default-image

Τα Χανιά γιορτάζουν την Μεγαλόχαρη Πολιούχο της πόλης

Κρήτη
Τα Χανιά γιορτάζουν την Μεγαλόχαρη Πολιούχο της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα Χανιά γιόρτασαν την πολιούχο τους . Στο μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας την οποία ακολούθησε πλήθος πιστών. Τιμές απέδιδαν αγήματα των ενόπλων δυνάμεων που είχαν παραταχθεί έξω από τον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με τη μπάντα του στρατού να δίνει ξεχωριστό τόνο στη μεγάλη γιορτή της πόλης.

Σε κλίμα κατάνυξης χιλιάδες πιστοί, κάθε ηλικίας, συνέρρεαν από το πρωί στην Τριμάρτυρη. Την πανηγυρική θεία λειτουργία παρακολούθησαν σύσσωμες οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές με τους πιστούς να προσέρχονται ευλαβικά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

?

?

Τη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων ακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, που με σύμμαχο τον καλό καιρό γιόρτασαν όπως η θρησκευτική παράδοση ορίζει. Αντιπροσωπείες σχολείων της πόλης, τμήματα προσκόπων , παραδοσιακοί σύλλογοι, η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου ,η μπάντα της 5ης Μεραρχίας Πεζικού και αγήματα του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας ,συνόδευαν την εικόνα της Παναγίας, σύμβολο της προστάτιδας της πόλης .

Όπως αναφέρουν διαχρονικά επίσκοποι της ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου «η εικόνα της Παναγίας των Εισοδίων στη συνείδηση των Χανιωτών λογαριάζεται ως θαυματουργή και δεν ενώνει μόνο τους αιώνες , αλλά συνεγείρει κάθε ορθόδοξη ψυχή της πόλης προς την κατανυκτική προσκύνηση της».

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στο μήνυμα του για τον εορτασμό της πολιούχου των Χανίων, τόνισε ότι «η Παναγία προστατεύει , ευλογεί και αγιάζει τους κατοίκους της πόλης. Εύχομαι η χάρη της να φωτίζει πάντα την πόλη για να μπορέσει να προοδεύσει και ο δήμος να συνεχίσει να παράγει έργο για το καλό όλων των δημοτών».

Παράλληλα με τα Εισόδια της Θεοτόκου γιορτάστηκε και η μέρα των ενόπλων δυνάμεων .Στο Ηρώο της πόλης ,στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ κατατέθηκαν στέφανα στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία .

Ο ιστορικός ναός

Στα 150 χρόνια της ζωής του ο Ναός έχει ταυτιστεί με την μοίρα, τη ζωή και την ιστορία της πόλης και έχει καταξιωθεί ως ένα από τα αξιολογότερα ιστορικά μνημεία της Κρήτης. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ιερός Καθεδρικός Ναός, υπήρχε από τις αρχές του 11ου αιώνα ένας μικρός Ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Παναγίας. Τον μικρό αυτό ναό γκρέμισαν οι Ενετοί, χτίζοντας στη θέση του μια μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες του Μοναστηριού τους, που βρισκόταν απέναντι, στην άλλη πλευρά της σημερινής οδού Χάληδων. Στη συνέχεια, όταν οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Κρήτη (1695) μετέτρεψαν την αποθήκη των Καθολικών σε σαπωνοποιείο το οποίο και λειτούργησε έως το 1850. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860.

Ο Ναός των Εισοδίων είναι γνωστός και με το χαρακτηρισμό Τριμάρτυρη επειδή απαρτίζεται από τρία κλίτη: Το κεντρικό όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες Πατέρες και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και το αριστερό στο το οποίο τιμάται ο Άγιος Νικόλαος προς αναπλήρωση του ομώνυμου Ναού της Σπλάντζιας τον οποίο οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει τότε σε Τζαμί.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News