default-image

Καταστράφηκαν 149 φιάλες αίματος λόγω... χαλασμένου ψυγείου

Κρήτη
Καταστράφηκαν 149 φιάλες αίματος λόγω... χαλασμένου ψυγείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και κατ' επέκταση τους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου την προηγούμενη Δευτέρα (13 Νοεμβρίου) όταν 149 φιάλες αίματος που διατηρούνταν σε ψυγείο έπαθαν… υπερ-ψύξη με αποτέλεσμα να καταστραφούν και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν πια.

Το περιστατικό συνέβη έπειτα από διακοπή ρεύματος, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο συγκεκριμένο ψυγείο. Όπως αναφέρει στο neakriti.gr ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, έπειτα από τη διακοπή, το ψυγείο δεν είχε τις σωστές ενδείξεις θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή και κάπως έτσι οι φιάλες αίματος καταστράφηκαν.

Στη συνέχεια έγιναν μολυσματικά απόβλητα και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία γι' αυτές τις περιπτώσεις.

Το συγκεκριμένο ψυγείο ήταν… μεγάλης ηλικίας

«Το ψυγείο ήταν αγορασμένο το 1984. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, τα ανταλλακτικά του συγκεκριμένου μοντέλου έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ψυκτικοί του νοσοκομείου προσπαθούσαν να το συντηρήσουν με ίδια μέσα. Σίγουρα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί το ψυγείο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο διοικητής.

Μάλιστα, το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως το αίτημα των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου για την αντικατάσταση του ψυγείου, είχε σταλεί στην τότε διοίκηση από το 2002. 2017 τώρα και το ψυγείο... παρέμεινε στη θέση του.

Ο διοικητής του νοσοκομείου μάλιστα αναφέρει πως για τη ζημιά, αφού ενημερώθηκε η διοίκηση έπειτα έγινε γνωστό και στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης το συμβάν και οι άμεσες ενέργειες του νοσοκομείου.

Ωστόσο τονίζει πως: «Υπήρξε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ήδη από τον Οκτώβριο προκειμένου να αγοραστεί ένα νέο ψυγείο. Ήταν δεδομένο πως μια τέτοια ζημιά θα γινόταν κάποια στιγμή δεδομένου της ηλικίας του μηχανήματος. Όμως η διακοπή ρεύματος μας πρόλαβε».

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε άμεσα

Οι 149 φιάλες αίματος είναι αναμφίβολα μία σημαντική απώλεια για ένα νοσοκομείο στο οποίο καθημερινά νοσηλεύονται πολλοί ασθενείς.

Ωστόσο, ο κ. Φραγκιαδάκης ξεκαθαρίζει πως η καταστροφή αυτή δεν επηρέασε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αφού πολύ γρήγορα το πρόβλημα αποκαταστάθηκε χάρη σε άλλα νοσοκομεία:

«Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε πολύ γρήγορα και μάλιστα την ίδια μέρα. Μέσα σε δύο ώρες είχαμε τις απαραίτητες φιάλες αίματος, ενώ μέχρι το μεσημέρι είχαμε εφοδιαστεί από νοσοκομεία του Ηρακλείου με ολόκληρο τον αριθμό φιαλών που χάσαμε».

Παράλληλα, ο διοικητής επισημαίνει ότι σε 10 μέρες το νοσοκομείο θα έχει καινούριο ψυγείο κόστους 8.000 ευρώ.

Παλιές οι υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι το νοσοκομείο μας έχει παλιές υποδομές, κάτι που προσπαθούμε να λύσουμε. Το υπουργείο Υγείας μας έχει δώσει μία μεγάλη επιχορήγηση ύψους 900.000 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα οι αντικαταστάσεις γίνονται με πόρους του νοσοκομείου. Έχουμε βάλει τις ανάγκες του νοσοκομείου όμως σε προτεραιότητα και έτσι σταδιακά θα εφοδιαστούν με εξοπλισμό τα ιατρεία, αλλά θα αποκατασταθεί και μεγάλο μέρος των υποδομών» τονίζει ο κ. Φραγκιαδάκης, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το νοσοκομείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα από το συμβάν της προηγούμενης Δευτέρας.

Ρεπορτάζ: Γιώτα Αρχοντάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News