default-image

Εθνική τραγωδία: 21 νεκροί στη Μάνδρα, βρέθηκε αγνοούμενος

Εθνική τραγωδία: 21 νεκροί στη Μάνδρα, βρέθηκε αγνοούμενος

Κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης μία ακόμα ανθρώπινη σορός, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων των φονικών πλημμυρών στα 21.

Πρόκειται για τον 30χρονο οδηγό φορτηγού Σωτήρη Πίνη, από το όχημα του οποίου χθες είχαν εντοπιστεί η πινακίδα κυκλοφορίας και αντικείμενα από την καμπίνα, στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το σημείο που παρασύρθηκε από το ρέμα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 21 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΠΕΣΕ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΒΙΝΤΕΟ

«Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε τους συνανθρώπους μας», έλεγαν χθες οι άντρες της ΕΜΑΚ, ενώ δίπλα τους, οι συγγενείς των αγνοουμένων, έκαναν κι αυτοί ό,τι μπορούσαν για να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο πατέρας του 30χρονου έψαχνε ακούραστα το παιδί του. Ο ίδιος κατάφερε χτες το απόγευμα να βρει τη πινακίδα της νταλίκας που οδηγούσε ο γιος του, κομμάτια από το εσωτερικό της νταλίκας, το φακό και το ασύρματο του 30χρονου παιδιού του, ενάμισι χιλιόμετρο από το σημείο που τον είχε χτυπήσει ο χείμαρρος.

Λίγα μέτρα πιο κάτω οι συγγενείς του κυνηγού Χρήστου Γεωργακόπουλου ψάχνουν κι εκείνοι ανάμεσα σε τόνους μπάζα, ένα σημάδι για το δικό τους άνθρωπο. Ελπίζουν ότι θα δοθεί ένα τέλος στην αγωνία και το δράμα που ζουν. Ο άνδρας είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας με καταγωγή από το Σανταμέρι Αχαΐας και είχε πάει στο βουνό για να κυνηγήσει. Μέχρι και χθες αργά το  βράδυ όταν και ολοκληρώθηκαν οι έρευνες δεν είχε εντοπιστεί.

Προσπαθούν να σώσουν ό,τι τους απέμεινε

Παντού χαλάσματα, άνθρωποι εξουθενωμένοι και απελπισμένοι να κουβαλάνε τρόφιμα και νερό, ενώ άλλοι να σκουπίζουν και να πλένουν με πιεστικά τη λάσπη που έχει εισχωρήσει στα σπίτια τους. Αυτές είναι οι εικόνες  που συναντά κανείς την ημέρα στη Μάνδρα.

Όταν πέσει το σκοτάδι η εικόνα αλλάζει. Άνθρωποι με κεριά και φακούς να φυλάνε με βάρδιες τις περιουσίες τους από τους διαρρήκτες που περιμένουν σαν όρνια να επιτεθούν και να αρπάξουν ό,τι βρούν. Ήδη 13 άτομα έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες, αφού σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν αντικείμενα και συσκευές από σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυροπαθών. Οι κακοποιοί αρπάζουν ό,τι μπορέσουν: σίδερα, ρούχα, ψυγεία, κουζίνες και μικροαντικείμενα τα οποία αργότερα θα πουλήσουν ή θα τα χρησιμοποιήσουν στα δικά τους σπίτια. Όπως λένε κάτοικοι, κάποιοι έρχονται τη νύχτα με φορτηγά για να φορτώσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Γιάννη Ελευθερίου ο οποίος είχε φούρνο στην οδό Κοροπούλη. Όπως λέει ό,τι άφησε όρθιο ο χείμαρρος το εξαφάνισαν οι διαρρήκτες. «Ο χείμαρρος μου πήρε τα πάντα. Τα όνειρά μου, τις επενδύσεις μου, τα πάντα. Αυτό που μου απέμεινε από τη φονική πλημμύρα ήταν το ζυμωτήριο, όπου ήρθαμε το πρωί και δεν βρήκαμε τίποτα. Το μαγαζί έχει καταστραφεί ολοσχερώς, δεν υπάρχει ούτε είσοδος, ούτε έξοδος και  μπορεί να μπει μέσα ο οποιοσδήποτε και να κλέψει ότι έχει απομείνει. Φανταστείτε ότι δεν βρήκαμε ούτε αυτό το μικρό ζυμωτήριο για να μπορέσω να συνεχίσω τη δουλειά μου. Είναι ένα βαρύ μηχάνημα γύρω στα 200 κιλά βάρος, το οποίο εξαφανίστηκε κι αυτό» λέει...

Ποιοι και πότε θα πάρουν το βοήθημα της πολιτείας

Οι πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής είναι εν αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα καθορίσει τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης του έκτακτου εφάπαξ επιδόματος, μετά την χθεσινή τροπολογία για την άμεση αποζημίωση τους, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η έκτακτη ενίσχυση ανέρχεται για τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί, στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οσον αφορά στην καταβολή του πρώτου βοηθήματος των 600 ευρώ, που προβλέπεται σε αντίστοιχες καταστάσεις, καταγράφονται προβλήματα καθυστερήσεων καταβολής του αφού οι πλημμυροπαθείς έχασαν μαζί με τα υπάρχοντά τους και τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Για το λόγο αυτό, το Γραφείο Ταυτοτήτων του Τμήματος Ασφαλείας Μάνδρας Αττικής λειτουργεί με αυξημένο αριθμό προσωπικού, δύο βάρδιες (07.30 - 22.00) και για όσο διάστημα απαιτηθεί, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής στην έκδοση Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News