default-image

"Αθλ. Ιστορίες": Όταν ο ΟΦΗ...ξεκινούσε από τον φροντιστή!

Ποδόσφαιρο
"Αθλ. Ιστορίες": Όταν ο ΟΦΗ...ξεκινούσε από τον φροντιστή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη μεγάλη βραδιά της περασμένης Δευτέρας για τον Ευγένιο Γκέραρντ, σκεφτήκαμε πως πρέπει να κάνουμε κάτι σχετικό και στις... επόμενες "Αθλητικές Ιστορίες"! Γνωρίζοντας ποιος ήταν ο πρώτος και... καλύτερος φίλος του Ολλανδού από την πρώτη μέρα, με δεδομένη την αγάπη και την εκτίμηση στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπυράκη, θελήσαμε να τον βρούμε και να του ζητήσουμε να θυμηθεί τα παλιά!

Ξέραμε πως ο Μητσάρας, ο πιο αγαπημένος φροντιστής του ΟΦΗ, δε θα μας χαλούσε το χατίρι! Μας μίλησε για όλα όσα έζησε για 36 χρόνια, δακρυσμένος, συγκινημένος αλλά και με χαρά-όπως μας είπε-που θα φιλοξενηθεί σε μια στήλη που διαβάζει για να θυμάται τις παλιές καλές εποχές...

Τα πρωτα χρόνια στον ΟΦΗ: "Έψαχνα μια δουλειά για να ζήσω! Ο ΟΦΗ μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Στο ποδόσφαιρο κάνεις φίλους και από την πρώτη μέρα μόνο φίλους έκανα! Είχα σαν παιδιά μου τους παίκτες και σαν αδελφό μου, από την πρώτη μέρα τον Ευγενιο Γκέραρντ!"

Σάνον και Αλέφαντος: Ο Λες Σάνον ήταν σοβαρός, φτασμένος προπονητής! Ωστόσο ήρθε σε μια ηλικία που δεν είχε όραμα για τον ΟΦΗ! Για το μέλλον του ΟΦΗ! Αυτό δηλαδή που είχε ο Ολλανδός! Όσο για τον Αλέφαντο, εγώ με όλα του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τον θεωρώ καλό προπονητή!

Η Ρουμανία και ο... Τσαουσέσκου: Είχαμε πάει για προετοιμασία. Μου είχαν δώσει ένα αμάξι και οδηγούσα και μου είχαν πει αν με σταματήσει η αστυνομία να λέω πως είμαι στον ΟΦΗ και καλεσμένος... του Τσαουσέσκου! Έτσι κι έκανα! Θυμάμαι και ένα φιλικό στο Μπρασόφ με Αλεφαντο! Χάναμε 2-0 και είχε τρελαθεί! Τους κάναμε νόημα πως είναι φιλικό και είμαστε ανέτοιμοι! Αυτοί έριξαν ταχύτητα! Ισοφαρίσαμε 2-2! Κάποια στιγμή με ένα σουτ από μακριά κάνουμε το 2-3! Τρελαθηκαν οι Ρουμάνοι! Βλέπουμε τον Νικόλα όπως και αυτοί και αυτός φωνάζει! Να νικήσουμε!"

"Ο Γκέραρντ έμεινε σπίτι μου": Με τον μίστερ γίναμε φίλοι από την πρώτη μέρα. Ένα βράδυ που ήταν στεναχωρημένος μου ζήτησε να έρθει σπίτι μου! Ήπιαμε ένα ουίσκι, μιλούσαμε μέχρι το πρωί! Έμεινε στο σπίτι μου όλη νύχτα! Με αγαπούσε, μου είχε εμπιστοσύνη, μου έλεγε τα πάντα και ήξερε πως θα του λέω την αλήθεια. Όποια και αν ήταν! Αυτό εκτιμούσε!"

Με γνώρισε στον Θόδωρα: Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο ίδιος με πήγε στον Θόδωρα Βαρδινογιάννη! Ήθελε να μου δώσει την ευκαιρία να τον γνωρίσω! Αλλά και ο αείμνηστος με υποδέχτηκε με πολύ ζεστό τρόπο! "Εσύ είσαι ο Μητσάρας που αγαπάει τόσο ο Ολλανδός", μου είπε: "Εγώ αφεντικό του απάντησα..."

Έτσι έφτιαξα το σπίτι μου... "Δε χρειάζεται να λέω πολλά (σ.σ. συγκινημένος). Είχε έρθει ο μίστερ στο παλιό μου σπίτι! Μου λέει, "εδω μένεις;"! Ναι του απαντησα, τι να κάνω; "Καλά μου λέει!". Μεσολάβησε στον Θόδωρα και απέκτησα ένα σπίτι! Αυτή είναι η αλήθεια!"

Η πρόταση του Κοσκωτά: "Ήμασταν μαζί στην Αθήνα όταν μου αποκάλυψε πως είχε βρεθεί σε ραντεβού με τον Κοσκωτά! Μου είπε πως του έδινε ο Ολυμπιακός 18 εκατομμύρια δραχμές τον μήνα τότε, για να αναλάβει! Θα έπαιρνε και μένα! Του λέω τότε πάνω από τα χρήματα είναι άλλα πράγματα, έτσι δεν είναι; Για να μου απαντήσει: Γι αυτό σε αγαπάω Μητσάρα. Πάμε στην Κρήτη μας!"

Τα χρηματα για μια οικογένεια: "Οι παίκτες που είχε ο ΟΦΗ ήταν παικταράδες αλλά είχαν και καρδιά μικρού παιδιού! Κάποτε ήθελα να βοηθήσω μια οικογένεια και τους είπα στην προπόνηση αν θέλουν να συνδράμουν! Δεκαετία 80 τότε! Σε πέντε λεπτά μου είχαν δώσει 30 χιλιάρικα! Τα έβαλα εγώ το βράδυ κάτω από την πόρτα τους και την άλλη μέρα μας έλεγαν... Θαύμα, ήρθε ο Θεός!"

Ο Μύρος και το "ευχαριστώ": "Θέλω να γράψεις πως ο ΟΦΗ πήρε το κύπελλο αλλά εκείνο το βράδυ το έδωσε ο Μύρος! Παλικάρι μεγαλο! Και πως ευχαριστώ όλους όσοι ήταν στον ΟΦΗ στα χρόνια που δούλεψα. Καζανάκη, Αρώνη, Παντελή, Παπαματθαιάκη, όλους που δουλεύαμε μαζί, τους παίκτες που ήταν παιδιά μου, τον αδερφο μου Γκέραρντ! Όλους! Να πω ένα ευχαριστώ και στον Μιχάλη τον Τζιράκη και τον Νίκο Τζώρτζογλου που τον θυμάμαι κοντά στην ομάδα!"

Εντυσα... φροντιστή τον Ζιάκο: "Και μια χιουμοριστική ιστορία για το τέλος! Δε θα το ξεχάσω! Ο φροντιστής πρέπει πολλές φορές να προστατέψει τους παίκτες! Παίζαμε στη Δράμα και ο Ζιάκος προκλήθηκε και είπε κάτι στον πρόεδρο της Δόξας! Τον απειλούσαν! Τον έντυσα... με τα ρούχα μου, του έδωσα το σάκο και τελικά έφυγε σαν φροντιστής! Τον έψαχναν για αυτόφωρο και είχαμε ήδη φύγει 1 ωρα από το γήπεδο..."

Αυτός ήταν ο Δημήτρης Παπυράκης. Ξεχωριστός και αγαπητός...Τόσο πολύ... που ο Γκέραρντ δεν... έκοβε βασιλόπιτα στον ΟΦΗ αν έλειπε!

              Έκανε φίλους...και στο Σουδάν

Ο Δημήτρης Παπυράκης είναι ένας άνθρωπος που όταν τον γνωρίσεις θα θελήσεις να τον κάνεις φίλο! Επιτρέψτε μου να γράψω πως τον έζησα σε μια αξέχαστη αποστολή με τον ΟΦΗ στο Σουδάν της Αφρικής, στο Μπαχρέιν και στο Ντουμπάι και κατάλαβα πως οι ποδοσφαιριστές της κρητικής ομάδας  ήταν τυχεροί που είχαν δίπλα τους έναν τέτοιο φροντιστή! Ακόμα και οι Σουδανοί που τον γνώρισαν τότε (Μάης του 2005 ήταν) τον έκαναν φίλο!! Δεν ήταν τυχαίο-όπως θα διαβάσετε και στο κεντρικό κείμενο-πως έγινε ο πρώτος και καλύτερος φίλος του Ευγένιου Γκέραρντ από την πρώτη μέρα που ήρθε στο Ηράκλειο! Δεν είναι τυχαίο που ο Ολλανδός θέλησε να τον γνωρίσει στον Θόδωρο Βαρδινογιάννη! Δεν ήταν τυχαίο επίσης πως έγινε ο αγαπημένος Μητσάρας των παικτών και πως σε όλη την Ελλάδα, όπου ζουν πρώην παίκτες της κρητικής ομάδας ο ίδιος μας λέει με περηφάνια πως έχει και ένα (τουλάχιστον) φίλο!

Ο 64χρονος σήμερα Δημήτρης Παπυράκης γεννήθηκε το 1953 στις Γωνιές Μαλεβυζίου. Όπως παραδέχεται πήγαινε στο γήπεδο, είχε "ομιλίτικα αισθήματα" αλλά μέχρι να ξεκινήσει να εργάζεται για τον ΟΦΗ "δεν παθιαζόταν" υπερβολικά! Στη συνέχεια όμως η κρητική ομάδα έγινε κάτι σαν "δεύτερη οικογένειά του". Το 1976 πέρασε το κατώφλι των αποδυτηρίων και για 36 χρόνια έδωσε και τη ψυχή του, βλέποντας προπονητές, ποδοσφαιριστές και υπαλληλους περισσότερο από τη σύζυγο του και τα παιδιά του!

                "Αδερφός μου ο Γκέραρντ, παιδιά μου οι παίκτες"

Σε τέτοιο σημείο που όπως λέει... έμαθε και τη μυρωδιά τους! Όταν πριν λίγες μέρες, την παραμονή του αγώνα για τον Γκέραρντ ο Δέδες πήγε να τον χαιρετήσει χωρίς να τον δει ο Μητσάρας, ο παλαίμαχος φροντιστής είπε στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή "Είσαι ο Αλέκος!" Και αυτό τα λέει όλα! Μεγαλύτερο παράσημο για τον ίδιο; Μα το γεγονός πως τον αγαπάει όλος ο κοσμος! Με πρώτο τον Ευγένιο Γκέραρντ που τον έκανε φίλο του και έφτασε στο σημείο μέχρι και να κοιμηθεί ένα βράδυ στο σπίτι του! Γιατί απλούστατα, ο Ολλανδός ήθελε αυθεντικούς ανθρώπους κοντά του...

* Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, 30 χρόνια πριν, ο Δημήτρης Παπυράκης είναι πάνω αριστερά (με το μουστάκι) και πανηγυρίζει επιτυχία του ΟΦΗ μαζί με Γκέραρντ-παίκτες και παράγοντες...

Του: Γιώργου Μιμίκου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News