default-image

Δραματική έκκληση: «Μας κατέστρεψε ο δάκος»

Κρήτη
Δραματική έκκληση: «Μας κατέστρεψε ο δάκος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους ελλείπεις ψεκασμούς κατά του «φονικού» δάκου που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και την απώλεια αγροτικού εισοδήματος κάνει λόγο ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, σε υπόμνημα που αποστέλλει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημά τους, οι ελαιοπαραγωγοί του Ρεθύμνου αναφέρουν ότι η προσβολή των ελαιώνων από το δάκο οδήγησε σε δραματικές απώλειες, ενώ κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο τα δέντρα προσβλήθηκαν και από άλλες ασθένειες, όπως η ξεροβούλα και ο ρυγκίτης.

Να σημειωθεί ότι το υπόμνημα κοινοποιείται στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, καθώς και στο βουλευτή Ρεθύμνου της ΝΔ, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Αναλυτικά το υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνης:

Είναι πλέον ξεκάθαρο είναι αναφορικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας αν η πρώτη επέμβαση δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της (τέλος Μάη - αρχές Ιούνη) καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης.

Έτσι, ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ρεθύμνης κατά την ελαιοκομική περίοδο 2017 είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνου καταστροφής της ελαιοπαραγωγής εξαιτίας της έλλειψης επαρκών κονδυλίων για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας.

Με δεδομένο ότι η Πολιτεία οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τα θεσπισμένα μέτρα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο μειώνεται δραστικά τόσο ο προϋπολογισμός του προγράμματος, ενώ παράλληλα σημειώνονται καθυστερήσεις στην έναρξη και στις φάσεις υλοποίησής του.

Ήδη οι περσινοί ψεκασμοί ήταν ελλιπείς και κατά συνέπεια εξαιτίας της προσβολής του ελαιοκάρπου από τον δάκο, ενώ φέτος η κατάσταση χειροτέρεψε αισθητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου τα στοιχεία για τη φετινή παραγωγή σε επίπεδο Δήμου Ρεθύμνου ήταν άκρως ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς, δυστυχώς όμως η προσβολή των ελαιώνων οδήγησε σε δραματικές απώλειες.

Με δεδομένο ότι και πέρυσι ήταν μειωμένη η ελαιοπαραγωγή, με αποτέλεσμα οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο αγρότες και επιχειρηματίες να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, η απώλεια φετινού αγροτικού εισοδήματος και ταυτόχρονα η πρώιμη συγκομιδή του ελαιόκαρπου που οδηγεί σε μείωση τόσο της παραγόμενης ποσότητας όσο και της ποιότητας του προϊόντος είναι πλέον μία δυσάρεστη πραγματικότητα για σημαντικό ποσοστό των παραγώγων.

Επιπρόσθετα, κατά τη φετινή χρονιά εμφανιστήκαν νέες ασθένειες όπως η ξεροβούλα και ο ρυγκίτης που δημιούργησαν νέα προβλήματα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας θα διενεργηθεί κανονικά, θα θέλαμε πραγματικά να γνωρίζουμε αν είστε ενήμερος για τις συνέπειες από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, θα θέλαμε να αναλάβετε άμεσες και στοχευμένες πρωτοβουλίες με στόχο την αποζημίωση των παραγώγων για την τεράστια απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News