default-image

Αντιπλημμυρικά έργα χρειαζόμαστε κι όχι κροκοδείλια δάκρυα  

Κρήτη
Αντιπλημμυρικά έργα χρειαζόμαστε κι όχι κροκοδείλια δάκρυα  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανικανότητα των αρχών απειλεί τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών και τις περιουσίες τους, καταγγέλλει το Συνδικάτο των οικοδόμων Ηρακλείου, επισημαίνοντας: ''Παρ' όλες τις προτάσεις μας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, αρνούνται την υλοποίησή τους γιατί αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, δε γεννάνε κέρδη για το κεφάλαιο, όπως τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους.

Οι περιοχές όπως Γιόφυρος, Φοινικιά, Τρεις Βαγιές κ.α. έχουν επανειλημμένα πληγεί από την ανικανότητα των αρχών να προστατέψουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους με κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα.

Προειδοποιούμε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε κροκοδείλια δάκρυα από Δήμο και Περιφέρεια Κρήτης, αν ο μη γένοιτο συμβούν πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στο χειμώνα, όπως συμβαίνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

''Φοβόμαστε πολύ. Είναι απαράδεκτο εκ των υστέρων να κλαίνε και να υπόσχονται'' επισημαίνει ο Μύρων Κοτσυφός, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.

Στο Δελτίο Τύπου του Συνδικάτου αναφέρεται:

''Δεν είναι η πρώτη φορά που μετράμε ανθρώπινες απώλειες και ολοκληρωτικές καταστροφές λαϊκών, εργατικών νοικοκυριών λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που προκαλούν πλημμύρες.

Το έγκλημα διαπράττεται διαχρονικά. Κάθε χρόνο έχουμε πλημμυρισμένες περιοχές και νεκρούς. Μια ισχυρή βροχόπτωση δεν μπορεί να αποτραπεί. Οι συνέπειές της όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν, να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και να προστατευθούν κατοικίες, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν παίρνονται μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση;

- Γιατί δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα που έχει διαπιστωθεί η αναγκαιότητα τους εδώ και πολλά χρόνια;

- Γιατί διαχρονικά οι κυβερνώντες μετά τις καταστροφές δίνουν υποσχέσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων και τίποτα πέραν αυτού δεν γίνεται;

- Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας λύνουν το πρόβλημα των πλημμυρών ή το μετατοπίζουν σε άλλη περιοχή;

- Ποιος έχει την ευθύνη για τη διαρκή καταστροφή;

Παρ' όλες τις προτάσεις μας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες, αρνούνται την υλοποίησή τους γιατί αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, δε γεννάνε κέρδη για το κεφάλαιο, όπως τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους. Και άρα οι προτεραιότητες στην κατασκευή έργων και υποδομών απαντούν σε αυτό ακριβώς και όχι στο τι έχει ανάγκη ο λαός.

Είναι εξοργιστικό για όλους εμάς και περισσότερο για όσους έχουν υποστεί καταστροφές, έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους λόγω βροχοπτώσεων, να ακούμε κυβερνήσεις και παράγοντες της τοπικής Διοίκησης, να λένε: «Ότι συνέβη είναι θέμα που δεν μπορούσε να προβλεφθεί»! Κρύβουν έτσι τις τεράστιες ευθύνες τους.

Ειδικότερα εδώ στο Ηράκλειο, που οι περιοχές όπως Γιόφυρο, Φοινικιά, Τρεις Βαγιές κ.α. έχουν επανειλημμένα πληγεί από την ανικανότητα των αρχών να προστατέψουν τους κατοίκους των περιοχών και τις περιουσίες τους με κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα.

Προειδοποιούμε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε κροκοδείλια δάκρυα από Δήμο και Περιφέρεια Κρήτης, αν ο μη γένοιτο συμβούν πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στο χειμώνα, όπως συμβαίνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες όπως έγινε στη Δυτική Αττική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News