default-image

Ιεράπετρα: Προβληματισμός από περιστατικά εφηβικής μέθης

Κρήτη
Ιεράπετρα: Προβληματισμός από περιστατικά εφηβικής μέθης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσαν δύο περιστατικά εφηβικής μέθης που σημειώθηκαν στις 9 το βράδυ του Σαββάτου και στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ιεράπετρα.

Ένας 15χρονος μαθητής βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση λόγω ποτού, στην περιοχή του παλιού δημαρχείου, και ένας 13χρονος μεταφέρθηκε σε κατάσταση μέθης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Ο 15χρονος έφηβος είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και δεν είχε επιστρέψει μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα στο σπίτι του. Οι γονείς του τον αναζήτησαν στην περιοχή όπου λειτουργούν τα περισσότερα μπάρ της πόλης και τον βρήκαν σε κακή κατάσταση δίπλα στο παλιό Δημαρχείο, όπου συχνάζουν παιδιά της ηλικίας του.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΒΡΗΚΑΝ 15ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΚΩΜΑΤΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΑΛΚΟΟΛ

Τον μετέφεραν άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ιεράπετρας, όπου του παρασχέθηκε απο τους εφημερεύοντες ιατρούς, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και κρατήθηκε για παρακολούθηση στην Παθολογική κλινική μέχρις ότου γίνει τελείως καλά και να πάρει εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα.

Ερωτηματικό παραμένει το που κατανάλωσε τόση μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ο 15χρονος, καθώς στα νυχτερινά μαγαζιά δεν επιτρέπεται να σερβίρεται οινόπνευμα στους ανηλίκους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μια γιορτή σε σπίτι έφηβης μαθήτριας, μετατράπηκε σε περιπέτεια για έναν 13χρονο μαθητή Γυμνασίου. Μετά τη διασκέδαση με συνομηλίκους του στο σπίτι της έφηβης μαθήτριας που γιόρταζε, ο μικρός μαθητής μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς ένιωσε έντονη αδιαθεσία λόγω μέθης.

Οι εφημερεύοντες ιατροί στο ΤΕΠ τον βρήκαν με χαμηλή πίεση και ταχυκαρδία, του πρόσφεραν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και στη συνέχεια ζήτησαν τη διακομιδή του στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, καθώς στην Ιεράπετρα δεν εφημέρευε παιδίατρος, ο οποίος σύμφωνα με την ηλικία του θα έπρεπε να εκτιμήσει την κατάσταση του, καθώς είναι μικρότερος των 14 ετών.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν πιο σοβαρές συνέπειες για τους δυο έφηβους που είναι πλέον καλά στην υγεία τους και σίγουρα θα το σκεφτούν πάρα πολύ για να επιτρέψουν στον εαυτό τους να ξαναφτάσει σε τέτοια κατάσταση.

Αύξηση στα περιστατικά

Η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβική ηλικία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιεράπετρα και σε ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ενώ βρίσκουν ότι οι νέοι κάνουν την πρώτη οδυνηρή σε πολλές περιπτώσεις γνωριμία τους με το αλκοόλ στην εφηβική ηλικία, τελευταία βρίσκουν ότι σε πανελλήνιο επίπεδο η ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ, έχει μειωθεί και εντοπίζεται τώρα πια γύρω στα 12 έτη.

«Εδώ στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχουμε σταθερά δυο με τρια τέτοια περιστατικά κάθε μήνα.

Αυξημένα κρούσματα έχουμε συνήθως στην περίοδο των ονομαστικών εορτών, των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπου οι έφηβοι κάνουν περισσότερες παρέες», μας είπε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ιεράπετρας γενικός ιατρός κ. Γιάννης Πετράκης.

Οι λόγοι που οι έφηβοι καταναλώνουν αλκοόλ είναι ποικίλοι σύμφωνα με γνωστούς παιδοψυχολόγους και δεν σχετίζονται απλά και μόνο με την αντιγραφή μιας ενήλικης συμπεριφοράς ή με την προσπάθεια ταύτισης τους με τους ενήλικες. Εύκολα μπορούν οι έφηβοι να συνδέσουν την κοινωνικότητα και τη διασκέδαση με το αλκοόλ.

Αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως πιο επιτυχημένο κοινωνικά και ερωτικά μετά τη χρήση τσιγάρου και αλκοόλ.

Η οικογένεια είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη στάση των εφήβων απέναντι στο αλκοόλ. Αν και οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους δεν πρέπει να εκτίθενται στο αλκοόλ και να πίνουν σε δημόσιους χώρους πριν την ενηλικίωσή τους, οι ίδιοι μερικές φορές δίνουν στα παιδιά αλκοόλ σε μικρές ηλικίες στο σπίτι, είτε γιατί επαναλαμβάνουν δικές του παιδικές εμπειρίες, είτε γιατί το βλέπουν ως θετική γονική στρατηγική.

Η χρήση αλκοόλ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα γονικής στήριξης και ελέγχου. Η έλλειψη στήριξης και ο χαλαρός έλεγχος οδηγεί όχι μόνο στη χρήση αλκοόλ, αλλά και σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες. Έτσι το αλκοόλ γίνεται σχεδόν απαραίτητο για να υπάρξει το παιδί κοινωνικά, καθώς το χαλαρώνει και μειώνει τις αναστολές.

Να τονιστεί ακόμα ότι στην προσπάθειά τους να είναι δημοκρατικοί, οι γονείς δείχνουν πολλές φορές περισσότερη εμπιστοσύνη και δίνουν περισσότερη ελευθερία από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί ένας έφηβος. Αποφεύγουν να είναι αυστηροί με ζητήματα όπως το αλκοόλ φοβούμενοι ότι καταπιέζουν τα παιδιά.

Ο τελευταίος παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι φίλοι και οι συνομήλικοι. Οι γονείς μπορεί να έχουν αυστηρούς κανόνες για τη χρήση αλκοόλ, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Οι έφηβοι που θέλουν να πιουν για να περάσουν καλά με τους φίλους τους θα βρουν τρόπο να το πετύχουν.

Τα παιδιά δε θέλουν να ξεχωρίζουν από την ομάδα και σε πολλές παρέες η αποχή από το αλκοόλ θεωρείται αφύσικη. Κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί από την παρέα, να γίνει στόχος πειραγμάτων ή να μείνει μόνος. Έτσι η ανάγκη για να ανήκει κάπου υπερισχύει του φόβου για τους οικογενειακούς κανόνες ή τις αρνητικές συνέπειες, αναφέρουν μεταξύ άλλων παιδοψυχολόγοι που έχουν ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό θέμα.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους:

• μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές

• σχετίζεται με χαμηλή σχολική επίδοση

• σχετίζεται με χρήση άλλων ουσιών

• οδηγεί σε οργανικές συνέπειες που φτάνουν μέχρι το θάνατο

• μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και να επηρεάσει τη γενικότερη ανάπτυξη του εφήβου

• δημιουργεί έμμεσες συνέπειες που επηρεάζουν άλλους ή τους βάζουν σε κίνδυνο (π.χ. καταστροφή ξένης περιουσίας, τραυματισμοί)

• αυξάνει τις πιθανότητες αλκοολισμού στην ενήλικη ζωή.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται και οι νόμοι για τη χρήση αλκοόλ από παιδιά και εφήβους. Οι γονείς μπορεί να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, αλλά δεν μπορούν να κλείσουν τα παιδιά στο σπίτι για να τα προστατέψουν. Είναι απαραίτητο να μη σερβίρεται και να μην πωλείται αλκοόλ στα παιδιά. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι γονείς και η οικογένεια είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News