default-image

Διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα στην Κρήτη η μαθητική διαρροή

Ελλάδα
Διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα στην Κρήτη η μαθητική διαρροή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη πληγή για την Κρήτη η μαθητική διαρροή, με το νησί να έχει μεγάλα νούμερα και με τα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου να ανεβάζουν αρκετά τα ποσοστά.

Η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου πάνω από δέκα χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο για τα θέματα καταγραφής και αντιμετώπισης της μαθητικής Διαρροής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, που βρέθηκε στην Κρήτη να εξηγεί ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της μαθητικής διαρροής, έχοντας βάλει στο πλάνο και ειδικά προγράμματα.

Τα νούμερα αποκαλυπτικά

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Στο Ρέθυμνο τα ποσοστά μαθητικής διαρροής στα γυμνάσια είναι 6,83% και στα γενικά λύκεια 4,91%. Στο νομό Ηρακλείου, το ποσοστό στα λύκεια μεταφράζεται σε 2,62%, στο Λασίθι 3,88% και στα Χανιά σε 2,95%

Οι ανισότητες «ζουν και βασιλεύουν», ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης καταγράφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους εγκαταλείπουν τα σχολεία οι μαθητές, με τη μαθητική διαρροή να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή της ελληνικής εκπαίδευσης και με την κυβέρνηση να αναζητά λύση αντιμετώπισής της με ειδικά προγράμματα.  

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News