default-image

Σήμερα η μεγάλη «μάχη» των δικηγόρων

Κρήτη
Σήμερα η μεγάλη «μάχη» των δικηγόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανάδειξη των Προέδρων στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας.

Στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, ο απερχόμενος πρόεδρος Άρης Ροζάκης διεκδικεί σήμερα την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, κόντρα στον Μιχάλη Σφακιανάκη.

Οι δύο παρατάξεις δεν έχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Για την ανάδειξη των συμβούλων που θα απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα υπάρχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο: Σε αυτό βρίσκονται τα ονόματα συνολικά 25 δικηγόρων, από τους οποίους θα εκλεγούν οι 14 που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ψήφου στις σημερινές αρχαιρεσίες του ΔΣΗ έχουν συνολικά 752 δικηγόροι-μέλη του Συλλόγου. Από τους 25 υποψήφιους συμβούλους του Δ.Σ., οι 17 ανήκουν την "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων" του Άρη Ροζάκη, ενώ οι 8 "κατεβαίνουν" στην εκλογική μάχη με τον κ. Σφακιανάκη. Από πολιτική-κομματική σκοπιά, η παράταξη του κ. Ροζάκη είναι - κατά δήλωση του ίδιου - πολυσυλλεκτική. Στον αντίποδα, τον Μιχάλη Σφακιανάκη, που δεν έχει κρύψει ποτέ την υποστήριξή του στο ΚΚΕ, στηρίζουν δικηγόροι - κατά δήλωση του ίδιου του κ. Σφακιανάκη - προοδευτικών θέσεων. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι σε αυτούς που τον στηρίζουν δε βρίσκονται και δικηγόροι που δε δηλώνουν καν «αριστεροί».

Οι κάλπες των αρχαιρεσιών έχουν ανοίξει από τις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Στο ακροατήριο του Α' Τριμελούς στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου θα στηθούν δύο κάλπες: στη μία οι δικηγόροι ψηφίζουν για τον πρόεδρο και στη δεύτερη για τους συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να "σταυρώσουν" μέχρι και 14 άτομα. Σημαντικό είναι να πούμε ότι οι δικηγόροι μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους και από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις, εφόσον το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο.

Αναλυτικά οι 25 υποψήφιοι:

* Με τον Άρη Ροζάκη κατεβαίνουν οι Αναστασάκου Αλίκη του Παναγιώτη, Βοργιάς Εμμανουήλ του Στυλιανού, Γερωνυμάκης Γεώργιος του Μιχαήλ, Δαμανάκη Μαρία του Δαμουλή, Δερμιτζάκη Μαριάννα του Ιωάννη, Καρουζάκη Ευαγγελία (Εβίτα) του Εμμανουήλ, Κοσμαδάκη Αικατερίνη του Χαραλάμπους, Κουβίδης Νικόλαος του Θεοδώρου, Κουκιαδάκης Εμμανουήλ του Ευριπίδη, Κουτρουμπής Κωνσταντίνος του Αιμιλίου, Λιονάκης Γεώργιος του Ιωάννη, Λογοθέτης Νικόλαος του Κωνσταντίνου, Μαλλιαράκη Ευτέρπη (Έφη) του Δημητρίου, Σωμαρά Ευθυμία (Έφη) του Ζαχαρία, Τζωρτζάκης Κυριάκος του Ιωάννη, Φιλιππάκη Μαρία του Θεοδούλου και Φλαμουράκης Νικόλαος του Εμμανουήλ.

* Με τον Μιχάλη Σφακιανάκη κατεβαίνουν υποψήφιοι οι Δαριβιανάκη Μαρία του Ελευθερίου, Δαφνομήλης Νικόλαος του Αντωνίου, Θέμελης Ιωάννης του Θεμιστοκλή, Καλομοίρης Οδυσσέας του Θεμιστοκλή, Σαρχιανάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, Τερζάκης Θεόδωρος του Μιχαήλ, Φορτσάκη Ολυμπία (Όλια) του Ιωάννη και Φουκαράκης Αλέξανδρος του Ελευθερίου.

ΛΕΑΔΗ

Παράλληλα με τις εκλογές για το Δ.Σ., διεξάγονται και οι αρχαιρεσίες για το ΛΕΑΔΗ (Λογαριασμό Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Ηρακλείου). Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. του ΛΕΑΔΗ είναι δέκα, με τους ψηφοφόρους να μπορούν να βάλουν μέχρι 7 σταυρούς. Πρόκειται για τους Δαριβιανάκη Στεφανία του Μιχαήλ, Επιτροπάκη Γεωργία του Στεφάνου, Λασηθιωτάκη Μιχαήλ του Εμμανουήλ, Μαρκετάκη Μαρία-Εμμανουέλα (Μαριέλα) του Μιχαήλ, Ξενάκη Μανούσο του Αλεξάνδρου, Ξυριτάκη Απόστολο του Δημητρίου, Σαπουντζάκη Θωμά του Μιχαήλ, Τιτομιχελάκη Καλλιόπη του Στέλιου, Φανταουτσάκη Νικόλαο του Νικολάου και Χρυσό Νεκτάριο του Κωνσταντίνου.

Επίσης, τρεις είναι οι υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή της ΛΕΑΔΗ. Πρόκειται για τους Γεώργιο Καστελλάκη του Αντωνίου, Στεφανάκη Αδαμάντιο του Θεοδώρου και Γεώργιο Στρατάκη του Σταύρου.

Τι δηλώνουν οι δύο υποψήφιοι

ΑΡΗΣ ΡΟΖΑΚΗΣ: «Στα δύσκολα, εμείς ματώναμε»

«Η περίοδος από το 2014 έως και σήμερα αναμφισβήτητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά δύσκολη για το δικηγορικό κόσμο. Αφενός η οικονομική κρίση, με τις γνωστές συνέπειες που βιώνουμε όλοι, και αφετέρου οι άστοχες επιλογές της Πολιτείας σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως η οργάνωση και απονομή της δικαιοσύνης (ψήφιση νέου ΚΠολΔ) και ο νέος ασφαλιστικός νόμος, είχαν ως συνέπεια τη διαμόρφωση μιας δύσκολης πραγματικότητας.

Παρ' όλα αυτά, μέσα από έναν αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε ενωμένο το δικηγορικό σώμα, επιβεβαιώθηκε το αγωνιστικό μας σθένος και η κοινωνική μας ευαισθησία, απέναντι σε επιλογές που είτε αξιολογούνταν ως απρόσφορες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος (επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης) είτε έπλητταν την επαγγελματική μας υπόσταση και αξιοπρέπεια. Στα δύσκολα, όταν οι υπόλοιποι επιστημονικοί επαγγελματικοί κλάδοι "φυγομαχούσαν", εμείς "ματώναμε" επαγγελματικά και βιοποριστικά και μαζί με εμάς και οι οικογένειές μας.

Η "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων Ηρακλείου" εξακολουθεί, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, να αγωνίζεται μαζί και για το μαχόμενο συνάδελφο, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και πολιτικές σκοπιμότητες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος πρόεδρος, Άρης Ροζάκης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: «Τα δικαιώματά μας δέχονται επίθεση»

«Σαν αυτοαπασχολούμενοι (είτε είμαστε δικηγόροι, είτε γιατροί, είτε μηχανικοί) δεχόμαστε επίθεση. Η επίθεση αυτή έχει να κάνει με τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, με στόχο να διαμορφωθεί φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις, αλλά και μια ελάχιστη ελίτ δικηγόρων, οι οποίοι λειτουργούν και ως εργοδότες. Κι εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι εργασιακά δικαιώματα στους δικηγόρους δεν υφίστανται. Ο εργαζόμενος σε συνάδελφό του, ή σε δικηγορική εταιρεία, δικηγόρος δεν έχει δικαιώματα», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Σφακιανάκης.

Ωστόσο, ο Μιχάλης Σφακιανάκης μίλησε και για την εννιάμηνη απεργία των δικηγόρων. «Σε αυτή τη διαδικασία, οι ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων που εκφράζονται είτε στην Ολομέλεια, είτε στη Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Συλλόγων έπαιξαν το ρόλο του συστήματος: Οδήγησαν τον κλάδο σε εννιάμηνη απεργία, η οποία ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη, την ίδια ώρα που συζητούσαν με την κυβέρνηση, πίσω από "κλειστές πόρτες", για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των νέων μέτρων.

Οι συνάδελφοι πρέπει να αντιδράσουν στην κατάσταση αυτή, έχοντας ως κριτήριο την ανάδειξη οργάνων που θα εξασφαλίσουν τη μαζικοποίηση του δικηγορικού κινήματος προς αγωνιστική κατεύθυνση και θα μεθοδεύσουν ένα μακροχρόνιο αγώνα με προέκταση την αμφισβήτηση του πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι των επιμέρους μέτρων που λαμβάνονται από τους εκφραστές της».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News