default-image

Δωρεάν γεύματα σε 2000 μαθητές, τι ζητούν από εκπαιδευτικούς

Κρήτη
Δωρεάν γεύματα σε 2000 μαθητές, τι ζητούν από εκπαιδευτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες από 2 χιλιάδες παιδιά - μαθητές Δημοτικών σχολείων σε συνοικίες της του Δήμου Ηρακλείου, που το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο εντοπίζουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ασφυκτική πίεση, από τα τέλη του Νοέμβρη θα έχουν το σχολικό γεύμα τους.

Αφορά όλους τους μαθητές από 18 συνολικά σχολεία του Δήμου, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίοι πριν σχολάσουν θα λαμβάνουν από εταιρείες Catering τα γεύματά τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό το πρόβλημα της υποσίτισης μαθητών που εξακολουθεί να προβληματίζει και την σχολική κοινότητα.

Eκπαιδευτικοί στον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων

Κι αν οι διαδικασίες τηρήθηκαν όπως προβλεπόταν και το πρόγραμμα βάδιζε προς υλοποίηση, τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας έκανε και πάλι το «θαύμα» του, καθώς με μια απόφαση που, όπως υποστηρίζει, η Διδασκαλική Ομοσπονδία αποφάσισε εντελώς αυθαίρετα εκτός από τη διανομή, την οποία δεν έχουν αντίρρηση να κάνουν οι εκπαιδευτικοί, να αναλάβουν και τον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων αυτών. Δηλαδή να αποφαίνονται αν είναι καλά για να τα καταναλώσουν οι μαθητές ή όχι.

Το θέμα έχει πυροδοτήσει ένταση διότι οι εκπαιδευτικοί από τη μία δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν αυτόν τον έλεγχο, όπως επίσης δεν μπορούν να πάρουν τέτοια ευθύνη, όπως λένε, με την Διδασκαλική Ομοσπονδία να εξηγεί ότι αν αυτό δεν αλλάξει, θα καλύψει τους συναδέλφους που θα αρνηθούν το επόμενο διάστημα που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα να ανταποκριθούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Μελανό σημείο του προγράμματος το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται στα τέλη του μήνα, είναι και το πώς θα λαμβάνουν τα παιδιά το γεύμα, αφού το υπουργείο προβλέπει να τρώνε στο σχολείο την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του ολοήμερου.

Επιπλέον, στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει η υποδομή για να μπορούν τα παιδιά να τρώνε με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Πρόταση των δασκάλων είναι τα παιδιά να παίρνουν τα γεύματα στο σπίτι τους κάτι που φαίνεται ότι δεν απορρίπτει πάντως το υπουργείο Παιδείας.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News