογήρου τη σύντροφό του Ελένη. Ο 8χρονος Αλέξανδρος Καμπαξής είναι ο Νίκος Καζαντζάκης σε μικρή ηλικία, ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται το συγγραφέα σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Ένα πλήθος εκλεκτών ηθοποιών πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του. Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, τη σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολλάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, το δρ. Χαϊλμάγιερ ο Adrian Frieling, στο ρόλο της "Καλής Μάγισσας" η Anthoula Katsimatides και στο ρόλο του δρ. Στέκελ μια εμφάνιση-έκπληξη από τον Νίκο Μαρινάκο.

Άλλοι άξιοι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στην ταινία είναι η Όλγα Δαμάνη και η Έρση Μαλικένζου, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Τάκης Παπαματθαίου και ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης στο ρόλο του El Greco. Συμμετέχει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ενώ το ρόλο του Γιώργη Ζορμπά ερμηνεύει εκπληκτικά ο Θοδωρής Αθερίδης, και βεβαίως τον Ηγούμενο της Μονής Σινά υποδύεται ο Στάθης Ψάλτης.

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος Γιάννης Σμαραγδής, η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, ο Γάλλος συμπαραγωγός Vincent Michaud, ο διευθυντής Φωτογραφίας Άρις Σταύρου, ο μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας, ο ενδυματολόγος/σκηνογράφος Γιώργος Πάτσας, η μοντέζ Στέλλα Φιλιπποπούλου και ο ηχολήπτης Άρης Αθανασόπουλος.

Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στο μεγάλο απόντα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και στον πρόσφατα εκλιπόντα Στάθη Ψάλτη, ο οποίος έκανε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, αφήνοντας στην ταινία το τελευταίο καλλιτεχνικό του ίχνος.

Κριτικές

Οι εντυπώσεις των θεατών

Θεατές έγραψαν για την ταινία στο site Athinorama.gr:

- «Μία ταινία που στοχεύει στην καρδιά των Ελλήνων! Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί!».

- «Αριστούργημα. Ηθοποιοί, μουσική, εικόνα, λόγια... Οι κριτικοί για άλλη μια φορά με κόμπλεξ έναντι στην τέχνη του πραγματικού κινηματογράφου...».

- «Μια ταινία γεμάτη φως... Υπέροχο καστ, όλοι ένας και ένας! Αξίζει να πάτε! Πρώτη φορά σε ταινία χειροκρότησε το κοινό!!!!! Λυπάμαι για τη χολή κάποιων "κριτικών" κινηματογράφου».

- «Μια ταινία που σε αγγίζει, ταυτίζεσαι, εξαιρετικές ερμηνείες. Ντροπή στους κριτικούς. Είναι ντροπή σας για μια τόσο καλή προσπάθεια! Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είχαμε την ανάγκη από αυτήν την ταινία να μας αναπτερώσει το ηθικό και να μας δώσει δύναμη».

- «Απίστευτο έργο... Ένα must για τους λάτρεις του καλού σινεμά».

Άλλοι στο portal wearewhatwedo.gr.com έγραψαν:

- «Και δε γίνεται να μη συγκινηθείς. Να μην κλάψεις. Να μη γελάσεις. Να μη νιώσεις ένα χέρι να σε βοηθάει να ορθώσεις το ανάστημά σου. Να σου λέει: "Στο σκοτάδι απαντάμε με φως"... Μια ταινία που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες, αλλά και όλοι όσοι είδαν στον Ελληνισμό αυτό που θέλει να γίνει η ψυχή όταν ακουμπήσει τον ουρανό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News