default-image

Υπόθεση ΙΤΕ: Αθώοι και οι 8 για τα επιδόματα

Κρήτη
Υπόθεση ΙΤΕ: Αθώοι και οι 8 για τα επιδόματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθώοι κρίθηκαν άπαντες οι 8 κατηγορούμενοι, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα Δευτέρα (20/11) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπόθεση των αμοιβών, των επιδομάτων και των αυξήσεων που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο, τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόκειται για 8 άτομα, τα οποία απάρτιζαν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΤΕ από το 2010 έως το 2013. Ειδικότερα, μιλάμε για τους δύο προέδρους του ΙΤΕ, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. το επίμαχο χρονικό διάστημα. Και οι οκτώ κατηγορούνταν για την κακουργηματική πράξη της «απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 30.000 ευρώ».

Οι κατηγορούμενοι -μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος και νυν αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης- φέρονται να χορήγησαν σε εργαζόμενους του ΙΤΕ - κόντρα σε νόμους που ψηφίστηκαν μετά το μνημόνιο - πρόσθετες αμοιβές, επιδόματα, αλλά και αυξήσεις, οι οποίες προκάλεσαν στο Ίδρυμα οικονομική ζημία μεγαλύτερη των 800.000 ευρώ (περίπου 852.000 ευρώ).

Σήμερα, ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε αθώους, ελλείψει δόλου, και τους 8 κατηγορούμενους. Εξάλλου, νωρίτερα, είχε προηγηθεί η απαλλακτική για τους κατηγορούμενους πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας.

Αυτό που υποστήριξαν -μεταξύ άλλων- οι κατηγορούμενοι είναι ότι κατά το χρόνο που ελήφθησαν οι επίμαχες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΙΤΕ, είχαν την πεποίθηση ότι ενεργούσαν σύννομα και ότι οι περικοπές που προέβλεπαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, δεν αφορούσαν στο Ίδρυμα.

Δεν επήλθε ζημία στο ΙΤΕ

Εξάλλου υποστηρίχθηκε ότι δεν επήλθε ζημία στο ΙΤΕ, αλλά ούτε και στον "κρατικό ντορβά". Επίσης, ειπώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έλαβαν τις αυξήσεις και τα επιδόματα, τα δικαιούνταν καθώς η γιγάντωση του Ιδρύματος και το μεγαλειώδες του έργο που επιδεικνύεται εδώ και χρόνια στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα, οφείλεται εν πολλοίς στο προσωπικό του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μεταξύ των ατόμων που κατέθεσαν υπέρ των κατηγορουμένων, ήταν και ο νυν πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος στάθηκε στο έργο του Ιδρύματος όλα αυτά τα χρόνια, εξαίροντας -μεταξύ άλλων- τα προσόντα και τη συνεισφορά των εργαζομένων του. 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News