default-image

Κτηνοτρόφοι «διαβάζουν» τον καιρό, τι χρονιά μας περιμένει

Κρήτη
Κτηνοτρόφοι «διαβάζουν» τον καιρό, τι χρονιά μας περιμένει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παρατεταμένη ξηρασία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Νομό Λασιθίου, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στη φυτική παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών, προξενεί ανυπολόγιστη ζημιά και στην κτηνοτροφία, η οποία διανύει τη χειρότερη περίοδο της τελευταίας 20ετίας.

«Ήδη οι παλιοί κτηνοτρόφοι που ξέρουν να διαβάζουν τα σημάδια των καιρών, λένε ότι, και η επόμενη χρονιά που έρχεται, θα είναι άνυδρη, με ελάχιστες βροχές. Αυτό θα σημάνει και το τέλος της κτηνοτροφίας στο Ν. Λασιθίου», δηλώνει από το Μεραμπέλλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος και προσθέτει: «Σε κάποιες αντίστοιχες άνυδρες χρονιές, είχαμε ζητήσει από τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης περασμένων κυβερνήσεων, να μας υποστηρίξουν οικονομικά, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο αυξημένο κόστος της αγοράς ζωοτροφών, αλλά δε βρήκαμε ανταπόκριση».

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μια κτηνοτροφική μονάδα 1.000 αιγοπροβάτων, χρειάζεται κατά μέσο όρο καθημερινά 500 ευρώ για ζωοτροφές.

Το καθημερινό κόστος της εκτροφής των κοπαδιών των κτηνοτρόφων, μειώνεται θεαματικά τις χρονιές που έρχονται νωρίτερα τα πρωτοβρόχια, και ο χειμώνας δεν είναι άνυδρος.

«Όλοι ανεξαιρέτως οι κτηνοτρόφοι στο Ν. Λασιθίου, βρισκόμαστε σε τραγική οικονομική κατάσταση, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, που δημιουργεί η παρατεταμένη ανομβρία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις μέχρι στιγμής στο Ν. Λασιθίου, δεν έχουν επιτρέψει στο χορταράκι να εμφανιστεί στα βουνά όπου έχουμε τα κοπάδια μας. Αυτό μας υποχρεώνει να αγοράζουμε ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλαμπόκι, τριφύλλι και άλλα γαλακτοφόρα μείγματα τροφών, για να ταϊσουμε τα αιγοπρόβατα μας», δηλώνει από το Μεραμπέλλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Στήριξη ζητά ο Λασιθιώτης κτηνοτρόφος

«Σήμερα ζητάμε από τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου, να βρει τρόπους να στηρίξει οικονομικά την Λασιθιώτικη Κτηνοτροφία που σβήνει, βουλιάζοντας στα χρέη και τις υπέρογκες υποχρεώσεις, έναντι του κράτους. Να στηρίξει το Λασιθιώτη κτηνοτρόφο που έχει φορτωθεί υποχρεώσεις, και από την άνευ προηγουμένου φορομπηχτική πολιτική των τελευταίων χρόνων», προσθέτει ο κ. Γιάννης Μπρόκος.

Τυχαία ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Ν. Λασιθίου, βρισκόταν χθες στη Δυτική Κρήτη, όπου η φύση έχει λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων πρασινίσει δίνοντας το δικαίωμα στους Ρεθυμνιώτες και Χανιώτες κτηνοτρόφους, να εκμεταλλευτούν το χορτάρι που έχει φυτρώσει, όπως μας είπε.

«Αναγκαστικά συνέκρινα την εικόνα της φύσης στη Δυτική Κρήτη με εκείνη του Ν. Λασιθίου, και ζήλεψα εκείνους που έχουν την τύχη να ζουν και να εργάζονται σε μια περιοχή όπου βρέχει περισσότερο από το Λασίθι», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Μπρόκος.

Μεγάλο είναι το παράπονο των κτηνοτρόφων του Ν. Λασιθίου και για την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, η οποία τους έχει κατατάξει στους έχοντες και κατέχοντες.

«Η φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζεται, είναι πέρα για πέρα άδικη, από τη στιγμή που η επιδότηση η οποία μας δίνεται από την Ε.Ε. σαν οικονομική ενίσχυση, για τα ζώα που εκτρέφουμε, θεωρείται εισόδημα από την κυβέρνηση, και φορολογείται κανονικά από το πρώτο ευρώ. Δε φαίνεται όμως να τους απασχολεί ότι αγοράζουμε τοις μετρητοίς τις ζωοτροφές και πληρωνόμαστε σε ένα με δύο χρόνια για το γάλα και το κρέας που πουλάμε, ενώ πληρώνουμε από την τσέπη μας και το ΦΠΑ των τιμολογίων που κόβουμε, πριν ακόμα πληρωθούμε από τους αγοραστές των προϊόντων μας. Δεν φαίνεται να τους απασχολεί ότι κάνουμε καθημερινά πολλά χιλιόμετρα με μη επιδοτούμενα καύσιμα, σε καρόδρομους, που όφειλε τουλάχιστον να συντηρεί η πολιτεία, αφού μας θέλει στα βουνά για να μας "αρμέγει" φορολογικά», καταγγέλλει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Ν. Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Κι ενώ πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, άγνωστο παραμένει το πώς θα διαμορφωθούν φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων στην ελεύθερη αγορά.

«Αυτό που τουλάχιστον σήμερα θέλω να παρακαλέσω τους Λασιθιώτες καταναλωτές είναι, να προτιμήσουν να βάλουν στο γιορτινό τραπέζι τα ποιοτικά, υγιεινά, ντόπια αμνοερίφια που θα διαθέσουμε.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News