default-image

Από την τσέπη των δημοτών ρεύμα & νερό στο Παγκρήτιο Στάδιο

Κρήτη
Από την τσέπη των δημοτών ρεύμα & νερό στο Παγκρήτιο Στάδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τζάμπα ρεύμα και νερό, που ουσιαστικά πληρώνουν οι δημότες του Ηρακλείου, ασκείται η διοίκηση στο Παγκρήτιο Στάδιο από την εταιρεία Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Ηρακλείου, ενώ ταυτόχρονα εντός της δομής δραστηριοποιούνται ιδιωτικά σωματεία που απολαμβάνουν προνόμια, έχοντας φόρμουλα για τη μη απόδοση φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) στο κράτος!

Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή ή και την αρωγή ακόμη της ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ, πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού. Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι τα έξοδα του Παγκρήτιου Σταδίου, αντί να καλύπτονται από τη δημοτική Α.Ε., που έχει δημιουργηθεί για τη λειτουργία της αθλητικής δομής, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου ουσιαστικά, μεταθέτοντας τα "βάρη" μιας Ανώνυμης Εταιρείας στις πλάτες των δημοτών!

Και το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: Υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου τα 500.000 ευρώ ετησίως για το ρεύμα και το νερό! Ενδεικτικά μόνο να αναφερθεί ότι για το έτος 2016 ο λογαριασμός της ΔΕΗ έφτασε τα 247.830 ευρώ, όπως φαίνεται και από το χρηματικό ένταλμα πληρωμής που εξέδωσε ο Δήμος Ηρακλείου και βάσει της ΠΑΥ 411/2017 πλήρωσε τη δαπάνη!

Η πληρωμή των πάγιων αυτών εξόδων για τη λειτουργία του Παγκρήτιου Σταδίου από το Δήμο Ηρακλείου έχει παγιωθεί με παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, σε μια εποχή όμως που δεν υπήρχε μνημόνιο και τα "Ολυμπιακά Ακίνητα" επιχορηγούσαν για συντήρηση το Δήμο Ηρακλείου με 300.000 ευρώ. Σήμερα όλα αυτά έχουν καταρρεύσει, ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου εξακολουθεί να καλύπτει τα έξοδα της Ανώνυμης Εταιρείας του Παγκρήτιου Σταδίου.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο από την αντιπολίτευση, αφού είχε διατυπωθεί το ερώτημα "ποιος πληρώνει τη ΔΕΥΑΗ για το Παγκρήτιο;". Πληροφορίες αναφέρουν ότι και για την κατανάλωση νερού φαίνεται να υπήρξε χρέωση της τάξης των 200-250 χιλ. ευρώ. Το νερό αυτό που πληρώνουν, όπως προκύπτει, όχι οι χρήστες του σταδίου, όπως θα υπέθετε κάποιος, αλλά ο Δήμος Ηρακλείου, χρησιμοποιείται για το κολυμβητήριο, τις εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως το πότισμα του βοηθητικού και κυρίως γηπέδου ποδοσφαίρου.

Έτσι, προκύπτει ότι μόνο για το 2016 όλοι οι Ηρακλειώτες χρεώθηκαν με περίπου 500 χιλ. ευρώ για το στάδιο και όχι οι χρήστες των εγκαταστάσεών του. Το παραπάνω ποσό, που θεωρείται τεράστιο, αν έμπαινε στα έξοδα της Δημοτικής Επιχείρησης, θα παρουσίαζε τεράστιες ζημίες, που μπορεί να οδηγούσαν και στη διακοπή της δραστηριότητάς της.

Ως Ανώνυμη Εταιρεία, η ΑΑΗ υποχρεούται να συντάσσει ισολογισμούς με πλήρη ανάλυση αποτελεσμάτων και λοιπών οικονομικών καταστάσεων. Εάν αυτή η επιχείρηση σημειώσει ζημίες για τρεις συνεχόμενες χρονιές, τότε διαλύεται αυτοδίκαια. Μέχρι το 2013 είχε ζημίες 162 χιλ. ευρώ, το 2014 είχε ζημίες 108 χιλ. ευρώ και, προκειμένου να μην έχει ζημίες για τρίτη συνεχόμενη χρόνια, το 2015 παρουσίασε κέρδη 36 χιλ. ευρώ. Έτσι γλίτωσε τυπικά την αυτοδιάλυσή της. Φανταστείτε ότι, αν τα παραπάνω έξοδα των 500 χιλιάδων ευρώ επιβάρυναν, όπως κανονικά θα έπρεπε, τη Δημοτική Επιχείρηση, τότε θα παρουσίαζε ζημίες άνω των 450 χιλ. ευρώ.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ

Ιδιωτικά σωματεία... και ανύπαρκτος ΦΠΑ!

Δεν είναι όμως ούτε δίκαιο, ούτε ηθικό, κι αν υπάρχει στρέβλωση από το παρελθόν, θα έπρεπε να έχει διορθωθεί να επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός, την ώρα που υπάρχουν χρήστες του σταδίου που πληρώνουν στη Δημοτική Αθλητική Επιχείρηση, αλλά και πολλές άλλες εκατοντάδες χρηστών, που πληρώνουν αδρά σε σωματεία που έχουν δημιουργηθεί γι' αυτό το σκοπό.

Στα σωματεία αυτά έχουν υπεκμισθωθεί χώροι με όλες τις εγκαταστάσεις του Παγκρητίου με ένα σχετικό τίμημα που έχει καθοριστεί από τη διοίκηση του σταδίου. Και εδώ εγείρονται πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τη λειτουργία αυτών των σωματείων, που υπερβαίνουν τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αθλητικής Εταιρείας.

Υπάρχουν μέσα στο στάδιο desk και χώροι υποδοχής αυτών των ιδιωτικών σωματείων, που προκλητικά χρησιμοποιούν και υπερκαλύπτουν τις εγκαταστάσεις του σταδίου. Ακόμη και εισπρακτικές και λογιστικές ενέργειες συντελούνται μέσα στο στάδιο για λογαριασμό των.

Τα χρήματα που διακινούνται μέσω αυτών των cump για την παροχή αθλητικών υπηρεσιών είναι πολλά, και πιθανόν μέσω των σωματείων αυτών δεν αποκλείεται να ενισχύεται και η κρατική φοροδιαφυγή, αφού κατά πληροφορίες εκδίδονται απλές αποδείξεις δίκην οικονομικής ενίσχυσης, χωρίς να είναι, και χωρίς να καταβάλλονται φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ!

Ως γνωστόν, η δομή του Παγκρήτιου Σταδίου διοικητικά ανήκει στην Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου Α.Ε. ΟΤΑ, που διέπεται από τη νομοθεσία περί δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτή η δημοτική εταιρεία έχει Διοικητικό Συμβούλιο που διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητες του σταδίου, αθλητικές, διοικητικές, οικονομικές κ.λπ. Πρόεδρος της εταιρείας ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ είναι ο αντιδήμαρχος και διατάκτης του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς. Παρά το γεγονός ότι το στάδιο εξυπηρετεί εκατοντάδες αθλούμενους και προσφέρει πράγματι σημαντικές υπηρεσίες στους Ηρακλείου, φαίνεται να κηλιδώνεται από κάποιες "γκρίζες" ζώνες.

Εν κατακλείδι...

Εν κατακλείδι, μήπως θα έπρεπε ο δήμαρχος να ελέγξει όλη τη διαδικασία εκμίσθωσης και διαχείρισης της δομής και των εξόδων που επιβαρύνουν τους Ηρακλειώτες, ενώ ταυτόχρονα ευνοούνται με αθέμιτο τρόπο και ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες; Και επειδή ο δήμαρχος τελευταία μιλά για αλήθειες και ψεύδη, τον προκαλούμε να ελέγξει τα πολλά αθλητικά σωματεία και τις πραγματικές τους δραστηριότητες.

Θα μείνει έκπληκτος από διαπιστώσεις, όπως ότι ένα από αυτά τα σωματεία έχει εκατοντάδες αθλούμενους που χρησιμοποιούν τους εξοπλισμένους χώρους του σταδίου, με σχετικό βέβαια μίσθωμα, αλλά διευθύνεται και κουμαντάρεται από δημοτικούς υπαλλήλους. Δηλαδή το πρωί στο στάδιο και το βράδυ στο σωματείο που χρησιμοποιεί το στάδιο. Άραγε, φυσικό δεν είναι να τροφοδοτεί το σωματείο εις βάρος της ΑΑΗ Α.Ε.; Και κάνει εκατοντάδες χιλιάδες τζίρο όχι για παροχή υπηρεσιών, αλλά σαν οικονομική ενίσχυση του σωματείου. Εκατοντάδες οι απλές αποδείξεις που κυκλοφορούν στην αγορά με μια σφραγίδα και μόνο...

Άραγε ο πρόεδρος της ΑΗΗ Α.Ε. και οι εντεταλμένοι του γνωρίζουν ή καλύπτουν όλα τα παραπάνω;

Έχει φτάσει αυτή η υπόθεση στην εφορία και ερευνά το θέμα που διαχειρίζονται κορυφαία στελέχη του σταδίου, και μάλιστα δημοτικοί υπάλληλοι; Ή ας καλέσει ο ίδιος την εφορία ή το ΣΔΟΕ για έλεγχο ενδεχόμενων παρατυπιών. Ας ελέγξει την έδρα και τη δραστηριότητα αυτών των σωματείων. Έχει υποχρέωση να το κάνει, αφού τους εκχωρεί δημόσια περιουσία και οφείλει αφενός να εισπράττει ανάλογα χρήματα, και αφετέρου να την προστατεύει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News