default-image

Παιδιά και πεζοί προτεραιότητα του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την οδική ασφάλεια

Κρήτη
Παιδιά και πεζοί προτεραιότητα του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την οδική ασφάλεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση με τίτλο: «Το παιδί στην πόλη / Βιώσιμη κινητικότητα και οδική ασφάλεια με κριτήριο τον ευάλωτο χρήστη» διοργανώνουν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στη Νεάπολη Λασιθίου (κινηματοθέατρο "ΔΡΗΡΟΣ"),το ΤΕΕ/ΤΑΚ  και η Ν.Ε. Λασιθίου ως Σύμβουλος της Πολιτείας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει την επόμενη ημέρα και στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΑΚ 17.30 το απόγευμα.

Ενδεικτικά στο ενημερωτικό σημείωμα του ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφέρεται: ''Το περπάτημα είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία και το περιβάλλον - και κατάλληλο για ΟΛΟΥΣ, ενήλικες, ηλικιωμένους, παιδιά κλπ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Γιάννη Χαρωνίτη, και στα όσα είπε στο Ράδιο 98,4 και στην Α.Δουλγεράκη, επόμενη κίνηση για το ΤΕΕ θα είναι η υπογραφή σύμβασης με την Περιφέρεια η οποία σε πιλοτικό επίπεδο θα προβλέπει την αλλαγή των κυκλοφοριακών δεδομένων γύρω από σχολεία τόσο της Α/θμιας όσο και της Β/θμιας εκπαίδευσης προκειμένου το σύνολο της σχολικής κοινότητας αλλά και οι χρήστες των δρόμων γύρω από τα συγκεκριμένα σχολεία να υιοθετήσουν την κυκλοφοριακή αγωγή που θα πρέπει να ακολουθείται για την ασφάλεια τους.

Ενδεικτικά στο ενημερωτικό σημείωμα του ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφέρεται: ''Το περπάτημα είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία και το περιβάλλον - και κατάλληλο για ΟΛΟΥΣ, ενήλικες, ηλικιωμένους, παιδιά κλπ.

Παρά ταύτα οι πεζοί κινδυνεύουν συστηματικά από οδικά ατυχήματα πολύ περισσότερο από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Η καθημερινή προσβασιμότητα στο σχολείο, τα μαθήματα, τις δραστηριότητες γίνεται κατά κανόνα με το ιδιωτικό αυτοκίνητο λόγω της φαινομενικής και μη επικινδυνότητας του δικτύου, της 'βιασύνης' των γονιών και παιδιών, του αισθήματος ανασφάλειας των γονέων και των παιδιών κ.ο.κ.

Οι δάσκαλοι/ καθηγητές, οι γονείς και η Πολιτεία μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πώς να περπατούν ή και να ποδηλατούν με ασφάλεια στον δρόμο (μάθηση μέσα από την πράξη).

Μπορούν παράλληλα να τους ευαισθητοποιήσουν σε σχέση με τις εναλλακτικές μεθόδους συλλογικών ή και ατομικών μετακινήσεων για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και για τεχνικά ζητήματα ενίσχυσης της οδικής και προσωπικής ασφάλειας.

Στόχος του ΤΕΕ-ΤΑΚ και της Ν.Ε. Λασιθίου είναι να σταθεί ως ουσιαστικός αρωγός ενημέρωσης της Κοινωνίας, στην ανάδειξη των ρόλων και του απαιτούμενου αλληλοσεβασμού των διακριτών ορίων μεταξύ των χρηστών της πόλης.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι: ο Θάνος Βλαστός (Πολεοδόμος- Συγκοινωνιολόγος, καθηγ. ΕΜΠ), ο Ευθύμιος Μπακογιάννης (Πολεοδόμος - Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ), η Γεωργία Χριστοδουλοπούλου (Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος), ο Γιάννης Λιονάκης (Πρόεδρος Ε.ΣΥ.ΠΡΟΤ.Α), ο Νώντας Σαρρής (Αρχιτέκτων, πρ. ΠΟΗ Κάστρο) και η Μαρία Σίτη (Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News