default-image

Μάνδρα: Στους 23 οι νεκροί από τη θεομηνία

Μάνδρα: Στους 23 οι νεκροί από τη θεομηνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους 23 έφτασαν οι νεκροί των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, καθώς προστέθηκαν ακόμα δύο στη θλιβερή λίστα. Χτες το πρωί εντοπίστηκε νεκρός ο 70χρονος κυνηγός ο οποίος είχε δηλωθεί αγνοούμενος.

Η σορός του βρέθηκε μπροστά σε μαντρότοιχο, κοντά στο δημοτικό αμαξοστάσιο, όπου βρίσκεται μπαζωμένο ρέμα. Επίσης, χθες ανακοινώθηκε πως κατέληξε η 85χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ στο Θριάσιο νοσοκομείο από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. H γυναίκα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, με βαρύ υποθερμικό σοκ και σοβαρά θλαστικά τραύματα σε όλο το σώμα. Η 85χρονη απεβίωσε αργά το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Ο θάνατός της γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η κατάσταση στη Μάνδρα παραμένει πολύ δύσκολη, 12 ημέρες μετά την πλημμύρα που έπνιξε την πόλη. Καθώς όγκοι νερού και λάσπης κατέκλυσαν υπόγεια και ισόγεια σε μια μεγάλη έκταση, έχει επέλθει σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή σε σπίτια και επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους, με τη βοήθεια όσων γειτόνων μπορούν, συγγενών και φίλων, καθώς και αλληλέγγυων που έρχονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, να καθαρίσουν τα σπίτια τους. Ο ερχομός του χειμώνα δυσκολεύει τα πράγματα και κάνει την ανάγκη βοήθειας πολύ πιο επείγουσα.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα σχολεία, καθώς από τα έξι δημοτικά σχολεία του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας λειτουργούν μόνο δύο. Επίσης, δύο από τα έξι νηπιαγωγεία είναι ανοικτά, ενώ κλειστοί είναι οι παιδικοί σταθμοί, το γυμνάσιο και το λύκειο. Σημειωτέον ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την κάλυψη βασικών αναγκών, καθώς για παράδειγμα η πλειονότητα των φούρνων και των φαρμακείων έχει καταστραφεί.

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στα κτίρια. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 75% των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής έχει βρεθεί με μεγάλες ζημιές και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, οι διενεργηθείσες αυτοψίες στην περιοχή ήταν 1.949 στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας (τελευταία ανακοίνωση). Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1.470 αυτοψίες και τα 1.064 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 794 κατοικίες, 126 επαγγελματικούς χώρους, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες - υπόγεια.

Στη Νέα Πέραμο διεξήχθησαν συνολικά 470 αυτοψίες και βάσει αυτών τα 448 κτίρια έχουν πληγεί και πρέπει να αποζημιωθούν (281 κατοικίες, 38 επαγγελματικοί χώροι, 6 δημόσια κτίρια και 123 αποθήκες - υπόγεια). Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο δήμος έχει ξεκινήσει να χορηγεί το έκτακτο βοήθημα των 585 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών (που προφανώς αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό), ενώ οι διαδικασίες για τη χορήγηση του βοηθήματος των 5.000 ευρώ για νοικοκυριά και των 8.000 για επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα στην αφετηρία.

Έκτακτη ενίσχυση

Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250.000 ευρώ στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Είχε προηγηθεί στις 20 Νοεμβρίου επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ στον δήμο για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές. Η Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Logistics στην Εσπλανάδα - Πλατεία Νερού, δίπλα στο Τάε Κβον Ντο (210-4819001).

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News