Ειδήσεις

«Φόβος & τρόμος» για τους επιχειρηματίες τα έργα στο κέντρο

Αγωνία και μεγάλο άγχος έχει κυριεύσει αρκετούς ιδιοκτήτες καταστημάτων, με αφορμή το έργο ανάπλασης των λεωφόρων Δικαιοσύνης και Καλοκαιρινού, όπως και των οδών Ίδης, 1821 και Μικρή Έβανς, το οποίο επί της ουσίας θα ξεκινήσει μετά τις γιορτές.

Αν και όπως λένε θέλουν και επιζητούν να γίνονται σημαντικά έργα ανάπλασης στην πόλη του Ηρακλείου, το γεγονός ότι το έργο αυτό μπορεί να διαρκέσει 18 ολόκληρους μήνες τούς έχει τρομοκρατήσει.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την κωλυσιεργία που σημειώθηκε στην ολοκλήρωση έργων κατά το παρελθόν, η οποία είχε επιφέρει αρκετή ζημία στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα όπου εκτελούνταν, οδηγώντας ακόμα και σε λουκέτο κάποιες εξ αυτών, αρκετοί έμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να μην παρεμποδιστεί η ομαλή κυκλοφορία των δημοτών στους δρόμους όπου θα εκτελούνται εργασίες, να μην πέσει κι άλλο ο ήδη μειωμένος τζίρος τους και να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο επιπλέον επιχειρήσεις του Ηρακλείου.

Ένας από τους επιχειρηματίας του Ηρακλείου που εκφράζει την αγωνία αυτή είναι και ο κ. Χρήστος Μπότης.

Συγκεκριμένα, με αφορμή ένα ταξίδι που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, μας παρουσιάζει φωτογραφίες από την πλατεία Ταξίμ, που δείχνουν πώς ένα έργο πλακόστρωσης 2.380 μέτρων ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά μήνες, χωρίς να παρεμποδιστεί η πρόσβαση των καταναλωτών στα καταστήματα. Ο ίδιος ταυτόχρονα προτείνει λύσεις, με τις οποίες, σύμφωνα πάντα με την άποψή του, μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο με λιγότερες συνέπειες στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Μπότης, που εντυπωσιασμένος από την ολοκλήρωση του έργου στην πλατεία Ταξίμ ρώτησε και είδε με τα μάτια του τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών, «τα συνεργεία εκεί έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν νυχθημερόν, γι' αυτό και τα έργα τελειώνουν πιο γρήγορα. Οι εργαζόμενοι ήταν χωρισμένοι σε τρεις βάρδιες και εργάζονταν όλη μέρα».

Την ίδια ώρα, για όσο εκτελούνται τα έργα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που τράβηξε ο κ. Μπότης, ο κόσμος δεν ήταν αναγκασμένος να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς για να διασχίσει το δρόμο όπου γίνονταν τα έργα, αφού είχε ληφθεί μέριμνα και είχαν τοποθετηθεί ειδικές "ράμπες", στις οποίες στρώνονταν και... κόκκινα χαλιά για να περάσει ο κόσμος, δίνοντας έτσι μια πιο συμμαζεμένη εικόνα στην υπό ανάπλαση περιοχή και όχι αυτή του βομβαρδισμένου τοπίου, όπως συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο. Σημαντικότερο βέβαια είναι το γεγονός ότι δε διακόπηκε η εμπορική κίνηση των γύρω καταστημάτων.

«Εδώ, όπως έχουμε δει, τα συνεργεία δουλεύουν μια βάρδια, ίσως και πενθήμερο, με μια Αρχαιολογική Υπηρεσία να επιβλέπει, οπότε και στην προκειμένη περίπτωση του νέου αυτού έργου, ποια θα είναι η εγγύηση ότι δε θα κωλυσιεργήσει η ολοκλήρωσή του;», αναρωτιέται ο κ. Μπότης, έχοντας στο μυαλό του έργα που καθυστέρησαν και τις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσαν στην αγορά.

Έργα τμηματικά

Προκειμένου να υπάρξουν οι λιγότερο δυνατές συνέπειες στην αγορά, ο κ. Μπότης προτείνει το έργο να εκτελεστεί τμηματικά, ξεκινώντας από τις εμπορικές περιοχές που έχουν τη μικρότερη εμπορική κίνηση. Ο ίδιος προτείνει επίσης να "παγώσουν" οι δόσεις ρύθμισης οφειλών στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη ζώνη όπου θα εκτελούνται έργα, αν μειωθεί η πελατεία στα καταστήματά τους και δε θα μπορούν να φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους.

(φωτογραφία αρχείου)

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια