Ειδήσεις

Αγανάκτηση: Ένα χρόνο περιμένουν την ανάκληση του Χ. Ρίχτερ

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτη, κ. Οδυσσέα Ζώρα στέλνει το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας (ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.), αναφορικά με την ανάκληση του διδακτορικού τίτλου του Χάινς Ρίχτερ, καθώς - παρότι έχει παρθεί η ομόφωνη απόφαση για την ανάκλησή του - εδώ και ένα χρόνο, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η καθυστέρηση δε τιμάει ένα σοβαρό ίδρυμα του διαμετρήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που με πρόσχημα τη γραφειοκρατία καλύπτει ένα φιλοναζιστικό κείμενο και έναν αναθεωρητή συγγραφέα που απειλεί και εξυβρίζει καλυπτόμενος από αυτήν την αδικαιολόγητη ολιγωρία σας.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Κρήτης δε πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις για αμφιλεγόμενα πρόσωπα που προσβάλουν το δημόσιο αίσθημα και την ιστορία αυτού του τόπου και εφόσον αναγνωρίζει ότι έπραξε λανθασμένα, θα πρέπει άμεσα να προστρέχει στη διόρθωση αυτού του λάθους και να τιμωρεί παραδειγματικά αυτούς που εσκεμμένα το δημιούργησαν.

Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη του ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.: Λαϊκή Στάση Πληρωμών (Λ.Σ.Π.) Ηρακλείου, Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα (ΔΗ.ΠΑ.Κ.) Χανίων, Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου (Α.ΠΟ.Μ), Κοινωνικοπολιτικό Κίνημα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή του Ελληνικού λαού Χερσονήσου και Δίκτυο Αλληλεγγύης και προώθησης κοινωνικής οικονομίας «ΙΣΤΟΣ» Ιεράπετρας.

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.:

Με λύπη και αγανάκτηση παρατηρούμε ότι παρόλα την ομόφωνη απόφαση της 25/05/2016 του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου από τον Χάινς Ρίχτερ.

Ζούμε στην εποχή που οι μετριότητες έχουν τον πρώτο λόγο και οι χείριστοι τυχαίνουν διακρίσεων. Δυστυχώς δε θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε κάτι διαφορετικό και για την υπόθεση Ρίχτερ.

Το ότι εξακολουθεί να ισχύει ένας τίτλος ενώ έχει αποφασισθεί ήδη η ανάκλησή του, είναι κάτι που δε μπορεί να εκληφθεί σαν τετελεσμένο συμβάν, αλλά ούτε να προσκυρωθεί σαν δεδομένο βιογραφικού για το εν λόγω άτομο, που δεν έχει ούτε τα τυπικά προσόντα, όπως αποδεικνύεται από το ιστορικό του, για να κατέχει κάποια τιμητική διάκριση, από ένα σοβαρό θεσμοθετημένο φορέα του διαμετρήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ωστόσο εύλογα αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια παίρνονται αποφάσεις για απονομές τίτλων και αξιωμάτων, πού στοχεύουν αυτές οι αποφάσεις και πώς καταλήγουν κάποια στιγμή, όταν ξεφεύγουν από τα όποια γραφειοκρατικά προσχήματα των κλειστών συνεδριάσεων και προσκρούουν στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, με τις ανάλογες αντιδράσεις και αποτελέσματα.

Σαν Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας (ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.) δεν εφησυχάζουμε και αντιστεκόμαστε στις προκλητικές στάσεις των όποιων χαρακτηρισμένων εγγράμματων που επιμένουν να προσβάλουν με το ήθος τους και τη συνολική στάση τους, την ευταξία της ιστορικής μας πραγματικότητας, γιατί τα εγκλήματα δεν παραγράφονται, οι παραχαράξεις δεν ισχύουν.

Σχόλια