default-image

H συζήτηση στη Βουλή για συμφωνία Καμμένου με Σ. Αραβία

H συζήτηση στη Βουλή για συμφωνία Καμμένου με Σ. Αραβία

Το μπαράζ των αποκαλύψεων αναφορικά με τις κινήσεις του Βασίλη Παπαδόπουλου, φερόμενου ως μεσάζοντα στη συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, οι υψηλοί τόνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «δείχνει» σκάνδαλο αλλά και η επιλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ο ίδιος την παροχή κάλυψης στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, οδήγησαν σε αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή.

Όπως φάνηκε ήδη από τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησαν έναντι του κ. Καμμένου και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η υπόθεση έχει οδηγήσει στη σύμπηξη μετώπου έναντι της κυβέρνησης. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις σημερινές παρεμβάσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, που είναι βέβαιο ότι θα στηλιτεύσουν την κυβερνητική πρακτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική συζήτηση δεν θα διεξαχθεί με όρους προ ημερησίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Τύποις, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν μόνον μία φορά, για 10 λεπτά, καθώς πρόκειται για συζήτηση επερώτησης που απευθύνεται σε συγκεκριμένο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η παρουσία όλων των αρχηγών και η βούληση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για μετωπική αντιπαράθεση είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μία ακόμη «ελαστική» ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής.

Άλλωστε, και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν κρύψει ότι επιδιώκουν την μεταξύ τους πόλωση, με το βλέμμα στη συσπείρωση των ακροατηρίων τους ενόψει εκλογών.

Πυρά κατά Πάνου Καμμένου από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Ευθεία επίθεση στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαπέλυσαν οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ καταλογίζοντας του προσωπικές σοβαρές ευθύνες για τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, σκόπιμη παραπλάνηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλο.

Ο Θανάσης Δαβάκης έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το κείμενο της σύμβασης ούτε για ΚΨΜ δεν είναι. «Πέφτει βαριά η ευθύνη του υπουργού Άμυνας. Ο ρόλος και οι λόγοι που συνθέτουν την ιδέα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνάδουν με αυτά που εσείς διαχειρίζεστε στο υπουργείο Άμυνας», υπογράμμισε.

«Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση μίζας», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, και κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας υποστηρίζοντας ότι ήταν διακρατική συμφωνία και αφορούσε τη πώληση 300.000 βλημάτων. «Η ακύρωση της συμφωνίας επειδή δεν ήρθαν τα λεφτά δεν αναιρεί την απόπειρα λαθρεμπορίας και μίζας», είπε. «Μας παραπλανήσατε στην Επιτροπή εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε»; ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι οι Σαουδάραβες μιλούσαν για πώληση 100.000 βλημάτων ενώ η Ελλάδα θα παράδιδε άλλα 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά.

Για βαριά σκοτεινή υπόθεση με μεσάζοντες και διαπλεκόμενους, την οποία όπως είπε, η ίδια η Δικαιοσύνη την αντιμετωπίζει ως φαινόμενο διαφθοράς έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Υποστήριξε ακόμα ότι το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε για το σύνολο και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και δεν έκανε τίποτα, αλλά σκόπιμα όπως είπε, υποβάθμισε και αγνόησε τις πληροφορίες, δίνοντας λευκή επιταγή στον κ. Καμένο για να προχωρήσει σε σκοτεινούς χειρισμούς. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με βαριά ευθύνη διαφθοράς. Και ευθύνη έχουν ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών στο βαθμό που του αναλογεί αλλά και ο πρωθυπουργός και πρέπει να τις αναλάβει», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που δημιουργούνται, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι ενώ έφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για κύρωση συμφωνία για πώληση 300.000 βλημάτων οι Σαουδάραβες μιλούσαν για 100.000 βλήματα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι «παρέβλεψε το βεβαρημένο παρελθόν του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, αγνόησε ότι ο νόμος απαγορεύει τους μεσάζοντες, κώφευσε στις εισηγήσεις των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών».

«Το κατά πόσο είναι νόμιμο και ηθικό αποδεικνύεται στα βήματα που έγιναν και ερευνά σήμερα η ελληνική Βουλή. Απέναντι σε μια υπόθεση που υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για πολύ σκοτεινές διαδρομές πρέπει τα ερωτήματα να απαντηθούν. Έχετε σοβαρή υποχρέωση απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Τέλος, ο Κώστας Τασσούλας έκανε λόγο για σοβαρές σκιές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ρόλο του υπουργού Άμυνας αλλά και πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των ενεργειών του.

Τσίπρας: Θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση

Αγαπητέ κ. Τασιούλα σας δίνουν γραμμή μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λυσσαλέα επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ.

Εδώ και 15 μέρες βρέθηκαν τα paradise papers ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ένα κρεσέντο από μέσα ενημέρωσης βρήκε έναν, εχθρό την κυβέρνηση, και προσέθεσε: Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα, ο κομιστής, καθυβρίζει εκεί καταντήσατε τη ΝΔ κ Μητσοτάκη.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο, δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε και συμπλήρωσε.

Βλέπετε ότι δεν είναι θέμα ημερών, βλέπετε ότι η κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια. Όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα βγάλουμε μόνο την χώρα από την κρίση, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.

(Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ -  ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News