Ειδήσεις

«Τρέχουν» για τη θωράκιση αντιπλημμυρικών έργων τα Χανιά

Για τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στα Χανιά, πριν από περίπου ένα μήνα συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Τάσος Βάμβουκας και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κύριος Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σήμερα στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη θωράκιση του Δήμου Χανίων απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ξανθουδάκης, ο Πρόεδρος και ο Τεχνικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Μιχάλης Τζινευράκης και Κώστας Στεργιάννης αντίστοιχα, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας έθεσε στον κ. Αρναουτάκη το ζήτημα της αντιμετώπισης των πλημμυρών στον Δήμο Χανίων σε τρία επίπεδα, δίνοντας έμφαση αρχικά στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης προς τον Δήμο Χανίων για τις υποδομές, που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, η οποία, όπως τονίστηκε από πλευράς του Δημάρχου Χανίων, προσεγγίζει το 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι για την προώθηση βραχυπρόθεσμων λύσεων απαιτείται η κατασκευή τεχνικών έργων μικρής κλίμακας, ενώ αναγκαία είναι για την οριστική επίλυση του προβλήματος, που υπάρχει τόσο δυτικά των Χανίων όσο και στον Δήμο Πλατανιά και έχει προκύψει από τα μπαζώματα των εκατοντάδων ρεμάτων της περιοχής, η προώθηση μεγάλων τεχνικών έργων.

Επιπλέον, τέθηκε στον Περιφερειάρχη Κρήτης το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου, που αφορά τον ποταμό Μορώνη και την περιοχή Λειβάδια, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης συμφώνησε για την αναγκαιότητα προώθησης του συνόλου των θεμάτων, που τέθηκαν, καθώς επίσης συμφωνήθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Χανίων, Δήμου Πλατανιά και Δ.Ε.Υ.Α.Χ., με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τη διευθέτηση των ρεμάτων. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή ο Περιφερειάρχης Κρήτης ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας των μελετών.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε: «Προωθούμε  συγκεκριμένη πρωτοβουλία με την οποία στην κυριολεξία βάζουμε το νερό στο αυλάκι. Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί για μία ακόμη φορά κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Αρναουτάκη βρήκαμε ευήκοα ώτα και διάθεση συνεργασίας στο σύνολο των θεμάτων, που θέσαμε. Μάλιστα, ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ότι για πρώτη φορά συστήνεται στον Δήμο μας ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από μηχανικούς του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., η οποία θα προτείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα λύσεις στο θέμα της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη μεγάλη αυθαιρεσία, τα μπαζώματα δυτικά των Χανίων, αλλά και αν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις ο κ. Βάμβουκας δήλωσε «Δυστυχώς ιδιαίτερα στο δυτικό μέτωπο των Χανίων έχουν γίνει άπειρες αυθαιρεσίες τις προηγούμενες δεκαετίες, τις οποίες βέβαια εμείς βρήκαμε και που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Χτισμένα ξενοδοχεία, χτισμένα σπίτια, μπαζωμένα ρέματα, μία κατάσταση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί διαρκώς θα μας δημιουργεί φαινόμενα, τα οποία συχνότατα θα βλέπουμε, διότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται τελικά εδώ και δεν μπορούμε να μην τη λάβουμε υπόψη.       

Εάν οι μελέτες, τις οποίες θα κάνουμε δείξουν ότι πρέπει να κατεδαφίσουμε και κάποια κτίσματα, προφανώς δεν πρέπει να διστάσουμε να το κάνουμε, διότι η οικονομική ζημιά, την οποία παθαίνουν ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις αλλά και οι υποδομές του Δήμου είναι τεράστια. Υπερβαίνει κατά πολύ κάποιες απαραίτητες ενδεχομένως κατεδαφίσεις κτιρίων, φυσικά μετά από απαλλοτριώσεις, διότι όλα αυτά έχουν γίνει σήμερα νόμιμα.

Αυτό λοιπόν, που συμφωνούμε με τον κ. Περιφερειάρχη, είναι να καταμερίσουμε τους ρόλους του καθενός σε μια δύσκολη και πολύ δαπανηρή διαδικασία, η οποία όμως θα είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή από το να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Πρέπει βέβαια να προασπίσουμε και την ανθρώπινη ζωή, διότι πρέπει να σας πω ότι στα Χανιά έχω προσωπική εμπειρία και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι για εντελώς τυχαίους λόγους στις πρόσφατες πλημμύρες δεν θρηνήσαμε θύματα όπως στην περιοχή της Μάνδρας.

Πρέπει να σας πω ότι τα ρέματα δυτικά των Χανίων περίπου μέχρι το Δήμο Πλατανιά ήταν περισσότερα από 200, ενώ αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζονται ούτε 20. Καταλαβαίνουμε λοιπόν το μέγεθος του προβλήματος. Οι περισσότεροι κάθετοι δρόμοι στην παλαιά εθνική οδό στα δυτικά των Χανίων είναι πρώην ρέματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε δρόμους και φυσικά πολλά άλλα δεν φαίνονται καθόλου στο χάρτη».   

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια