default-image

Άνοιξε τα φτερά του ο φιδαετός που βρέθηκε στην Κρήτη

Κρήτη
Άνοιξε τα φτερά του ο φιδαετός που βρέθηκε στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυναμωμένος κι έχοντας δεχτεί τη φροντίδα των εθελοντών του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, ο φιδαετός απελευθερώνεται στην Παναγιά Κεραμιών.

Είδος Αφρικανικό, ο φιδαετός συναντάται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην Κρήτη εντοπίζεται κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές. Συχνάζει σε ξερά μέρη με αραιή ξυλώδη βλάστηση και πέτρες.

Οι εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων τοποθέτησαν ειδικό δαχτυλίδι στο πτηνό, ώστε αν εντοπιστεί ξανά, να τύχει της φροντίδας που απαιτείται. Ευχή τους, να καταφέρει να επιβιώσει καθώς πρόκειται για είδος που απειλείται από τη λαθροθηρία.

Ποιος… είναι ο φιδαετός;

Ο φιδαετός μοιάζει με τις γερακίνες, αλλά είναι αρκετά μεγαλύτερος, ενώ το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι το φτερούγισμα του. Είναι πολύ ισχυρό και εξαιρετικά αργό για ένα πτηνό του μεγέθους του. Συχνά περιγράφεται ως «πέταγμα σε αργή κίνηση». Στον ελλαδικό χώρο, ο φιδαετός απαντάται και με τις ονομασίες «Άσπρος Αετός» και «Φιδογέρακας».

Η διατροφή του φιδαετού είναι πολύ εξειδικευμένη. Τρέφεται κατά 84% με φίδια, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι τρωκτικά (5%), σαύρες (4%) και μικρές χελώνες (4%).

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΦΙΔΑΕΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο φιδαετός είναι αποδημητικό πτηνό, ερχόμενος το καλοκαίρι μόνο για να φωλιάσει και ξαναφεύγει το φθινόπωρο.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News